logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać skrypt logowania w PHP bez gotowców? Krok po kroku dla początkujących

321Kami 12 Cze 2005 12:00 2092 6
REKLAMA
  • #1 1571010
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Sorki że zakłam ten temat wiem że powinienem poszukać w necie i na forum ale nie mogę znaleźć nic co by mnie satysfakcjonowało (Może ślepy jestem nie wiem :D)

A mianowicie chcę napisać skrypt logowania w php, ale nie chcę korzystać z gotowców tym bardziej że mam jakiś 300 linijek KODU !!! I nie umiem go wpleść w html. Najlepiej jak by było wyjaśnione krok po kroku, bo w php dopiero stawiam pierwsze kroki, ale licznik już napisałem ;).

Skrypt ma wyglądać mniej więcej tak:
    Mają być zapisane hasła użytkowników i ich loginy(29)
    Tylko tyle, i po wpisaniu hasła ma się otwierać nowa stronka, tylko żeby nie można było jej otworzyć bez zalogowania się.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1571041
    praw
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    1. robisz formularz logowania
    2. jak ktos wysle juz dane formularzem - ty sprawdzasz czy login i haslo znajduje sie w twojej bazie (pliku)
    3. Jezeli ktos wpisal prawidlowe dane - includujesz jakas strone, ktora chcesz zeby widzial, wzglednie jeszcze mozesz zrobic obsluge sesji
    4. Jak logowanie nie przebieglo prawidlowo - includujesz formularz logowania z odpowiednim tekstem
  • REKLAMA
  • #3 1571249
    321Kami
    Poziom 23  
    Nio tak, napisałeś jak do specjalisty, a niestety ja nim nie jestem :(, poza tym co się stanie jak ktoś bezpośrednio w pasku adresu wpisze stronę do której użytkownik jest przenoszony po poprawnym zalogowaniu ??
  • REKLAMA
  • #5 1571515
    321Kami
    Poziom 23  
    Szkodza że nie po polsku, ale spox wkońcu coś tam z anglika się wie wkońcu żyje się na tym świecie już parę lat. Dzięki za pomoc. Doedukuję się

Pozdro

Sorka nie zauważyłem 1 jest po polsku :D Edukuję się :D dzięki wielkie

Pozdro
  • Pomocny post
    #6 1571668
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Ja bym to zrobil tak:

plik html [znaczy kod php tez tam bedzie:P] zalozmy index.php
    i on na poczatku sprawdza czy jest sesja jak nie ma to wyswietla formularz do logowania jak jest to sprawdza czy jest poprawna [np czy zmienna sesyjna 'user' zawiera prawidlowa nazwe uzytkownika] jesli jest jakis blad to zamyka sesje i wyswietla form logowania.

jesli wszystko jest ok to includuje/przerzuca do strony [np 'members']

dzieki temu uzytkownik ktory juz raz sie logowal po wpisaniu 'index.php' zostanie przerzucony do 'members' i tak az do wylogowania [zamkniecia sesji].

teraz logowanie:

formularz logowania kieruje do osobnego skryptu ktory sprawdza przeslane dane i jesli sa ok to tworzy sesje i ustawia zmienna sesyjna ('user') na nazwe zalogowanego uzytkownika. Nastepnie spowrotem wyswietla strone index.php.

ona sprawdzi ze uzytkownik jest poprawnie zalogowany i wyswietli tresc 'members'.

dodatkowo na poczatku kazdej strony z serii 'members' dodaj kod sprawdzajacy sesje i jesli cos jest nie tak to cofajacy do formu logowania.

hasla mozesz kodowac md5() ale wtedy nawet Ty ich nie odcvzytasz;) za to nie beda lecialy plainem :]

to tyle:] mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo... jak bede mial chwilke czasu to moge napisac jakis prosty przykladzik ale to chyba nie wczesniej niz za tydzien.....

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 1572438
    321Kami
    Poziom 23  
    Dzięki groovee dziiięki wieelkie. Ludzie są 1000 razy lepsi niż najlepsza książka :] i dobrze że istnieje coś takiego jak GG.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia prostego skryptu logowania w PHP bez użycia gotowych rozwiązań, przeznaczonego dla początkujących. Proponowany sposób obejmuje stworzenie formularza logowania, weryfikację loginu i hasła w bazie danych lub pliku, a następnie dołączenie chronionej strony tylko po poprawnym zalogowaniu. Kluczowym elementem jest wykorzystanie mechanizmu sesji PHP do zabezpieczenia dostępu do stron, uniemożliwiając bezpośrednie otwarcie chronionych zasobów bez uprzedniego zalogowania. Skrypt powinien na początku każdej chronionej strony sprawdzać, czy sesja jest aktywna i czy zmienna sesyjna zawiera poprawne dane użytkownika. W przypadku braku sesji lub błędnych danych sesja jest zamykana, a użytkownik przekierowywany do formularza logowania. Całość może być zrealizowana w jednym pliku (np. index.php), który obsługuje zarówno wyświetlanie formularza, jak i przekierowanie do strony chronionej po zalogowaniu. Wskazano również na potrzebę nauki i zrozumienia mechanizmu sesji w PHP, z podaniem linków do dokumentacji i tutoriali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA