logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać oryginalny soft i listę kanałów Cyfry+ do tunera 1330?

bbxb 25 Sie 2006 19:32 2996 12
REKLAMA
  • #1 2953035
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam!
    Dostałem dziś takiego tunka 1330. W tunerze tym ktoś kombinował w celu odkodowania telewizji. Niestety nie wiem czy mu się to udało czy nie. Do tego tunka wgrany jest jakiś ,,ulepszony" soft. Ja muszę wyczyścić wszystko co tam jest i wgrać najnowszy soft oryginalny i najnowszą oryginalną listę kanałów Cyfry+. Mam wszystkie potrzebne kable itp.

Od czego zacząć?? Czy muszę coś robić specjalnego czy tak odrazu wgrywać nowy soft?? Proszę o porady. Zapraszam na GG: 2493027.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.

POZDRAWIAM.
    P.S Za pomoc oczywiście dam punkty :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2954602
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Nie wiem co wiesz ? Co do bct 1330 nie da się tego tak krótko opisać , jeśli Cię to rzeczywiście interesuje zarejestruj się na forum dvhk i w dziale pioneer jest dosyć informacji. Kable wystarczą tylko do wgrania patcha z listą kanałów , natomiast żeby wgrać nowe oprogramowanie musisz mieć programator , którym zaprogramujesz eproma wyjętego z tunera. Zależy teraz jaki to jest układ : czy firmowy i jest wgrany tylko patch to albo jest jednokrotnego wgrywania i trzeba go wymieniać bo nic nie wgrasz lub może być firmowy z tzw oczkiem -taki możesz skasować UV , nie polecam problematyczne . Natomiast jeśli jest w tunerze wymieniony na kasowalny elektrycznie to wystarczy kupić np UFP-Universal Flash Programmer w Epsilonie i można go odpowiednim programem czyli np Willemem zaprogramować .Układy do programowania to 27c800 -UV i 29f800 - elektrycznie . Jak widzisz to temat rzeka i nie ma sensu więcej tu pisać.pozdrawiam
    ps oczywiscie punkty zachowaj na inną okazję ,
  • #3 2954624
    bbxb
    Poziom 31  
    Nie do końca się z Tobą zgodzę. Robiłem juz 1330 1430 1530, masę fredków, new stary. Mam kable null modem, rs-232-rs232, jtag, jdm iso, funrrari/phoenix.
    Z tego co pamiętam w 1330 wystarczy tylko punkt zewrzec do masy aby wejsc w tryb serwisowy.
    Ja generalnie wiem jak wgrać soft do 1330 tylko chodzi mi o to, czy wgrywać tak normalnie jeden soft na drugi czy coś trzeba jeszcze robić???? Jakoś kasować ten tuningowany soft??? Tego się boję.

Z oryginału na tuningowany jest sprawa prosta, czy odwrotnie jest tak samo???

POZDRAWIAM.
    P.S U mnie za każdą konstruktywną wypowiedź są punkty. Dostałeś i Ty :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2955037
    piooo
    Poziom 29  
    no dobra , w menu głównym w informacjach o sofcie napisz co jest będziemy wiedzieć czy to jest patch czy wymienione oprogramowanie i zobacz jeszcze jaki symbol ma eeprom .Nie wiem może wynaleziono coś nowego bo ja z 1330 bawiłem się wiele lat i jeszcze go mam przy czym jako awaryjny a używam teraz AF7018 UCI, i można ??teraz wgrywać do 1330 soft kablami bo jeszcze ostatnio wgrywałem jakiegoś świeżego Generatora to wyjmowałem AM 29f800 i programowałem go w zewnętrznym programatorze wgrywając plik M72c o rozszerzeniu bin , dopiero potem juz przez kable do tunera wgrałem pliki canal.rsc, eeprom_oryg i eeprom_patch . Rzeczywiście jeśli tuner był tylko spatchowany to zwarcie pina k2501 do masy kasuje patcha i powoduje powrót oryginalnego oprogramowania , natomiast jeśli zostało wymienione oprogramownie w eepromie to wtedy w zewnętrznym programatorze trzeba wgrać oryginalne oprogramowanie do tego układu , sam tak kiedyś zrobiłem przed zwrotem pionka do dystrybutora i zakupem innego na własność,pozdrawiam
  • #5 2959028
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2959256
    bbxb
    Poziom 31  
    Skoro jest tam wgrany już soft modyfikowany to kość jest już zmieniona na flash, to chyba oczywiste??
  • Pomocny post
    #7 2959415
    piooo
    Poziom 29  
    nie , nie jest oczywiste gdyż modyfikacja tunera patchem FW4.4 by Maybe nie narusza oryginalnego oprogramowania w układzie 27c800 , który istnieje w dwóch wersjach jak pisałem prom i eprom , a jedynie robi nakładkę w układzie tzw małym flashu 29f400 i nie wymaga wymiany pamięci głównej itd.itd. To nawet ,że układ został wymieniony nie pozwala oglądać najnowszych pakietów gdyż trzeba we flashu wymienić oprogramowanie na nowsze , czyli trzeba go wyjąć itd.itd.pozdrawiam
    ps dodaję jeszcze , może będzie to pomocne , Kolega martinpp w dziale Pioneer na dvhk podaje link do całego kompletu Generatora M93F dla 1330 , więc żeby sprawdzić czy tuner jeszcze działa , odkurzyłem go i wgrałem wszystko, jest ok , ma wszyte wszystkie potrzebne pakiety , dla przykładu dopisałem prov.0501i też działa ,
  • REKLAMA
  • #8 2960772
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    To w czym problem:)) ustaw parametry kanału podstawowego:)) Zostaw wlaczony na TVP1 i zassa z nieba:))
  • #9 2961210
    bbxb
    Poziom 31  
    Ok. Panowie, widzę, że z 1330 jest dużo więcej zabawy niż z innymi modelami.
    Jeśli można, to poproszę napiszcie mi jak sprawdzić jaka to kość, jaką mam wersję softu itp.
    Chcę wgrać oryginalny najnowszy soft i listę Cyfry+ - bez żadnych ,,dodatków".

Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi.
  • Pomocny post
    #10 2963104
    piooo
    Poziom 29  
    jaki układ : otwierasz pokrywę i szukasz układów o nazwach wielokrotnie tu wymienianych ,mniejwięcej tam gdzie Ci wskazałem .
    jaki soft: podłączasz do telewizora , włączasz nawet bez anteny , na pilocie menu główne, i szukasz pewnie będzie w zależności od softu w inne -informacja o firmware, oprogramowaniu itd.
    w zależności co znajdziesz można się zastanawiać jak przywrócić oryginalne oprogramowanie ,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2965858
    bbxb
    Poziom 31  
    Witam ponownie!
    Co do tego jakie są układy to proszę spojrzeć na zdjęcie. Po numerowałem układy a tu przepisałem to, co jest na nich napisane:

1.
    ST20TP2BX5OS
    ESC CY6672W
    T22DK9836
    MALTA
    ST

2.
    STi3520ACV
    X-CDS
    P22IQ9842
    MALTA
    ST

3.

9837TS
    V53C518165AK50

4.
    MALAYSIA
    29F400BC-90PFTN
    9839 F14

5.
    PDK039A
    PIONEER JAPAN
    9849 D

6.
    SONY
    CX42C78Q
    840D00K

7.

JAPAN
    PD4668B
    78013FYROS
    9839KP003

8.
    TDK
    73M2910L-IG
    DG9840
    15663.02.D

Jeśli chodzi o wesję softu to nie można wejść do menu dekodera!!! Można przełączać kanały, wyświetlać informacje o nich ale nie można wejść do menu dekodera. Sprawdzałem na dwóch pilotach i nic. Przycisk MENU na obudowie też nic nie daje.

Dziękuję z góry za każdą poradę co dalej robić.

POZDRAWIAM.
    Załączniki:
    • Jak wgrać oryginalny soft i listę kanałów Cyfry+ do tunera 1330? pionek1330.JPG (74.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 2966823
    piooo
    Poziom 29  
    Układ , o którym wspominamy to pozycja piąta PDK039A ,jest układ 27c800 typu prom czyli jednokrotnego programowania , został fabrycznie zaprogramowany oryginalnym softem i nic się nie da z nim zrobić . Czyli Twój tuner nie był przerabiany/ jedynie mógł być patchowany o czym nie wiemy/ , czyli żeby cokolwiek zaświeciło musisz włożyć jakąś kartę może być stara c+ , nowa c+ lub odpowiednio zaprogramowana karta fun , gdyż oryginalne oprogramowanie , patch jeśli jest też nie posiadają możliwości działania bez karty. Co do menu , nie powiem w tej chwili , w zasadzie bez karty powinno być , a bardzo możliwe ,że ktos próbując coś robić z tunerem poprostu go uszkodził . Czyli teraz wkładamy kartę ,podłączamy antenę i telewizor i zobaczymy co jest.pozdrawiam
    ps zdjęcie jest bardzo niewyraźne , gdyby dało się uzyskać lepsze , dużo lepsze mógłbym powiedzieć czy coś jeszcze nie było kombinowane ,zwłaszcza przy małym flashu
  • Pomocny post
    #13 3368739
    sq4ffp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Chyba już można wgrać zawartość 29f800 bezpośrednio z poziomu tunera (wymaga drobnej zmiany!). Właśnie ćwiczę swój prezent gwiazdkowy. W załączniku program do tunera, instrukcja zaczerpnięte z internetu.
    Na chwilę obecną walczę z programem do wgrywania.
    Załączniki:
    • 29f800.zip (1.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy tunera Pioneer 1330, w którym użytkownik chce przywrócić oryginalny, najnowszy soft oraz listę kanałów Cyfry+. Tuner był wcześniej modyfikowany, prawdopodobnie poprzez patchowanie oprogramowania lub wymianę pamięci EEPROM. W modelu 1330 oryginalny soft jest zapisany w układzie 27c800 (EPROM lub PROM), który jest jednokrotnie programowalny i wymaga wyjęcia i zaprogramowania w zewnętrznym programatorze. Patchowanie odbywa się na dodatkowym układzie flash 29f400 lub 29f800, który można programować elektrycznie bez wyjmowania. Aby wgrać nowy soft, konieczne jest rozpoznanie typu pamięci i wersji oprogramowania, co można zrobić przez odczyt informacji w menu tunera lub identyfikację układów na płycie. W przypadku patcha można go usunąć poprzez zwarcie odpowiedniego pinu do masy, co przywraca oryginalny soft. Wgrywanie listy kanałów możliwe jest kablem RS-232, natomiast wgrywanie pełnego oprogramowania wymaga programatora EEPROM. W tunerze 1330 nie ma standardowego trybu serwisowego, ale można wejść w tryb serwisowy poprzez zwarcie określonego punktu do masy. Problemem jest także brak dostępu do menu dekodera, co może wynikać z uszkodzenia lub braku odpowiedniej karty dostępu. W dyskusji pojawiły się także informacje o dostępności narzędzi i programów do wgrywania softu oraz o konieczności posiadania odpowiednich kabli i programatorów, np. UFP-Universal Flash Programmer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA