logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multimetr UT33A pokazuje ujemne napięcie przy pomiarze baterii AA - co robić?

bolo199969 11 Gru 2015 20:01 3000 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 15231733
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    bolo199969 napisał:
    to pokazuje mi napięcie na minusie

Masz na myśli, że pokazuje "minus xxV"
    I co się dziwić, pokazuje prawidłowo, skoro zamieniasz sondy pomiarowe.
    Podłącz je prawidłowo czerwona to jest "+" a czarna "minus"
  • #3 15232026
    bolo199969
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    kokapetyl napisał:
    bolo199969 napisał:
    to pokazuje mi napięcie na minusie

Masz na myśli, że pokazuje "minus xxV"
    I co się dziwić, pokazuje prawidłowo, skoro zamieniasz sondy pomiarowe.
    Podłącz je prawidłowo czerwona to jest "+" a czarna "minus"

w tym problem , że najpierw pokazywało dobrze a teraz się popsuło.
  • REKLAMA
  • #4 15232251
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Witam.
    Czarny oznacza minus (masa) miernik albo zasilacz, czasami oznaczają minus napisem ,,com" czerwony to plus.
    Podłącz prawidłowo przewody do miernika a następnie do bateryjki i zobacz co wskaże.
  • #5 15233065
    bolo199969
    Poziom 8  
    futro napisał:
    Witam.
    Czarny oznacza minus (masa) miernik albo zasilacz, czasami oznaczają minus napisem ,,com" czerwony to plus.
    Podłącz prawidłowo przewody do miernika a następnie do bateryjki i zobacz co wskaże.

ile razy można powtarzać , że podłączyłem dobrze . czarny przewód do com'a a czerwony do woltomierza.
    W tym problem , że jak przykładam czarny do + i czerwony do - to mi podaje napiecię na minusie !!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #6 15233080
    kokapetyl
    Poziom 43  
    bolo199969 napisał:

ile razy można powtarzać

No właśnie, ile razy ?
    bolo199969 napisał:
    W tym problem , że jak przykładam czarny do + i czerwony do - to mi podaje napiecię na minusie

To nie jest problem, TAK MA BYĆ
  • #7 15233125
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Tak ma być ! przydatne to jest jak nie znasz polaryzacji źródła prądu (nie wiesz gdzie + a gdzie - ).
    Jak dokonujesz pomiaru i przy wskazaniu pojawi się minus to znaczy, że do czarnego przewodu podłączyłeś plus a do czerwonego minus.
    Jeżeli zamienisz przewody to ten minus przy wskazaniu się nie pojawi, co znaczy,
    że do czerwonego podłączyłeś + a do czarnego - .
  • REKLAMA
  • #8 15233198
    k162
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Może pomyliłeś się z podłączeniem przewodów pomiarowych? Powinieneś zobaczyć coś takiego:
  • #9 15233548
    bolo199969
    Poziom 8  
    k162 napisał:
    Może pomyliłeś się z podłączeniem przewodów pomiarowych? Powinieneś zobaczyć coś takiego:

Tak samo mam. Podłączam czerwony przewód do plusa i pokazuje na plusie .

Jeszcze mam jeden problem .
    Otóż gdy przełączam na pomiar napięcia i nie ma przewodów w mierniku to pokazuje mi napięcie 20m V. Tak powinno byc ??
  • #10 15233598
    kokapetyl
    Poziom 43  
    bolo199969 napisał:
    Jeszcze mam jeden problem .
    Otóż gdy przełączam na pomiar napięcia i nie ma przewodów w mierniku to pokazuje mi napięcie 20m V. Tak powinno byc ??

Nie , tak nie powinno być, ALE TAK JEST.
    Miernik ma otwarte wejście i pokazuje stan nieustalony. Jest to prawidłowe zachowanie miernika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z multimetrem UT33A, który pokazuje ujemne napięcie podczas pomiaru baterii AA, mimo prawidłowego podłączenia przewodów (czarny do masy, czerwony do plusa). Inni uczestnicy dyskusji wyjaśniają, że ujemny wynik wskazuje na zamianę polaryzacji przewodów, co jest normalnym zachowaniem miernika. Dodatkowo, użytkownik zauważa, że miernik pokazuje 20mV przy braku podłączonych przewodów, co również jest uznawane za prawidłowe działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA