logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RZ-26LZ55 - Różnokolorowe, pionowe paski na ekranie.

MrKris7100 10 Gru 2015 00:20 6804 3
  • #1 15226711
    MrKris7100
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam, posiadam telewizor jak wymieniony w tytule. Ktoś go wystawił na śmietnik a że jestem zbieraczem to go zgarnąłem. Telewizor jest podłączony do komputera i działał poprawnie kilka godzin. Lecz nagle zaczął szwankować i pomyślałem że dla tego ktoś go wyrzucił. A że lubię majstrować to pomyślałem że go naprawię i ktoś z forum mi pomoże. Otóż problem wygląda następująco:

Telewizor po kilku godzinach ciągłej pracy zaczyna wyświetlać na ekranie z początku paski składające się z pojedynczych pikseli w kolorach czarnych i białych które migają. Później zaś staje się to bardziej intensywne aż w końcu paski zapełniają pewien obszar na ekranie. Są pionowe wyglądają jak by konkretne segmenty taśmy / matrycy były uszkodzone, czarne czy też kolorowe i nie znikają.

Podejrzewam iż jest to spowodowane przegrzaniem którychś z elementów (sterownik od matrycy?). Na pewno odpada sterownik od złącz DVI bo paski występują na każdym trybie wyświetlania (nie tylko PC). Rozebrałem w miarę telewizor by dobrać się do płytki sterownika i taśmy matrycy (a raczej kilkunastu kabli spiętych razem). Włączyłem telewizor i oczekiwałem efektów. Jednakże przy otwartej obudowie one nie występują póki co (Lepszy przepływ powietrza i brak przegrzewania?). Ruszałem taśmą od matrycy i nic się nie pojawia. Opukiwałem telewizor w celu sprawdzenia czy coś nie zostało obruszone i czy nie to jest skutkiem.

Jakie rozwiązanie proponują koledzy i co może być przyczyną? Dodam iż większość scalaków w telewizorze na płycie od złącz i matrycy gorąca jak diabli. Jak wspomniałem jedyne co przychodzi mi na myśl to przegrzewanie się.

Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. Nie znam się za bardzo na monitorach / telewizorach LCD. Może kiedyś naprawiłem inwenter od świetlówek ale to chyba za mało. Za chęci jak i samą pomoc z góry dzięki.

PS. Paski wyglądają mniej więcej tak jak na tym zdjęciu (w fazie końcowej):
  • #2 15226749
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Podstaw matrycę a się przekonasz sam co leży ;)
  • #3 15226767
    MrKris7100
    Poziom 9  
    Zapewne matryca musi być taka sama i żadna inna nie ruszy na tym sterowniku? Sądziłem że może bez większych wydatków da to jakoś radę zrobić. Na logikę to raczej nie matryca skoro działa kilka godzin normalnie i dopiero o tym czasie coś zaczyna szwankować...

Dodaję filmik żeby pokazać dokładniej jak to wygląda:

• #4 15352277
    MrKris7100
    Poziom 9  
    Odświeżam temat i dodaje nowe info.

Otóż sprawdziłem czy to rzeczywiście grzeje się sterownik lub cokolwiek innego na płycie głównej telewizora. I jak się okazało nie jest to wina tego. Rozebrałem telewizor dalej aż do matrycy i tu niespodzianka. Tak jak przypuszczałem chodzi o grzanie się elementów ale nie płytki a taśm od matrycy. Cała matryca po dłuższym czasie jest tak piekielnie gorąca że można by na tym obiad gotować. A że cała ta płytka przy matrycy jak i taśmy dotykają obudowy to i one się grzeją. Sprawdziłem wizualnie stan techniczny taśm i od ciepła się poprzypalały? Nie wiem jak to nazwać więc dodam zdjęcie. Przy ruszaniu taśmą coś tam łapie raz paski znikają raz wracają.

Może by tak odizolować całą płytkę z taśmami żeby się nie grzała?

Dobra to raczej jest kwestia tego że od ciepła minimalnie taśma nie styka do płytki bo jak dociskam palcem to paski znikają. W takim razie spytam jak tą taśmę przytwierdzić do płytki. Lutować to tu chyba nie mam co bo styki mikroskopijne :P
REKLAMA