logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE26S81BX - obraz zacina się i blednie, wymiana kondensatorów nie pomogła

mtx32 11 Lis 2015 22:44 2214 4
REKLAMA
  • #1 15143348
    mtx32
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam serdecznie,

Posiadam TV LCD Samsung LE26S81BX w którym stopniowo zaczynał się zacinać obraz, aż w końcu praktycznie wcale nie działa.

Podjęte próby naprawy do tej pory to:
    - wymiana kondensatorów w zasilaczu,
    - przelutowanie układu BGA na płycie od cyfry (kolega na profesjonalnej stacji to wykonał),
    - sprawdziłem taśmy - są OK.

Podgrzewanie w różnych miejscach nic nie zmienia. Rozkręcałem matrycę i taśmy też są raczej ok.

Objaw jest taki: Po włączeniu wyświetli pierwszy obraz i się na nim zacina. Po chwili ten zacięty obraz robi się coraz bardziej biały. Jeśli się wypnie taśmę między cyfrą a płytką T-CON znowu wyświetli jedną klatę i się zacina na niej.

Czy ktoś z kolegów na forum ma jakieś pomysły jaka jest przyczyna ?

Samsung LE26S81BX - obraz zacina się i blednie, wymiana kondensatorów nie pomogła Samsung LE26S81BX - obraz zacina się i blednie, wymiana kondensatorów nie pomogła Samsung LE26S81BX - obraz zacina się i blednie, wymiana kondensatorów nie pomogła Samsung LE26S81BX - obraz zacina się i blednie, wymiana kondensatorów nie pomogła
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15143409
    mtx32
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    To że stary i naprawa średnio opłacalna to wiem. Mimo wszystko chciałbym go naprawić dla własnej satysfakcji i przy okazji się podszkolić z działu TV.

Co można w takiej matrycy naprawić ? Wymiana kondensatorów SMD na płytce T-CON i płytce matrycy ?
  • REKLAMA
  • #4 15143424
    onedolars
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mtx32 napisał:
    i przy okazji się podszkolić z działu TV.

Podszkolić to się można, gdy wcześniej posiada się jakieś podstawy.
  • #5 15143426
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 159
    Witam, niestety to nie takie proste, wpisz model matrycy w wyszukiwarke, jeszcze mozna by ja bylo podrutowac, ale martwi mnie ten pas na srodku.
REKLAMA