logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłe pogorszenie sygnału DVB-T w Piasecznie, instalacja z antenami DIPOL 16/21-60

pkawiak 04 Gru 2015 18:52 1260 5
REKLAMA
  • #1 15210762
    pkawiak
    Poziom 2  
    Witam,

Sprawa jak w tytule, od kilku dni nastąpiło nagłe pogorszenie odbioru rozmazywanie obrazu.

Miejscowość Piaseczno 05-500, dom jednorodzinny.

Instalacja antenowa to dwie takie same anteny DIPOL 16/21-60 DVB-T (lub ich odpowiedniki z roku 2009/2010), ustawione w kierunku na Raszyn oraz na PKIN. (pozostałość po dawnych czasach) w chwili obecnej podłączona jest tylko jedna. Dlaczego, napiszę za chwilę.

Dalej zwrotnica AMS ZA-101M a za nią Wzmacniacz szerokopasmowy AWS-1144 ze względu na 4 odbiorniki. Kolejny etap to połączenie sygnałów z anten satelitarnych poprzez cztery SWE20-01/0

Dekodery wmontowane w telewizory SONY KDL 52W4000

Wg wskazań telewizorów sygnał obecnie jest słaby. Było ok i się zepsuło. co może być odpowiedzialne za nagłe pogorszenie odbioru. Przełączałem na 1 i drugą antenę włącznie z pominięciem zwrotnicy i sytuacja jest dokładne taka sama. czy może być to związane z awarią wzmacniacza ? Mało prawdopodobne, że raptem dwie anteny padły.

Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 15210964
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Według moich doświadczeń bardziej prawdopodobna jest awaria zasilacza, ale wzmacniasz jest drugim podejrzanym. Nie uruchomili w pobliżu jakiegoś LTE?
  • REKLAMA
  • #3 15211419
    pkawiak
    Poziom 2  
    Około 300 metrów od mojego domu stoi wieża telekomunikacyjna, więc bardzo możliwe, że coś dodali. Wprawdzie LTE było u mnie dostępne od jakiegoś czasu, ale mam wrażenie, że sygnał nie był na maxa, tak jak teraz.

Czy LTE ma wpływ na anteny ? a jeżeli tak to co z tym fantem zrobić ?

Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #4 15211540
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Problemy z LTE rozwiązuje "filtr LTE" zamontowany pomiędzy anteną a pierwszym stopniem wzmacniacza. Wydatek killkunastu -kilkudziesięciu złotych, albo zakup anteny z wbudowanym filtrem. Mimo wszystko zacząłbym od podstawienia jakiegoś innego zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 15213821
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1235
    Po pierwsze sygnały w Piasecznie są tak silne, że bez tłumika nie podchodź...
    Jeżeli trzeba sygnał dzielić na kilka odbiorników, to i tak będzie go za dużo nawet po prostym pasywnym dzielniku.
    Sprawdź dokładnie całą instalacje, może coś pękło w zwrotnicy, woda w kablu, coś zgniło itd itp.
  • #6 15221363
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 232
    Witam.
    Od nadajnika o mocy 100/100/130 kW masz nie więcej niż 8-10 km, co przy 16 el. antenie musi nie źle "dmuchać". Sygnałem można obdzielić co najmniej jedną klatkę w bloku.
    Skoro anteny i zwrotnica ok pozostaje wzmacniacz (?) lub zasilacz.
    Pominąłbym ten wzmacniacz z zasilaczem i rozdzielił sygnał pasywnym rozgałęźnikiem 1/4 np. z serii RM - (RM-4F) http://www.telmor.pl/Klient-indywidualny/Kata...RM-RA-rozgalezniki-malostratne-abonenckie-RTV
    lub serii PCT: http://www.telmor.pl/Klient-indywidualny/Kata...try/Rozgalezniki/PCT-1000-xW-rozgalezniki-PCT
    Jeśli przewód od anteny do wzmacniacza/rozgałęźnika "myszy nie pogryzły" to powinno być dobrze.
REKLAMA