logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netia dekoder - Pilot raz łapie, raz nie łapie dekodera netia.

Mattii882 11 Gru 2015 19:56 11151 10
  • #1 15231671
    Mattii882
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    witam, mam pewien problem. Od dziś mam telewizję z neti, więc przyszedł ekspert, który miał wszystko to podłączyć, wiadomo. Po zrobieniu tego pilot jakby nie łapał zasięgu z dekoderem. Raz działał, raz nie. Niezależnie od dystansu dzielącego go z dekoderem. Ekspert wymienił baterie, nic, pilot wraz z dekoderem i też nic. Powiedział, że jak widać jest to związane z jakimiś sprzężeniami. Jak mogę to naprawić? Dekoder sprawny, pilot także. Dotykając rzeczy obok tego, czuję na palcach przeskakujące.. "cząstki", "wiązki" prądu, nie wiem jak to nazwać.
    Dodam, że kiedy połączę telefon z dekoderem, to mogę normalnie zmieniać kanały itp. W sensie, kiedy użyję aplikacji, która ma za zadanie służyć jako pilot. Co mogę zrobić?
  • #2 15232024
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Jaki telewizor? Spróbuj zmienić na chwilę ustawienia obrazu na powiedzmy najlepsze. Ja miałem identyczny problem z dekoderem C+. Zmiana ustawień obrazu pomogła. Coś "sieje", gdy obraz jest ustawiony przez użytkownika, np mniejsze świecenie, czy tryb eco....

pzdr
  • #3 15232130
    junci
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Możliwe że z pilotem jest coś nie tak ,najlepszym sposobem sprawdzeniem pilota w "domowych warunkach" jest użycie cyfrowego aparatu fotograficznego np.z telefonu komórkowego.
    Skierować aparat na diodę pilota i w trybie podglądu naciskać na przyciski pilota jeśli dioda się zapala to pilot sprawny jeśli nie to nie sprawny.Możliwe że ścieżki są mocno zawilgocone to trzeba rozebrać i przemyć np. izopropanolem.
  • #4 15232219
    Mattii882
    Poziom 9  
    Samsung. Zmieniłem oszczędzanie energii z niskich na wyłączone, pobawiłem się trybami ekranu, ale póki co nic. Będę próbował tego jeszcze jutro na spokojnie.
    Pilot jest dobry, ponieważ to już drugi nówka od tego eksperta.
  • #5 15232844
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Też mam Samsunga. Ustaw jedno z gotowych ustawień, ale w możliwie najlepszej opcji obrazu. Zresetuj pilota (baterie) i dekoder.
  • #6 15232860
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    Może być to związane z podświetleniem matrycy w tv - trzeba popróbować z ustawieniami w tv.
  • #7 15233177
    Mattii882
    Poziom 9  
    Wybierałem gotowce, ustawiałem sam, wymieniłem baterie i wyłączyłem-włączyłem dekoder. Nic, a nic. Nie wiem, o co chodzi.
  • #8 15233211
    KOCUREK1970
    A zaklej trochę czujkę podczerwieni w dekoderze jakąś ciemną taśmą.
  • #9 15233287
    Mattii882
    Poziom 9  
    Myślisz, że to pomoze? W jaki sposób może?
  • #10 15233303
    KOCUREK1970
    Były przykłady tu na forum (mnie się to też raz przytrafiło) - że matryca w tv zakłócała pracę pilota dekodera.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1210182.html

A dokładnie ten wpis:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1210182.html#7074211
  • #11 15233413
    Mattii882
    Poziom 9  
    Zauważyłem także jedną rzecz. Kiedy jestem tak blisko dekodera, że czubkiem pilota dotykam tej diody, to wszystko jest w porządku. Jest jeszcze lepiej, kiedy np. osłonię to ręka, aby światło nie dochodziło.

Dodano po 39 [minuty]:

Przyklejenie folii pomogło. Bardzo dziękuję!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pilotem dekodera Netia, który sporadycznie nie działa, mimo że dekoder i pilot są sprawne. Ekspert wymienił baterie, ale to nie pomogło. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, takie jak zmiana ustawień obrazu telewizora (Samsung), sprawdzenie pilota za pomocą aparatu cyfrowego, a także zaklejenie czujnika podczerwieni dekodera ciemną taśmą, co ostatecznie przyniosło pozytywny efekt. Problemy mogą być związane z zakłóceniami od matrycy telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA