logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Packard Bell EasyNote TF71BM - Błąd krytyczny Kernel-Power (ciągłe restarty)

amber_24 11 Gru 2015 13:29 1422 2
REKLAMA
  • #1 15230574
    amber_24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, podobnych tematów jest dużo na różnych forach, lecz żadne ze znalezionych tam rozwiązań nie przyniosło rezultatu. Postanowiłem więc założyć nowy temat.

Mam problem z laptopem Packard Bell EasyNote TF71BM (Z5WGM)
    Specyfikacja:
    Windows 8.1 Pro 64-bit (proc 64bit) (ale testowany również na innych systemach)
    Intel Celeron(R) CPU N2830 @2.16GHz 2.17GHz
    RAM DDR3 4GB
    Intel HD Graphics

Otóż notebook b. często zawiesza sie i restartuje - nie od razu reset, wcześniej na chwilę zawiesza się obraz 2-5sekund. Czasami obraz zawiesza się i może to tak trawać pow. kilkudziesięciu minut. W dzienniku zdarzeń pojawiają się informacje o błędzie krytycznym Kernel-Power (identyfikator 41) oraz w tej samej ilości błąd EventLog (6008) oraz kilka innych.

-W laptopie wymieniana była matryca (poprzednia była uszkodzona PODOBNO w wyniku zamknięcia słuchawek przez klapę (?!)).
    -Laptop zachowuje się w ten sposób zarówno na samym zasilaczu bez baterii (testowałem 3 różne) jak i na samej baterii oraz baterii razem z zasilaczem.
    -Wykonałem pełen skan HdTune Pro dysku, brak bad sektorów. Ten sam dysk w innym laptopie nie powoduje żadnych problemów.
    -Wykonałem test pamięci Memtest (zero błędów). Ta sama kość ramu DDR3 (4GB) nie powoduje problemów w innym sprzęcie. Próbowałem uruchomić notebook z innymi kośćmi RAM o różnych parametrach - urządzenie nie chciało się uruchomić (testowałem ok 2x różnych kości, nawet o tych samych parametrach co pierwotna kość).
    -Kilkukrotnie zmieniałem system operacyjny (Windows7 64 i 32, Windows 8 64 i 32). Problem występuje w przypadku każdego z nich. Problem pojawia się również przy instalacji każdego z tych systemów na etapie ładowania sprzętu lub logowania już do systemu. Do pewnych końcowych etapów instalacja przebiega bezproblemowo (!) Jedyna opcja aby dokończyć instalację czyli zainstalować w pełni system było przełożenie dysku do innego laptopa.
    -Błąd pojawia się na czystej kopii systemu, oraz na poziomie gdy wgrałem wszystkie sterowniki ze strony producenta.
    -Notebook nie grzeje się w żaden sposób, maksymalne temperatury procesora to 53-54*C. Wymieniłem pastę termo przewodzącą między radiatorem a procesorem. (karta graficzna schowana jest pod zintegrowanym procesorem.
    -Próbowałem również uruchamiać system z odłączonymi kartami sieciowymi, bez zmian.
    -BIOS był aktualizowany, działa na ustawieniach standardowych.
    -Ten sam błąd pojawia się w przypadku użycia Ubuntu Live CD z USB. (bez instalacji systemu).

Zawieszenia nie są za każdym razem w tym samym miejscu. Raz na obciążeniu, a raz bez. Raz po 1 minucie od uruchomienia systemu a innym razem po 15 minutach. Na mój mało profesjonalny rzut oka nie widzę zmian na płycie głównej.
    O dziwo laptop nie ma problemu pozostając w trybie awaryjnym.

Czy zna ktoś może przyczynę problemu, a co więcej sposób rozwiązania?
    Będę wdzięczny za każdą pomoc, chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.

Pozdrawiam, Aleksander.
  • REKLAMA
  • #2 15231035
    Viperpl007
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    "O dziwo laptop nie ma problemu pozostając w trybie awaryjnym." Nam wiele mówi, oznacza tyle o ile to iż załadowanie jakiegoś sterownika do sprzętu powoduje wywalenie systemu (lub użycie tegoż). Co może wskazywać na problem działania któregoś z podzespołów.
    Czy jeżeli uruchomisz system ustawiając uprzednio w msconfig (uruchom->msconfig) uruchamianie diagnostyczne też się to dzieje?
  • #3 15231068
    amber_24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Viperpl007 napisał:
    "O dziwo laptop nie ma problemu pozostając w trybie awaryjnym." Nam wiele mówi, oznacza tyle o ile to iż załadowanie jakiegoś sterownika do sprzętu powoduje wywalenie systemu (lub użycie tegoż). Co może wskazywać na problem działania któregoś z podzespołów.
    Czy jeżeli uruchomisz system ustawiając uprzednio w msconfig (uruchom->msconfig) uruchamianie diagnostyczne też się to dzieje?

Nie testowałem, zaraz to zrobię. Przy uruchamianiu komputera pojawił się jeden krótki dźwięk BIOS, nie wiem z czego to wynika. Nie wprowadzałem żadnych zmian.

ps. w systemie windows 7 touchpad śmigał bez zarzutu nawet bez sterowników. W systemie windows 8.1 jest jakby opóźniony, nie działa płynnie przed instalowaniem sterowników, i tak samo po zainstalowaniu.

Dodano po 34 [minuty]:

W trybie uruchomienia diagnostycznego problem nie występuje. Jeżeli nie nad interpretuję to na samej baterii dzieje się to znacznie rzadziej, prawie wcale. Ale próbowałem 3 różne zasilacze.
REKLAMA