zjopek wrote: Co do możliwości podpięcia się do sieci, to podpiąć się może każdy przedsiębiorca telekomunikacyjny - niezależnie jaka to warstwa sieci dystrybucyjna czy szkieletowa.
Przedsiębiorącą telekomunikacyjnym zostać może każdy kto wpisze się do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych prowadzonego przez Prezesa UKE.
W takim przypadku można świadczyć usługi telekomunikacyjne jednej osobie - sobie samemu.
Co do cen to poniżej link do cennika Internetu dla Mazowsza to np. 650 zł za 100Mb/s internetu
Co do lokalizacji węzłów to zamieszczam mapka jest na stronie operatora infrastruktury IDM - KBTO.
Specjalista nie jestem. Ale z tego co się orientuje to działa tak:
Kazda sieć, czyjas sieć, musi być podłaczona do innych sieci. Gdzie? W punkcie wymiany ruchu miedzyoperatorskiego oczywiscie. Wiec robisz tak jak napisał smario11, ze dzierzawisz wlokno az do punktu wyniany ruchu. Ale wtedy działąsz jak pelnoprawny operator, masz pule adresów, swoja sieć która łączysz z innymi w punkcie wymiany. Po za zasiegiem, bo to są duze koszty nawet dla operatórów sredniej wielkosci czesto.
Albo idziesz do firmy/operatora, która w tym węźle dystrybucyjnym dzierzawi wlokno do punktu wymiany (albo posiada wlasne wlokno), i w tym miejscu podłączasz sie do ich sieci, nie interesuje Cie gdzie jest punkt wymiany ruchu itd. Bedzie taniej, ale nie 50PLN za 100mbit. Wtedy sa najczesciej łącza symetryczne, ale ten kawalek druta do punktu wymiany ruchu bedzie już szedł po czyjej sieci, wieć nie bedziesz go miał na wyłączonosc, bedziesz go wspoldzielił z innymi klientami. Do tego dostaniesz 1-N adresow z ich sieci. O ruch do punktu wymiany się oni beda martwic.
Małych lokalnych operatów nie stac na wlasna transmisje do punktu wymiany ruchu i kupuja taki dostep od wiekszych.
Co to sa Ci duzi operatorzy firmy? Netia, TKT, GTS, Orange, czy tenzsze KBTO to takie duze co mi przychodza do glowy, ktore znam. Pewnie jest tego wiecej, a taki Kowalski jak ja nie ma szans ich znac, operatorzy ich znaja.
Sredniej wielkosci operatorzy tez miewaja wlasne łącza do punktów wymiany i czesto oferuja łacza fimowe, profesjonalne, symetryczne, jak go tam zwał. To moze se wziasc praktycznie kazdy, ale Ci najwieksi jak netia, TKT, GTS itp nie beda wogole gadac z kowalskim.
U tych ceny takich "łącz" beda sie zaczynały pewnie od 5-15PLN za mbit, zaleznie od pakietu, od lokalizacji takze. Czyli tez mało realne dla "kowalskiego". Dla 10 sąsiadów pewnie finansowo realne. Ale prawo telekomunikacyjne jest takie durne, ze wziasc sobie cos takiego na 10 sasiadów jest praktycznie niemozliwe. Bo za łącze zaplacisz ilesc tam a drugie tyle za ZUS prowadzonej dzialanosci. Do tego musisz skladac raporty, trzymac logi itd, itp.
Ja na swojej wsi szukalem kiedys mozliwosci, bo mam jakies parchate WiFi od lokalnego operatora. Drogie i malo stabilne. No jedna z tych duzych firm była gotowa podciagnac mi do domu 2500m swiatlowodu, z łączem 100/100 jak zaplace 2000netto miesiecznie. Przy czym najwiekszy koszt to to podciagniecie swiatlowodu, kupa kopania, papierkologii. Umowa na 2 lata. Dostłbym od nich juz nie pamietam 8 czy 16 adresów. Takie łącze moge sobie podzielić, sprzedać itd.