logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy odłączać przewody silnik-softstart ABB PSTB570-690-70 przy teście izolacji?

Marek_Pe 08 Gru 2015 21:55 996 2
REKLAMA
  • #1 15223556
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    Witam,
    Mam problem który gnębi mnie już od dłuższego czasu. Stoi silnik 650kW 3x690VAC napędzający pompę. W torze zasilania układ softstartu i stycznik załączany po rozruchu.
    Całość używana sporadycznie a nawet rzadko.
    Niestety pomieszczenie czasami wilgotne więc regularnie sprawdza się stan izolacji podręcznym sprzętem 1kV.
    Pytanie brzmi- czy powinienem odpinać przewody silnik-softstart ze względu na możliwość uszkodzenia układu softstartu?
    Operacja ta zajmuje sporo czasu, kabelki gęsto upchane i sztywne i montaż powrotny to horror. A na dodatek ryzyko, że zaraz będzie trzeba wystartować układ.
    Czy odłączać przewody silnik-softstart ABB PSTB570-690-70 przy teście izolacji? Czy odłączać przewody silnik-softstart ABB PSTB570-690-70 przy teście izolacji?
    Pytałem ABB przyszła odpowiedz z Singapuru (nie wiem czemu akurat stamtąd), że ich serwisanci odłączają silnik. Ale zero szczegółów w jakiej sytuacji; może gdy coś nie działa prawidłowo??? No powtórne maile już nie odpowiedzieli....
  • REKLAMA
  • #2 15223775
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    Marek_Pe napisał:
    sprawdza się stan izolacji podręcznym sprzętem 1kV.

W tym przypadku tak .
    Marek_Pe napisał:
    Niestety pomieszczenie czasami wilgotne

Pozbyć się wilgoci , to naprawdę możliwe . Odpowiednia wentylacja , ogrzewanie elementów podczas postoju urządzenia itp.
    Marek_Pe napisał:
    Operacja ta zajmuje sporo czasu, kabelki gęsto upchane i sztywne i montaż powrotny to horror

Zastosować dodatkowy układ na przykład w postaci odłącznika, szyn etc , by odłączyć silnik.
  • #3 15223936
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    Krzysztof Reszka napisał:
    Pozbyć się wilgoci , to naprawdę możliwe . Odpowiednia wentylacja , ogrzewanie elementów podczas postoju urządzenia itp.

To naprawdę nieistotne, bo i tak okresowo trzeba sprawdzić. Tak na marginesie to silnik chłodzony jest wodą, są sensory przecieków, jest grzałka ale, ... nikt chyba by nie chciał spalić takiego klocka. To dodatkowa przyczyna mierzenia.

Krzysztof Reszka napisał:
    Zastosować dodatkowy układ na przykład w postaci odłącznika, szyn etc , by odłączyć silnik

Wszystkie zabezpieczenia są oczywiście przed szafą softstartu i nikt nie zgodzi się na dodatkowy wydatek rzędu 2-3 tysięcy euro. No i oczywiście wiązałoby się to z przebudową całego układu bo brak miejsca... czyli całkowicie nierealne.

Pytanie brzmi czy elementy energoelektroniczne wytrzymają.

Mamy jeszcze 2 silniki nieco większe zasilane przez invertery Ingeteam i tam jest jasna informacja do 5kV megaomomierze mogą być używane bez odłączanie silnika.
REKLAMA