logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subwoofer z dwoma gniazdami RCA do amplitunera z jednym wyjściem?

Gilow 13 Lis 2015 17:37 1851 3
REKLAMA
  • #1 15147983
    Gilow
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jak podłączyć subwoofer z dwoma gniazdami RCA do amplitunera z jednym wyjściem?

Witam. Mam kilka pytań związanych z podłączeniem i konfiguracją subwoofera.

1. Jak podłączyć sygnał do gniazd RCA skoro są dwa, a w amplitunerze mam pojedyncze wyjście na suba?

2. Do czego służy pokrętło FREQ i przełącznik PHASE ?
  • REKLAMA
  • #2 15150250
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Gilow napisał:
    1. Jak podłączyć sygnał do gniazd RCA skoro są dwa, a w amplitunerze mam pojedyncze wyjście na suba?

Pojedyńcze połączenie powinno wystarczyć, ale jeśli to kolegę "boli" to można użyć dwójnik CINCH, aby obydwa gniazda były połączone. Ale nie powinno to stanowić różnicy.
    Gilow napisał:
    2. Do czego służy pokrętło FREQ i przełącznik PHASE ?

Heh, Google nie działa?
    Freq - ustawienie częstotliwości odcięcia subwoofera.
    Phase - zmiana fazy dźwięku emitowanego z subwoofera. Czasami trzeba to przestawić, aby uzyskać lepszą współpracę z kolumnami. Należy to sprawdzić empirycznie, w którym ustawieniu całość brzmi lepiej.
  • REKLAMA
  • #3 15159414
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Polon_us napisał:
    (...)można użyć dwójnik CINCH, aby obydwa gniazda były połączone. Ale nie powinno to stanowić różnicy.

Tym samym robisz rozgałęzienie sygnału LFE i wykorzystujesz drugą "połówkę" (prawy kanał) wzmacniacza = w praktyce nie jest to dwa razy więcej basu, ale różnica jest słyszalna ;-)
  • #4 15159910
    k52
    Poziom 32  
    Ocena: 179
    Polon_us napisał:
    Gilow napisał:

Pojedyńcze połączenie powinno wystarczyć, ale jeśli to kolegę "boli" to można użyć dwójnik CINCH, aby obydwa gniazda były połączone.

Kabel do subwoofera typu Y ( RCA x 2RCA), nie jest czymś co trzeba szukać na krańcu świata, najpopularniejszy z tanich i solidnych Prolink TCV 3610 długość jaka chcesz :)
REKLAMA