logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem połączenia z siecią - ciężki orzech do zgryzienia - iOcean X8

Pscoolka 01 Gru 2015 02:36 1506 12
REKLAMA
  • #1 15200343
    Pscoolka
    Poziom 9  
    Ocena: 31
    Witam,
    posiadam telefon iOcean X8. Męczę się od pewnego czasu z dwoma poważnymi problemami, które uniemożliwiają mi użytkowanie telefonu.
    Zacznę od tego prostszego, bo szybciej go opisać. Port USB mi szwankuje. Ładuje tylko gdy jest wyłączony i podpięty pod laptop (bo mniejsze napięcie?) próbowałem 2 różne kable i ładowarki. Windows ma w ogóle problem z wykryciem go. Po zmianie w tryb UART, owszem wykrył urządzenie i wyświetlił je z następującym błędem: Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się). Tutaj jeszcze dodam, że telefon upadł i to akurat w okolicach portu USB. Obstawiam, że port jest po prostu do wymiany, ale jest to dla mnie nieco problematyczne. Proszę o podzielenie się wiedzą, czy moje przypuszczenia mogą być słuszna oraz ewentualne sposoby na to jak mogę to sprawdzić bez ingerencji serwisu.
    Drugi problem jest nieco cięższy, a mam nadzieję, że pierwszy nie odstraszył ewentualnych czytelników. Nie mogę się połączyć z siecią. Pewnego razu telefon przestał mnie łączyć z siecią komórkową. Rano normalnie działał, korzystałem z niego bez zarzutu, przeglądałem neta korzystając z pakietu. Później popołudniu, gdy chciałem zadzwonić okazało się, że nie mam zasięgu. Początkowo myślałem, że może dziwnym trafem była to wina lokalizacji. Prawda okazała się jednak dla mnie bardziej bolesna, bo narodził się problem, którego nie mogę rozwiązać. Próbowałem użyć różnych kart sim, w różnych miejscach. Nie działa. Wymiana modułu karty sim. Nie działa. Wgranie nowego ROMu (z czym, bez USB, się nieźle namęczyłem). Nie działa. Po włożeniu karty sim jednak łapie sygnał, ponieważ pobiera informacje o pochodzeniu karty i numerze telefonu (te informacje chyba nie są zapisywane na karcie sim, prawda?). Co chwila, obok zasięgu sieci pojawia się znaczek wyszukiwania sieci, ale nic nie znajduje (albo nie może się połączyć). Proszę o doradzenie mi w tej sytuacji. Może jest coś jeszcze, coś co mogę sprawdzić (na przykład za pomocą MobileUncle), co pomoże w diagnozie problemu?
    Byłem już z tym telefonem w różnych serwisach, ale w większości nie chcieli mi go nawet przyjąć, a w dwóch pomimo wielkich prób nie udało się rozwiązać mojego problemu. Teraz zwracam się do was o pomoc :-) Nadmienię jeszcze, że marka iOcean zakończyła swoją działalność i mogą być problemy z częściami. I dziękuję jeżeli, ktoś w ogóle dotarł do tego miejsca.
  • REKLAMA
  • #2 15200349
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zobacz na sam początek czy nie są wyłamane jakieś blaszki w tele jeśli chodzi o microusb , spróbuj po ruszać wejściem jak pod łączysz ładowarke , koszt wymiany takiego gniazda ok 20 zł a co do zasięgu , zrób hard reset , przywróć ustawienia fabryczne , zobacz czy blaszki w tele do odczytu sim są na miejscu , spróbuj jeszcze raz z innymi kartami , włóż od kogoś pewną kartę sim i zobacz czy zasięg jest i napisz czy jest jakis efekt
  • REKLAMA
  • #3 15200407
    Pscoolka
    Poziom 9  
    Kamyk95221 napisał:
    Zobacz na sam początek czy nie są wyłamane jakieś blaszki w tele jeśli chodzi o microusb , spróbuj po ruszać wejściem jak pod łączysz ładowarke , koszt wymiany takiego gniazda ok 20 zł a co do zasięgu , zrób hard reset , przywróć ustawienia fabryczne , zobacz czy blaszki w tele do odczytu sim są na miejscu , spróbuj jeszcze raz z innymi kartami , włóż od kogoś pewną kartę sim i zobacz czy zasięg jest i napisz czy jest jakis efekt

Sprawdzałem już wiele razy czy to nie problem na stykach w USB. Hard reset, nawet zmiana roma, wszystko robiłem, nie pomaga. Wymieniłem moduł sim, więc co jak co, ale ten to jest dobry w telefonie. W dodatku telefon widzi kartę. Pyta mnie o pin.
  • #4 15200888
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    To jest nasz telefon czy jakiś chińczyk ? Jesli tele spadł to mógł doznać różnych wstrząsy które cos uszkodziły i moduł nowy nic nie da za bardzo , spróbuj go jeszcze raz na spokojnie rozkręcić od początku może cos źle złożyłeś , może rom wadliwy. A co do gniazda USB , to włącz normalnie tele znajdź sobie inną kostkę USB zmień kabel usb bo może być cos z nim nie tak. A jak pyta o PIN to go wpisz,może masz sim locka, włóż karte z tej sieći co kiedyś był tele na niej użytkowany.

----------------------------------------------------------

Od biegnę troche od tematu ale ja miałem podobny problem ale z moją MP4 otóż mam 2 kable USB do ładowania i jednym kablem na ładuje MP4 a drugim moge tylko przesyłać dane z komputera na MP4 więc kwestia kabla USB jaki podłączasz do urządzenia jest istotna.

A co do tele to miałem kiedyś chińczyka ANDROID to jakaś podróbka HTC i gniazdo USB było nie co głębsze jak w naszych smartfonach i musiałem zdjąć klapkę z tele zeby dostęp do gniazda był lepszy tzn mogłem głębiej wsadzić ładowarkę i ładowało i wszystko a jak klapka była na tele i podpiąłem USB to siedziało w gnieździe ale nie ładowało ani nic.
  • REKLAMA
  • #5 15201712
    Pscoolka
    Poziom 9  
    Kamyk95221 napisał:
    To jest nasz telefon czy jakiś chińczyk ? Jesli tele spadł to mógł doznać różnych wstrząsy które cos uszkodziły i moduł nowy nic nie da za bardzo , spróbuj go jeszcze raz na spokojnie rozkręcić od początku może cos źle złożyłeś , może rom wadliwy. A co do gniazda USB , to włącz normalnie tele znajdź sobie inną kostkę USB zmień kabel usb bo może być cos z nim nie tak. A jak pyta o PIN to go wpisz,może masz sim locka, włóż karte z tej sieći co kiedyś był tele na niej użytkowany.

----------------------------------------------------------

Od biegnę troche od tematu ale ja miałem podobny problem ale z moją MP4 otóż mam 2 kable USB do ładowania i jednym kablem na ładuje MP4 a drugim moge tylko przesyłać dane z komputera na MP4 więc kwestia kabla USB jaki podłączasz do urządzenia jest istotna.

A co do tele to miałem kiedyś chińczyka ANDROID to jakaś podróbka HTC i gniazdo USB było nie co głębsze jak w naszych smartfonach i musiałem zdjąć klapkę z tele zeby dostęp do gniazda był lepszy tzn mogłem głębiej wsadzić ładowarkę i ładowało i wszystko a jak klapka była na tele i podpiąłem USB to siedziało w gnieździe ale nie ładowało ani nic.

Chińczyk, lecz nie podróbka, a oryginalna chińska marka. Tak jak xiaomi czy huawei. Ja go nie składałem, tylko w serwisie mi to zrobili, ale problem występował wcześniej. ROM, może być wadliwy... no ale na oryginalnym sofcie oraz na nowym to samo. Kable już jak pisałem różne używałem, i łądowarki, i gniazdka. Sim Lock? Pisałem, że stało się to gdy telefon leżał u mnie w kieszeni, nie wymieniałem karty sim. Odkopałem, gdzieś na elektrodzie temat gościa, który miał podobny problem (z USB). Miał niedociśnięty conector. Spróbuje go rozkręcić, ale zdejmowanie tylnej klapki tutaj jest strasznie trudne, a w dodatku jest ona popękana. Gadałem dzisiaj z pewnym gościem to tłumaczył mi coś, że antena mogła si odczepić czy jakoś tak. Jeżeli mi się uda otworzyć telefon to jutro mu to zaniosę. Może w tym leży problem.
  • #6 15202330
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Chinczyki tak mają,prędzej czy później będzie to samo lub coś z innej beczki. Kupiłeś nowy moduł i Ty go montowałeś czy serwis ? Jesli na własną rękę to może cos źle złożyłeś a jeśli serwis to nie wydaje mi sie ze cos jest z antenką bo serwis by sie tego dopatrzył. Jak rozkręcisz i wyciągniesz płytkę i jest dotyk osobno , płytka i tylna obudowa , na tej tylniej obudowie znajduje sie wszystko do sieci zobacz czy jest cos tam nie po kojącego albo czy czegoś nie brakuje, jak będziesz składał spowrotem zobacz czy wszystko sie z sobą styka jak trzeba. Będziesz latał po serwisach i będą Cie kasowali jak za zboże a za te pieniądze kupisz taki drugi. W serwisach jest coś takiego jak diagnoza (za darmo) czepią Ci tele na wszystkie strony , dzwonią mówią co i jak i koszt naprawy i jeśli sie zdecydujesz to uzgadniasz telefonicznie , a jeśli nie to przychodzisz po tele i dziekuje. To jest dobra opcja bo dowiesz sie co jest z tele i czy jest wart naprawy

Dodano po 41 [minuty]:

Błąd zrobiłeś , latając po serwisach i wydawanie pieniedzy w błoto , bo mogles go poddac diagnozie jak wyżej na pisałem. Jak masz czym to zrób pare fotek jak to wszystko tam wygląda. Całej płytki z tele z obu stron i obudowy ze strony wewnetrznej. Klapka po czaskana ? Swiadczy to o tym ze tele dostał ładnie w cztery litery albo dużo upadków przeżył.
  • REKLAMA
  • #7 15202777
    Pscoolka
    Poziom 9  
    Kamyk95221 napisał:
    Chinczyki tak mają,prędzej czy później będzie to samo lub coś z innej beczki. Kupiłeś nowy moduł i Ty go montowałeś czy serwis ? Jesli na własną rękę to może cos źle złożyłeś a jeśli serwis to nie wydaje mi sie ze cos jest z antenką bo serwis by sie tego dopatrzył. Jak rozkręcisz i wyciągniesz płytkę i jest dotyk osobno , płytka i tylna obudowa , na tej tylniej obudowie znajduje sie wszystko do sieci zobacz czy jest cos tam nie po kojącego albo czy czegoś nie brakuje, jak będziesz składał spowrotem zobacz czy wszystko sie z sobą styka jak trzeba. Będziesz latał po serwisach i będą Cie kasowali jak za zboże a za te pieniądze kupisz taki drugi. W serwisach jest coś takiego jak diagnoza (za darmo) czepią Ci tele na wszystkie strony , dzwonią mówią co i jak i koszt naprawy i jeśli sie zdecydujesz to uzgadniasz telefonicznie , a jeśli nie to przychodzisz po tele i dziekuje. To jest dobra opcja bo dowiesz sie co jest z tele i czy jest wart naprawy

Dodano po 41 [minuty]:

Błąd zrobiłeś , latając po serwisach i wydawanie pieniedzy w błoto , bo mogles go poddac diagnozie jak wyżej na pisałem. Jak masz czym to zrób pare fotek jak to wszystko tam wygląda. Całej płytki z tele z obu stron i obudowy ze strony wewnetrznej. Klapka po czaskana ? Swiadczy to o tym ze tele dostał ładnie w cztery litery albo dużo upadków przeżył.

Serwis wymienił, ale ten poprzedni moduł był chyba sprawny , bo po wymianie nic się nie zmieniło. Gościu mi to wymienił w dosłownie parę chwil. Nawet nie minęło 5 minut. Nie jestem przekonany czy by się dopatrzył. Nic za serwis nie zapłaciłem. Moduł, który wymieniali dostałem za darmo (płaciłem tylko za przesyłkę) od serwisu, który właśnie był oficjalnym serwisem w Polsce. W zasadzie to tylko w dwóch serwisach w całym mieście zgodzili się przyjąć telefon. Bo chińczyk! Jedynie za co zapłaciłem to ekspertyza, gdy oddałem telefon na gwarancje i mi jej nie uznali.

Zdjęcia porobię jutro, jak będę miał do tego akurat sposobność. Zrobię dokładnie zdjęcia wszystkich elementów, których będę miał okazje. Może coś więcej wam powiedzą. Jutro zaniosę telefon do gościa w szkole, który jest guru z informatyki i na wszystkim się zna. Może jak zobaczy to coś ciekawego powie. Klapka bardzo potrzaskana nie była. Pajęczynka się co prawda na niej zrobiła, ale nie duża.

Co takiego jest złego w tym telefonie, że "chińczyk"? Huawei czy xiaomi też chińczyki, a nikt od razu na nie nie woła pejoratywnie "chińczyk". Rozumiem jakieś podróbki oryginalnych (wiem, sformułowanie bez sensu) telefonów znanych marek.
  • #8 15203001
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Chinczyki mają to do siebie ze są bardzo wadliwe one są w połowie ceny oryginału. Widziałem galaxy S5 za 300 zł i uwierz mi że nie za uwarzył byś różnicy ze to podróba. Dotyk wyglada jak oryginalny , reszta obudowy i funkcje telefonu też działają jak w oryginale miałem okazje prze testować i gdyby nie moja nie wielka wiedza to na pierwszy rzut oka wyglada jak orginał ale to jednak podróbka a co do ceny to sie nie zorientowałem ze cos jest nie tak bo nie sprawdzam po ile co chodzi jak jest na topie.

----------------------------------------------------------------------

Wracając do tematu , idziesz z tym do gościa od informatyki , no gdy bym ja miał ten tele w ręce jak ten gościu będzie miał to nie wieże że nie doszedł bym do ładu.
  • #9 15204567
    Pscoolka
    Poziom 9  
    Sieć komórkowa działa. Antena umiejscowiona w dolnej części telefonu nie była podłączona do płyty głównej. Prawdopodobnie podczas upadku styk się trochę poluzował, a później w trakcie korzystania się nagle odskoczyła. Jeśli znajomy wyśle mi zdjęcia to wrzucę.

USB nadal nie działa. Conector był niby dobrze podłączony.
    Załączniki:
    • Problem połączenia z siecią - ciężki orzech do zgryzienia - iOcean X8 12309031_851470594950100_10147077_n.jpg (52.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem połączenia z siecią - ciężki orzech do zgryzienia - iOcean X8 12312210_851470588283434_569606528_n.jpg (87.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem połączenia z siecią - ciężki orzech do zgryzienia - iOcean X8 12346815_851470498283443_418877652_n.jpg (67.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem połączenia z siecią - ciężki orzech do zgryzienia - iOcean X8 12336458_851470544950105_1973053227_n.jpg (35.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem połączenia z siecią - ciężki orzech do zgryzienia - iOcean X8 12308999_851470504950109_1290206925_n.jpg (66.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15204722
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Czyli tak ja pisałem. Może coś byc nie na miejscu albo brakować a co do USB to cos będzie nie tak z softem bo ładuje jak podłączysz do lapka zobacz jeszcze raz te ładowarki może są za słabe jeszcze spróbuj takimi ładowarkami 500/700/2000 mah może sie wtedy obudzi. Czekam na dalszy ciąg wydarzeń
  • #11 15216512
    Pscoolka
    Poziom 9  
    Kamyk95221 napisał:
    Czyli tak ja pisałem. Może coś byc nie na miejscu albo brakować a co do USB to cos będzie nie tak z softem bo ładuje jak podłączysz do lapka zobacz jeszcze raz te ładowarki może są za słabe jeszcze spróbuj takimi ładowarkami 500/700/2000 mah może sie wtedy obudzi. Czekam na dalszy ciąg wydarzeń

Żebyśmy się, aby na pewno dobrze zrozumieli. Ładuje tylko jak jest wyłączony, i pod ładowarką i pod laptopem. Gdy jest włączony to ani pod lapkiem ani pod ładowarką nie chce ładować.
  • #12 15226808
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Rzeczy wiście dziwna sprawa. A jak z ta siecią ? Problem juz rozwiązany ? Co Ci ten gościu powiedział. ?
  • #13 15493297
    Pscoolka
    Poziom 9  
    Sieć działa, tak jak pisałem, kabelek od anteny się odłączył. Co do usb to nadal ładuje mi tylko, gdy jest odłączony. Wymieniłem port usb, wypróbowałem chyba, wszystkie dostępne romy i nic nie pomogło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza dwa główne problemy z telefonem iOcean X8: uszkodzony port USB oraz brak połączenia z siecią. Port USB ładował tylko w trybie wyłączonym, a po podłączeniu do laptopa występowały problemy z wykrywaniem urządzenia. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie portu po upadku telefonu. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie styków w porcie USB, wykonanie hard resetu oraz wymianę karty SIM. Po dalszych próbach, użytkownik odkrył, że problem z siecią wynikał z odłączonej anteny, natomiast port USB nadal nie działał prawidłowo, mimo wymiany. Użytkownik próbował różnych ROM-ów i kabli, ale problem z ładowaniem pozostał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA