Podepnę się do tematu
Również zastanawiam się nad zakupem jakiegoś miniaturowego komputera, jednak fundusze jakie mam na ten cel są bardzo ograniczone

Dlatego zastanawiam się pomiędzy nowym Oragne Pi PC z wysyłką z Chin (jakieś 80zł) a używanym Raspberry Pi B+ (ewentualnie nowym, najtaniej znalazłem za około 126zł z wysyłką z Polski).
Do komputerka chciałbym podłączyć przez aktywny hub i przejściówkę usb-sata dysk HDD i uruchomić Transmission. Chciałbym by ten dysk był też dyskiem sieciowym widocznym dla innych komputerów w sieci domowej. Komputerek będzie podłączony po HDMI na stałe do telewizora, jednak wykorzystywanie go do odtwarzania filmów itd, to raczej sprawa drugorzędna. Dodatkowo fajnie byłoby uruchomić na nim serwer www i MySQL.
Dlatego chciałbym zapytać użytkowników Orange Pi czy do takich zastosowań wystarczy owy sprzęt, gdyż słyszałem, że systemy przygotowane dla tego komputerka są tragiczne. Jeśli miałoby to szansę na sprawne działanie to myślę, że zainwestowałbym w Orange Pi z nadzieją na poprawę oprogramowania w przyszłości, w przeciwnym wypadku pójdę w stronę sprawdzonego Raspberry