logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie oprogramowanie do frezarki własnej konstrukcji obsługujące pliki CAD?

strikexp 13 Lis 2015 20:03 831 2
REKLAMA
  • #1 15148408
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Tak jak w temacie poszukuję oprogramowania do frezarki własnej konstrukcji. Wiem że cos takiego istnieje ale nic poza tym. W gruncie rzeczy to wymagania mam niewielkie, odczytanie pliku CAD i sterowania w 2 lub 3 osiach silnikami. Najlepiej byłoby więc użyć prostego programiku który po podaniu parametrów owej frezarki i frezu, ładnie wysteruje całym tym ustrojstwem aby wyciąć wyznaczony kształt.

Czy ktoś wie czego mógłbym użyć?
  • REKLAMA
  • #2 15148853
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    strikexp napisał:
    wymagania mam niewielkie, odczytanie pliku CAD i sterowania w 2 lub 3 osiach silnikami.

Oprogramowanie CAD służy do projektowania. Rysujesz sobie w nim detale, złożenia i całe konstrukcje. Potem musisz użyć CAMa aby przerobić to na G-kod. Dopiero G-kod potrafią sterowniki maszyn przełożyć na ruch narzędzia. Zastanów się więc czego naprawdę potrzebujesz, bo żadna maszyna nie rozpozna pliku z CADa.

strikexp napisał:
    poszukuję oprogramowania do frezarki własnej konstrukcji
    Do bezpośredniego sterowania maszyny to LinuxCNC, dawniej EMC2. Dobry i darmowy.
  • #3 15148877
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    A to z tym CAD sugerowałem sie opisami firm CNC, które pliki CAD przyjmują. Nie pomyślałem że mogą je przerabiać przed podaniem na frezarkę.

Super z tym LinuxCNC, właśnie linuxowcem jestem. Szukam jednak narzędzia możliwie najprostrzego, więc na inne propozycje też jestem chętny.
REKLAMA