logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dogrzewacz D3WZ- nie uruchamia się za każdym razem

petrus69 13 Lis 2015 16:39 2355 6
REKLAMA
  • #1 15147848
    petrus69
    Poziom 2  
    Witam Forumowiczów!
    Chciałbym prosić szanownych kolegów z forum o pomoc w ustaleniu usterki dogrzewacza D3WZ.
    Problem jest taki, że dogrzewasz nie startuje mi za każdym razem. Mam u siebie zrobiony przełącznik auto/manual i po uruchomieniu auta dogrzewacz robi tylko przedmuch i nic się nie dzieje. Natomiast gdy wyłączę przełącznik auto/manual i włączę ponownie to dogrzewacz włącza się bez problemu tak jakby nic się nie stało.
    Próbowałem zczytać kody błędów zegarem modułowym i wyszły mi 2 błędy:
    020 - przerwa na świecy żarowej lub sztyfcie
    021 - zwarcie na świecy żarowej lub sztyfcie
    Wszystko wydawało by się jasne, że padnięta jest świeca ale przecież za drugim uruchomieniem dogrzewacz pracuje bez problemu.
    Tak się zastanawiam czy możliwe jest aby padnięty był sterownik w D3WZ.
    Proszę o jakieś sugestie

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 15154725
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1394
    Paliwo się cofa w układzie. Łatwo rozpoznać ten problem.Za pierwszym razem słychać klepanie pompki a jak piec zaczyna odpalać to cichnie.
  • REKLAMA
  • #3 15156525
    petrus69
    Poziom 2  
    Szczerze mówiąc to się zastanawiam, czy w ogóle pompka paliwa dogrzewacza klika przy pierwszym uruchomieniu silnika. Wydaje mi się że żadnego odgłosu nie wydaje, tylko dogrzewacz wykonuje przedmuch.
    Ale sprawdzę czy tak jest w rzeczywistości.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze taka myśl przebiegła mi przez głowę. Czy w tej sytuacji ma znaczenie biegunowość podłączenia pompki D3WZ?
  • Pomocny post
    #4 15158034
    plusz730
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Wygląda na uwalony sterownik. W czym siedzi ten piec?
  • REKLAMA
  • #5 15160323
    petrus69
    Poziom 2  
    Mam Sharana 1.9
    Też tak myślę że padnięty mam sterownik. Jak sprawdziłem zegarem modulowym to pokazuje mi AF:00 ale jak odpalę auto to wyskakują mi błędy jak w pierwszym poście.
    Najgorsze z tego wszystkiego że nie mogę wykasowac tych błędów.

Dodano po 26 [sekundy]:

Mam Sharana 1.9
    Też tak myślę że padnięty mam sterownik. Jak sprawdziłem zegarem modulowym to pokazuje mi AF:00 ale jak odpalę auto to wyskakują mi błędy jak w pierwszym poście.
    Najgorsze z tego wszystkiego że nie mogę wykasowac tych błędów.
  • REKLAMA
  • #6 15163990
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1394
    petrus69 napisał:
    Próbowałem zczytać kody błędów zegarem modułowym i wyszły mi 2 błędy:
    020 - przerwa na świecy żarowej lub sztyfcie
    021 - zwarcie na świecy żarowej lub sztyfcie

Jeśli to nie są stare błędy i po wykasowaniu powracają i wykluczając uszkodzony sztyft żarowy to uszkodzony będzie tranzystor kluczujący w sterowniku.
  • #7 15172935
    petrus69
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim za porady. Myślę że będę użytkował dogrzewacz tak jak jest. Jak całkowicie padnie, wtedy będę coś myślał o wymianie.

pozdrawiam
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z dogrzewaczem D3WZ, który nie uruchamia się za każdym razem. Po włączeniu silnika dogrzewacz wykonuje tylko przedmuch, a przy ponownym włączeniu działa poprawnie. Zidentyfikowane błędy to 020 (przerwa na świecy) i 021 (zwarcie na świecy). Użytkownik zastanawia się nad uszkodzeniem sterownika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w cofającym się paliwie, uszkodzeniu tranzystora kluczującego w sterowniku lub błędach w podłączeniu pompki. Użytkownik posiada samochód marki Seat Sharan 1.9 i planuje kontynuować użytkowanie dogrzewacza do momentu całkowitej awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA