logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel astra g 1.6 16v - Nie przełącza się na gaz.

sk911 26 Lis 2015 17:56 4320 1
REKLAMA
  • #1 15187100
    sk911
    Poziom 1  
    Witam, problem polega na tym że nie chce się przełączyć na gaz, stało się to po tym jak szukałem filtru fazy ciekłej aby wiedzieć jaki kupić w parowniku OMVL CPR, na początku odkręciłem to co jest pod nr 2 bo myślałem że tam będzie ten filtr, niestety nie, następnie odkręciłem śrubkę nr 26,pudło, aż w końcu przypływ wiedzy i odkręciłem to od śrubki nr 48 i się okazało że tam jest filtr wyczyściłem z syfu, no i złożyłem wszystko w całość, i gdy odkręcałem gaz w butli to zorientowałem się że ten licznik przy butli który wskazuje ile jest gazu jest pęknięty po całym obwodzie i można to wyjąć i się zastanawiam czy to może mieć coś wspólnego z tym że się nie przełącza na gaz, wyczyściłem elektrozawór przy parowniku bo czytałem że są problemy z nim przy tym modelu parownika,niestety to nic nie dało i teraz nie wiem gdzie leży problem czy to że jest urwane to przy butli czy źle skręcony filtr albo krzywo jakiś wtrysk.Gdy chodzi na ciepłym silniku i próbuje przełączyć się na gaz to na ułamek sekundy słychać jak wtryskiwacze gazu zaczynają pracować i przełącza się na benzynę, w większości przypadków nawet nie zdążą się zaświecić diody pokazujące ilość gazu. Kiedyś zapomniałem podłączyć dwóch kabelków do elektrozaworu i też się nie chciał przełączyć na gaz i dokładnie taka sama reakcja była przy przełączaniu się na gaz, jednak w tym przypadku te kabelki mam podłączone.Jest to instalacja sekwencyjna niestety nie wiem jakiej generacji pewnie min trzeciej (zakładana w 2013r) ani firmy, nie mogę tego w papierach znaleźć.Jeszcze myślałem że ten plastik nr 12 źle założyłem bo ma takie wcięcie,ale obracałem w każdy możliwy sposób i efekt ten sam.

Opel astra g 1.6 16v - Nie przełącza się na gaz.
  • REKLAMA
  • #2 15187887
    tobiash1991
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam podejrzewam że to wszystko jest związane z brakiem dostarczenia gazu , ponieważ jak napisałeś że przełącza sie na gaz ale po chwili wraca na benzynę to znaczy że czujnik nie wykrywa ciśnienia gazu i odbiera to jako kończące sie paliwo, polecam sprawdzić czy gaz wydostaje sie za reduktor, odłącz waż który doprowadza gaz do listwy wtryskowej i poproś druga osobe o odpalenie i próbe przełączenia na gaz (na chwilke) i zwróć uwage czy gaz wydostaje sie z węza jeżeli nie to należy szukac problemu z elektrozaworem , na reduktorze badz w butli . Pozdrawiam
REKLAMA