logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co lepsze Raspberry czy Orange Pi?

adi1525 11 Gru 2015 20:43 6474 14
REKLAMA
  • #1 15231868
    adi1525
    Poziom 14  
    Witam, mam na oku Raspberry pi 2 B oraz Orange PI PC, chciałem też nowsze Orange Pi ale ciężko je dostać. Problem w tym, że wiem które wybrać, chce wydać max 250 zł na samą płytkę, myślę nad Orange PI PC bo ma dużo funkcji i lepszy procesor, tylko że niektórzy uważają, że wykonanie jest gorsze niż Raspberry pi. Czy mógłby mi ktoś pomóc i doradzić ??
  • REKLAMA
  • #2 15232127
    vonar
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Zależy do czego, ale tak ogólnie - Raspberry Pi 2 B. Gorszy sprzęt, lepsze wsparcie. I nie chodzi tutaj tylko o wielkość społeczności. Raspberry ma w miarę aktualne i łatane jądro i dystrybucje, a Orange Pi... cóż, nie ma ;)

W przyszłości sytuacja miże się poprawić, gdy projektowi linux-sunxi uda się "zmainline-ować" kod dla sun8i (a mają podobno wsparcie od projektu C.H.I.P., więc są szanse). Ale dziś - Raspberry Pi.
  • #3 15232281
    adi1525
    Poziom 14  
    Oki ;) też nie potrzebuje jakiś wielkich możliwości, może kiedyś kupię mocniejszego, dzięki za odpowiedź ;)
  • REKLAMA
  • #4 15246011
    pirotechnik1212
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Podepnę się do tematu :)
    Również zastanawiam się nad zakupem jakiegoś miniaturowego komputera, jednak fundusze jakie mam na ten cel są bardzo ograniczone :( Dlatego zastanawiam się pomiędzy nowym Oragne Pi PC z wysyłką z Chin (jakieś 80zł) a używanym Raspberry Pi B+ (ewentualnie nowym, najtaniej znalazłem za około 126zł z wysyłką z Polski).
    Do komputerka chciałbym podłączyć przez aktywny hub i przejściówkę usb-sata dysk HDD i uruchomić Transmission. Chciałbym by ten dysk był też dyskiem sieciowym widocznym dla innych komputerów w sieci domowej. Komputerek będzie podłączony po HDMI na stałe do telewizora, jednak wykorzystywanie go do odtwarzania filmów itd, to raczej sprawa drugorzędna. Dodatkowo fajnie byłoby uruchomić na nim serwer www i MySQL.
    Dlatego chciałbym zapytać użytkowników Orange Pi czy do takich zastosowań wystarczy owy sprzęt, gdyż słyszałem, że systemy przygotowane dla tego komputerka są tragiczne. Jeśli miałoby to szansę na sprawne działanie to myślę, że zainwestowałbym w Orange Pi z nadzieją na poprawę oprogramowania w przyszłości, w przeciwnym wypadku pójdę w stronę sprawdzonego Raspberry ;)
  • REKLAMA
  • #5 15277474
    darek80l
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Przepraszam ja również dopisuje się do pytania.
    Co lepsze na semi'PC - przeglądanie www , youtube , jakieś proste gry online (dla dzieci) ?
    Dziś czytałem o DietPI które bardzo mi się podoba (obraz jest pod te dwie płytki). Linuks mi nie straszny - używam od ponad 10 lat.
    Dlaczego myślę o Pi ? Małe , oszczędne i dość tanie. Prócz tego co wymieniłem wieczorami jak już sprzęt będzie wolny to bym się chętnie tym sam pobawił (GPIO ).
  • #6 15281886
    Arek15111
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    pirotechnik1212 napisał:
    systemy przygotowane dla tego komputerka są tragiczne.

Co masz na myśli? Mam płytkę OrangePI PC i wszystko działa jak należy. System lata Debian pod OrangePI. Przerabiam go teraz na serwer VPN. Wcześniej miałem serwer plików z podłączonym dyskiem bez aktywnego huba, transmision i wszystko działało bez problemów 24/7.
    Decyzja należy do Ciebie. Jak jak na razie nie narzekam.
  • #7 15284560
    pirotechnik1212
    Poziom 15  
    Arek15111 napisał:

pirotechnik1212 napisał:

systemy przygotowane dla tego komputerka są tragiczne.

Co masz na myśli?

Np. brak sterowników dla sprzętowego dekodowania wideo, nie działające porty USB czy ethernet (dla Pi PC). Jednak zamówiłem Orange Pi PC a dziś po 12 dniach mam już przesyłkę u siebie :D Zainstalowałem Debiana modyfikowanego przez użytkownika oficjalnego forum "jacer" i muszę przyznać, że rzeczywiście jest całkiem spoko. Przez jeden dzień wiele nie mogłem sprawdzić, jednak komputerek współpracuje, działa jak należy, nie wybrzydzał w kartach pamięci jak to często można przeczytać. Po dalszych testach napiszę jak sprawuje się na dłuższą metę ;)
  • REKLAMA
  • #8 15285191
    Arek15111
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    pirotechnik1212 napisał:
    nie działające porty USB czy ethernet (dla Pi PC)

Przeszedłem to i są systemy przygotowane pod Pi PC, które to eliminują.

pirotechnik1212 napisał:
    Zainstalowałem Debiana modyfikowanego przez użytkownika oficjalnego forum "jacer" i muszę przyznać, że rzeczywiście jest całkiem spoko.

A wszystkie porty itp. Ci działają?
    W razie pytań pisz ;)
  • #9 16062174
    matt_matt
    Poziom 2  
    A jest możliwość sterowania Przez WebIopi kartą przekaźnikową z innego miejsca na ziemi? Mam taki mikrokomputer Orange pi PC i udało mi się już na nim zainstalować wifi. Teraz staram się uruchomić jakąkolwiek aplikację do zdalnego sterowania portami GPIO. Co będzie najprostszym zestawem do pracy na takim sprzęcie? Chodzi mi głównie o odczyty 4 temperatur i sterowanie 8 kanałową kartą przekaźnikową. W internecie znalazłem kilka poradników krok po kroku ale za każdym razem mam problem z ostatnią lub przedostatnią komendą, wszystko dedykowane pod raspberry. Wyrzucać to do kosza i kupować raspberry?
  • #10 16062256
    pirotechnik1212
    Poziom 15  
    Do kosza? W życiu! :D Wszystko zależy od Twoich umiejętności i wytrwałości, jeśli nie da się tego uruchomić na WebIopi to na pewno można w inny sposób. Tylko pytanie czy chcesz spróbować i poświęcić na to trochę czasu i pracy.
  • #11 16063721
    matt_matt
    Poziom 2  
    No to mam problem bo staram się na wszystkie sposoby. Teraz spędziłem kolejny dzień przy tym urządzeniu i nic. Na forach światowych podobno jest to już opracowane ale ja gdzieś zawsze znajduje martwy punkt i koniec. Co ciekawe nie mam nawet ręcznego dostępu do gpio. Chyba nie warto tracić czasu na orange pi. Zamawiam dziś raspberry
  • #12 16063733
    grko
    Poziom 33  
    Ocena: 141
    @matt_matt Nie ma nic w w katalogu /sys/class/gpio ?
  • #13 16063882
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    matt_matt napisał:
    Co ciekawe nie mam nawet ręcznego dostępu do gpio. Chyba nie warto tracić czasu na orange pi. Zamawiam dziś raspberry
    A masz zainstalowaną jakąkolwiek bibliotekę? Np: https://github.com/zhaolei/WiringOP
  • #14 16064655
    matt_matt
    Poziom 2  
    Już działa ręczna obsługa. Udało mi się zgrać bibliotekę. Ale w międzyczasie zamówiłem kurierem raspberry pi 3. Orange pi pc na tą chwilę słucha się komend gpio. Porównam te 2 komputery i wtedy juz się wypowiem na temat wątku. Sorry za off topic bo mam mało czasu na hobby, za małą mam jeszcze wiedzę a za dużo wymagam.
  • #15 16088249
    pancio
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Moje 3 grosze do dyskusji:

- Raspberry Pi (1,2,3) - najlepszy wybór dla świeżaka, świetne wsparcie, dużo przeróżnego kodu gotowego do wykorzystania natychmiast.
    - Orange Pi (i właściwie wszystkie jego klony) - jakość nie powala, wsparcie marne, można kupić w Chinach za niewielkie pieniądze. Bardzo duża zaleta to: raster złącza GPIO jak w RPi. Dodatkowo jak odpalimy na tym Armbian-a to mamy GPIO i wszystkie działające devices na pokładzie.
    - Cubietruck (ale nie plus!) - świetnie wykonane, kompletne rozwiązanie, dobre wsparcie, stabilny, szczególnie pod kontrolą Armbiana. Używam go zarówno jako urządzenia do sterowania wszystkimi IoT, bazy dla Domoticza, Ownclouda itp. Obsługa GPIO na najwyższym poziomie.

Osobiście używam... wszystkich powyżej, ale każde ma swoje główne zadanie w innej dziedzinie. Natomiast każde z tych urządzeń można dostosować do swoich potrzeb.... ja uparłem się by wszystkie dostępne na rynku moduły i czujniki dla RPi móc obsłużyć na systemach opartych na A20 czy H3. Co zyskuję? natywne SATA, GMAC, Wifi , 2G RAM, 8/16G Flash, etc ...

Pozdrawiam,
    PanciO

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównywano Raspberry Pi 2 B oraz Orange Pi PC, zwracając uwagę na różnice w wsparciu, jakości wykonania i funkcjonalności. Użytkownicy podkreślali, że Raspberry Pi ma lepsze wsparcie i stabilność systemów operacyjnych, co czyni go lepszym wyborem dla początkujących. Z kolei Orange Pi PC oferuje korzystniejszy stosunek ceny do wydajności, ale z problemami związanymi z oprogramowaniem i sterownikami. Wiele osób dzieliło się doświadczeniami z instalacją systemów, takich jak Debian i Armbian, oraz z zastosowaniami, takimi jak serwery plików czy projekty IoT. Wskazano również na problemy z obsługą GPIO w Orange Pi, co skłoniło niektórych do wyboru Raspberry Pi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA