Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Logowanie w php

12 Cze 2005 12:00 1945 6
  • Poziom 22  
    Sorki że zakłam ten temat wiem że powinienem poszukać w necie i na forum ale nie mogę znaleźć nic co by mnie satysfakcjonowało (Może ślepy jestem nie wiem :D)

    A mianowicie chcę napisać skrypt logowania w php, ale nie chcę korzystać z gotowców tym bardziej że mam jakiś 300 linijek KODU !!! I nie umiem go wpleść w html. Najlepiej jak by było wyjaśnione krok po kroku, bo w php dopiero stawiam pierwsze kroki, ale licznik już napisałem ;).

    Skrypt ma wyglądać mniej więcej tak:
    Mają być zapisane hasła użytkowników i ich loginy(29)
    Tylko tyle, i po wpisaniu hasła ma się otwierać nowa stronka, tylko żeby nie można było jej otworzyć bez zalogowania się.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    1. robisz formularz logowania
    2. jak ktos wysle juz dane formularzem - ty sprawdzasz czy login i haslo znajduje sie w twojej bazie (pliku)
    3. Jezeli ktos wpisal prawidlowe dane - includujesz jakas strone, ktora chcesz zeby widzial, wzglednie jeszcze mozesz zrobic obsluge sesji
    4. Jak logowanie nie przebieglo prawidlowo - includujesz formularz logowania z odpowiednim tekstem
  • Poziom 22  
    Nio tak, napisałeś jak do specjalisty, a niestety ja nim nie jestem :(, poza tym co się stanie jak ktoś bezpośrednio w pasku adresu wpisze stronę do której użytkownik jest przenoszony po poprawnym zalogowaniu ??
  • Poziom 22  
    Szkodza że nie po polsku, ale spox wkońcu coś tam z anglika się wie wkońcu żyje się na tym świecie już parę lat. Dzięki za pomoc. Doedukuję się

    Pozdro

    Sorka nie zauważyłem 1 jest po polsku :D Edukuję się :D dzięki wielkie

    Pozdro
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Ja bym to zrobil tak:

    plik html [znaczy kod php tez tam bedzie:P] zalozmy index.php
    i on na poczatku sprawdza czy jest sesja jak nie ma to wyswietla formularz do logowania jak jest to sprawdza czy jest poprawna [np czy zmienna sesyjna 'user' zawiera prawidlowa nazwe uzytkownika] jesli jest jakis blad to zamyka sesje i wyswietla form logowania.

    jesli wszystko jest ok to includuje/przerzuca do strony [np 'members']

    dzieki temu uzytkownik ktory juz raz sie logowal po wpisaniu 'index.php' zostanie przerzucony do 'members' i tak az do wylogowania [zamkniecia sesji].

    teraz logowanie:

    formularz logowania kieruje do osobnego skryptu ktory sprawdza przeslane dane i jesli sa ok to tworzy sesje i ustawia zmienna sesyjna ('user') na nazwe zalogowanego uzytkownika. Nastepnie spowrotem wyswietla strone index.php.

    ona sprawdzi ze uzytkownik jest poprawnie zalogowany i wyswietli tresc 'members'.

    dodatkowo na poczatku kazdej strony z serii 'members' dodaj kod sprawdzajacy sesje i jesli cos jest nie tak to cofajacy do formu logowania.

    hasla mozesz kodowac md5() ale wtedy nawet Ty ich nie odcvzytasz;) za to nie beda lecialy plainem :]

    to tyle:] mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo... jak bede mial chwilke czasu to moge napisac jakis prosty przykladzik ale to chyba nie wczesniej niz za tydzien.....

    Pozdrawiam!
  • Poziom 22  
    Dzięki groovee dziiięki wieelkie. Ludzie są 1000 razy lepsi niż najlepsza książka :] i dobrze że istnieje coś takiego jak GG.