logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić oryginalny soft Cyfry+ na Pioneer 1530?

McRancor 11 Cze 2005 15:42 10039 20
REKLAMA
  • #1 1568997
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Witam!

Mam pioneera 1530 i wgrany do niego zmodyfikowany soft, jednak mam wykupiony pełny pakiet cyfry i zaczęło mnie już denerwować poprawianie co jakiś czas PIDów, EMU itd. Chciałbym wrócić do oryginalnego softu Cyfry (oryginalnego wsadu oczywiście nie mam).

Poza tym ostatnio nie chcą mi przysłać uprawnień odbioru na czerwiec i cała cyfra padła, podejżewam że to wina softu (mam abonament do końca października), a chciałbym na legalu zanieść tuner z kartą do serwisu żeby coś poradzili, a ze zmodyfikowanym softem z wszystkimi EMU, listami kanałów itd. to troch głupie by chyba było.

Miałem taki pomysł żeby potraktować tuner odpowiednimi napięciami żeby po prostu zdech i atedy zanieść go i powiedzieć że nie działa, chce nowy.

Co o tym wszystkim sądzicie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1569046
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Ustaw w menu serwisowym Filtr EMM na:
    UA/SA,
    wtedy karta pobierze uprawnienia.

Na przyszość:
    zadaj sobie trud i poczytaj, jak obslugiwać zmodyfikowany soft.

To, co chcesz zrobić - jest fatycznie bardzo glupie :).

Skorzystaj z drugiego w kolejności linku w dziale: linki
  • #4 1569203
    McRancor
    Jak chcę wysłać flasz pod adres 7FE00... pronero wyskakuje że dekoder nie pozwala wysłać pliku pod ten adres??!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1569263
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    no nie dziwie sie bo z tego co pamietam do flasha jest adres 60000000"
  • #6 1569285
    McRancor
    No to w końcu jak mam wgrać ten plik 1,5MB do 1530? Mam go skrócić, czy koniecznie musze go wgrywać Jtagiem?
  • Pomocny post
    #7 1569289
    art23
    Poziom 25  
    jak masz jtaga to chyba nie problem , pozniej wyszukasz kanaly tylko chyba bedziesz musial wkrecic antene od 50% wyszukiwania bo inaczej zapelni sie pamiec 999 i nic wiecej nie zapamieta
  • #8 1569295
    McRancor
    Jak już pisałem nie chce tego robić przez Jtaga
  • Pomocny post
    #9 1569346
    art23
    Poziom 25  
    poszukam Ci jeszcze inngo pliku moze jakos go zapakujesz nie mam 15 u siebie , bo od razu dalbym Ci przepis :)
  • #10 1569365
    McRancor
    Na FAQ laki jest napisane o skracaniu softu z oprogramowaniem interaktywnym, wtedy można to wgrywać przez kable na adres 600.. Mnie już po prostu zaczęło denerwować ciągłe utrudnianie sobie życia z tym dekoderem, wszędzie jest opisane jak wgrywać lewiznę, ale NIGDZIE nie ma nic o powrocie z lewizny do oryginalnego softu Cyfry +

Dziwie się że w necie znalazł się oryginalny soft C+ do 1530, byłem pewien że znajde tylko milion modyfikowanych softów

Dzięki za dotychczasową pomoc i zainteresowanie tematem!
  • #11 1569370
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    HEVET 5518 FTA po włączeniu do sieci na wyswietlaczu Err.O czego dotyczy ta informacja
  • REKLAMA
  • #13 1569460
    McRancor
    Wyciąłem plik tak jak było opisane i wrzuciłem do dekodera, szkoda tylko że to bardzo stareńka wersja oprogramowania, znalazła tylko 4 kanały cyfry i grzebała się z tym 10min. Potem z satelity się przysłało nowe oprogramowanie, przeładowało się, jeszcze raz wyszukiwanie kanałów i już wszystko śmiga.

Na starym oprogramowaniu nie przyszły nowe prawa odbioru, nawet jako kombinowałem z filtrami. Teraz przynajmniej wszystko ładnie działa!

Dzięki za pomoc!
  • #14 1569705
    art23
    Poziom 25  
    no niestety po wgraniu starej wersji jak pisalem trzeba sie na meczyc z wyszukiwaniem pozniej sam zaktualizuje - wazne ze dziala , moze w starym sofcie miales wpisane klucze na emu i dlatego kartka Ci nie smigala
  • #15 1571273
    McRancor
    Klucze nie były wpisane, stary soft chodził, ale nie przychodziły nowe prawa odbioru, pomimo tych wszystkich ustawień.

Teraz widze że modyfikowane softy są jak modyfikowane auta, telefony i podkręcane kompy. Niby więcej funkcji, ale albo tu jakieś niedociągnięcie, albo tam coś nie działa i w końcu zamiast ułatwiać życie tylko się komplikuje!
  • #16 1573001
    art23
    Poziom 25  
    no to prawda ta maszyna byla stworzona do oryginalnego softu i wiadomo ze moze miec jakies niedociagniecia :) ale chyba przyznasz mi racje ze grafika orginalnego softu jest beznadziejna
  • #17 1573327
    McRancor
    Troche jest beznadziejna, ale jedyne czego mi na prawdę brakuje to funkcja przycisku OK, czyli przeskakiwanie na poprzedni kanał. Ale w zamian za to wyszukiwanie działa poprawnie, bo wszystkie modowane softy wyszukują nieprzyzwoicie długo i znajdują tylko 4 kanały cyfry, a reszta to jeden wielki bajzel, pewnie dlatego że są na bazie starego firmwaru
  • #18 1573366
    alesa
    Poziom 12  
    Z moich doswiadczeń :
    -oryginalny soft nie jest dobry dlatego ,ze jest oryginalny tylko dlatego ze nie robi nic wiecej niz to do czego zostal stworzony ,czyli do ogladania cyfry za pomocą oryginalnej karty :-)
    -sam mam zmodyfikowany soft ,nigdy nie mialem z nim problemu a funkcjonalnosc jest bardzo duza .
    -wystarczy troszkę poczytać i bedziesz wiedzial jak zmodyfikowac ,wyslac z komputera po RS 232 lub za pomocą karty fun swoją listę kanałow ,korzystać z list ulubionych , zgrywac strumień w czasie rzeczywistym do kompa po LPT (taki cyfrowy magnetowid :-) ) ,to tylko niektore mozliwosci nie wspominając o sharingu ,napisach czy wirtualnych kluczach emu .
    Nie ma co psioczyc na modyfikowany soft ,ludzie którzy go piszą są geniuszami i potrafią wycisnąć ze sprzetu mnóstwo przydatnych możliwości w odróżnieniu od techników szanownej Cyfry+ ,którzy mają to gdzieś i nie znają pojęcia funkcjonalnosci sprzetu .
  • REKLAMA
  • #19 1573790
    McRancor
    No i jest w tym dużo racji, liste kanałów sobie wysyłałem i właśnie to mnie denerwowało, że musze odpalać kompa, kable itd. Poza tym z tunera nie korzystałem tylko ja, ale też ludzie którzy się na tym kompletnie nie znali, co im miałem powiedzieć jak pozmieniali PIDy, a ja nie miałem czasu się tym zająć? Modyfikowany soft, daje durzo frajdy, ale ludziom którzy siedzą w temacie i mają czas i chęci się tym bawić, większość urzytkowniów z takich funkcji nie będzie korzystać, natomiast każdy z moimch znajomych, który korzystał z modów, przyznaje że przecież nowe klucze do EMU od czasu do czasu trzeba wgrywać, poza tym co jakiś czas jakieś fixy itd. A ja wymagam (skoro płace za pełny pakiet) żeby to po prostu działało, oglądanie Polszmatu cyfrowego to kwestia gustu, mi się nie zdarzyło nie przełączyć po pierwszych reklamach.

Nie psiocze na modowany soft, bo zdaje sobie sprawy ile to grzebania i zabawy, ale jak na razie nie spotkałem się z modem tak dopracowanym, żeby nie trzeba było się z nim bawić np. jak dodają nowy kanał.

Psiocze głównie na wszystkie fora i faq, gdzie jest dokładnie opisane jak wgrać nowy soft, ale nie ma jak wgrać oryginalny!
    To jest problem, a na uploadzie laki jest tylko stary soft, ale itak dobrze że chociaż taki!
  • #20 1573888
    Jack1973
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    najlepiej j-tag i po kłopocie...
  • #21 1575031
    McRancor
    Jack1973 napisał:
    najlepiej j-tag i po kłopocie...

A co ma piernik do wiatraka?

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz tunera Pioneer 1530 z modyfikowanym oprogramowaniem chciał przywrócić oryginalny soft Cyfry+, gdyż modyfikacje wymagały częstych aktualizacji PID-ów, EMU i list kanałów, co było uciążliwe. Oryginalny soft nie był dostępny u użytkownika, ale w dyskusji podano link do pobrania oryginalnego firmware. Wgranie oryginalnego softu wymagało użycia JTAG lub skracania pliku do wgrywania przez kabel na adres 0x60000000, gdyż próby wgrywania na inne adresy kończyły się błędami. Po wgraniu starej wersji oprogramowania konieczne było ponowne wyszukiwanie kanałów, które trwało długo i początkowo znalazło tylko kilka kanałów Cyfry+, ale tuner sam zaktualizował oprogramowanie z satelity i działał poprawnie. Użytkownik zauważył, że oryginalny soft ma ograniczoną funkcjonalność i słabą grafikę, ale działa stabilniej i poprawnie pobiera prawa odbioru, czego nie zapewniały modyfikowane wersje. Dyskusja poruszyła też kwestie obsługi modyfikowanego softu, zalety i wady obu rozwiązań oraz metody wgrywania firmware, w tym konieczność użycia JTAG dla pełnej kontroli. Wskazano, że modyfikowany soft oferuje więcej funkcji, ale wymaga większej wiedzy i zaangażowania, co dla przeciętnego użytkownika jest problematyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA