logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D5WZ, Eber, odblokowanie sterownika, zasada działania

priotr 18 Gru 2010 17:12 13997 14
REKLAMA
  • #1 8884059
    priotr
    Poziom 11  
    Ocena: 51
    Witam. Mam pytanie czy próbował ktoś oryginalnym urządzeniem Ebersprachera usunąć błędy lub odblokować sterownik. Próbowałem już w kilku i nic. Wyświetlają się tylko -----. Mam jeszcze interfejs do programu kd2000 może on sobie z tym poradzi. Pytanie również dotyczące D5WZ. Przy jakiej temp. przestaje grzać dogrzewacz. Po wymianie szczotek w pompce wody, sterownika oraz świecy wszystko działa ale dogrzewacz nie wyłączył się nawet po 10 min pracy. Wspomnę że sprawdzałem przy temp. -10 stopni. Temperatura na wskaźniku dochodziła do 90 stopni. Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8884226
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1389
    priotr napisał:
    Witam. Mam pytanie czy próbował ktoś oryginalnym urządzeniem Ebersprachera usunąć błędy lub odblokować sterownik. Próbowałem już w kilku i nic. Wyświetlają się tylko -----.

Co masz na myśli? Chodzi o tester zegarowy?
  • #3 8886225
    priotr
    Poziom 11  
    Tak chodzi o zegar testowy.
  • #4 8886659
    miler80
    Poziom 34  
    Testerem w najprostrzy sposób można diagnozować i kasować błędy, podpinasz i jak na dłoni wyświetla Ci kody, bez wyboru urządzenia. Poziome kreski na wyświetlaczu mogą świadczyć o braku komunikacji testera ze sterownikiem. Jeśli podpinasz się za pośrednicwem przejściówek i nic, to spróbuj bezpośrednio kabelkami. Wszysto oczywiście jeśli piec jest analogowy.
  • #5 8887011
    priotr
    Poziom 11  
    Witam. Podpinam bezpośrednio pod biało-niebieski bezpośrednio przy piecu, a nawet odcinam biało-niebieski od instalacji samochodu. Próbowałem również z sprawnym ogrzewaniem i również wyświetlało----.
  • REKLAMA
  • #6 8887059
    miler80
    Poziom 34  
    A piec był w fazie uruchomienia? Powinno śmigać.
  • #7 8889325
    priotr
    Poziom 11  
    A piec podczas diagnozy powinien być w fazie uruchamiania?? Przy jakiej temperaturze wyłącza się piec?
  • REKLAMA
  • #8 8889413
    miler80
    Poziom 34  
    priotr napisał:
    A piec podczas diagnozy powinien być w fazie uruchamiania?? Przy jakiej temperaturze wyłącza się piec?

Oczywiście że ma być w fazie uruchomienia. Ksiązkowa temperatura płynu przy jakiej ma się wyłączyć to ok. 75˚C, ale często spotykałem że wyłączały się przy 80˚C.
  • #9 8889546
    priotr
    Poziom 11  
    Czyli sprawdzając zwieram również czujnik na podszybiu??A ma ktoś może procedurę wywoływania kodów na testerze?? Dla pewności wolałbym zerknąć
  • #10 8893689
    priotr
    Poziom 11  
    Witam. Temat rozwiązany. Dogrzewacz D5WZ komunikuje się przez VAG. Kasowanie błędów i okazuje się że trzy sterowniki są sprawne. Jeśli ktoś potrafi je odblokować testeram zegarowym proszę o info.
  • REKLAMA
  • #11 8906031
    priotr
    Poziom 11  
    Pytanie do dogrzewacza D5WZ. Zaczyna pracować ale kopci na biało i w sumie nie odpala bo spaliny nie są ciepłe. Wygląda na to że się zalewa ropą. Wymieniłem sitko świecy i dalej to samo. Co może być przyczyną??
  • #13 8906293
    priotr
    Poziom 11  
    Świece niby sprawdzałem na krótko i grzeje. Jest taka możliwość że straciła wydajność ale jeszcze coś grzeje?? Bo gdyby była całkiem uszkodzona to chyba by dogrzewacz nie odpalił??
  • #15 8945582
    krzychu_s1
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam. Mam Forda C-max który posiada dogrzewnicę D5WZ. Niestety na wyświetlaczu auta pojawia się napis, że jest wyłączona. Wymontowałem ją - wszystkie parametry OK. Czy eberek posiada indywidualny czujnik temp. zewnętrznej czy korzysta z czujnika auta ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość usunięcia błędów i odblokowania sterownika Ebersprachera przy użyciu oryginalnego urządzenia. Wskazuje na problemy z komunikacją, gdyż wyświetlacz pokazuje tylko poziome kreski. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że piec D5WZ powinien być w fazie uruchomienia podczas diagnozy, a temperatura wyłączenia wynosi około 75-80°C. Użytkownik informuje, że po wymianie szczotek, sterownika i świecy, dogrzewacz nie wyłącza się nawet po 10 minutach pracy. W końcu, temat zostaje rozwiązany, gdy okazuje się, że dogrzewacz komunikuje się przez VAG, a trzy sterowniki są sprawne. Pojawia się również pytanie o przyczyny dymienia i problemów z odpaleniem dogrzewacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA