logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba THNSNS240GBSP - SSD niewidoczny w BIOS, jak przywrócić firmware?

vectra96 12 Gru 2015 11:15 1242 8
REKLAMA
  • #1 15232996
    vectra96
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witajcie, przez ostatni miesiąc raz na jakiś czas zdarzało się że laptop mi się zawiesił. Myślałem że to wina systemu. Niestety kilka dni temu po takim zawieszeniu się, laptop przestał wykrywać dysk SSD Toshiba THNSNS240GBSP. Nie widać go w biosie, ani w windowsie. Czy jest jakaś opcja wgrania od nowa firmware aby uratować dysk, czyli tak jak to ma miejsce w dyskach OCZ? Co mogę zrobić aby uruchomić dysk na nowo?

Podpinałem dysk bezpośrednio w moim laptope i drugim żony, oraz przez kieszeń do innego laptopa . Niegdzie dysk nie został wykryty.
  • REKLAMA
  • #2 15236134
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    vectra96 napisał:
    Co mogę zrobić aby uruchomić dysk na nowo?

Czy dysk jest jeszcze na gwarancji??
  • REKLAMA
  • #3 15239214
    vectra96
    Poziom 12  
    Gdybym miał gwarancję na dysk, to czy szukał bym pomocy na forum?
  • #4 15239228
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Zależy ci na danych?
  • #5 15239230
    vectra96
    Poziom 12  
    Nie zależy, byle dysk ruszył.
  • REKLAMA
  • #6 15240832
    vectra96
    Poziom 12  
    RADU23 napisał:
    Zależy ci na danych?

Pytałeś tak z troski, czy masz jakąś pomocną radę jak uruchomić dysk?
  • REKLAMA
  • #7 15242216
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Kolego każdy chce ci pomóc a ty nie jesteś zdecydowany ;-)
    Odpowiedź jest dosyć prosta. Jeśli masz ważne dane to trzeba w pierwszej kolejności je odzyskać a dopiero potem podejmować próby przywrócenia dysku do stanu idealnego(w pełni sprawnego). W przypadku gdy nie posiadasz na nim ważnych danych (powiedzmy, że chcesz się pozbyć ich) to od razu można spróbować przystąpić do naprawy.
    RADU23 napisał:
    Zależy ci na danych?

Ok gdyby to był dysk talerzowy to bym zapytał czy słychać pracę talerzy ale to jest dysk SSD więc tak spytać nie mogę :D
    Czy w dysku są zamontowane jakieś diody? Zapalają się?
    Czy dysk gdy jest podłączony do prądu to grzeje się? Jest ciepły?
    Czy dysponujesz podstawową wiedzą na temat elektroniki? Posiadasz miernik uniwersalny, śrubokręty, lutownicę? :-D
  • #8 15242233
    vectra96
    Poziom 12  
    Patafian sam dysk SSD nie ma żadnej diody, po podłączeniu dysku do zewnętrznej kieszeni, nie zapalają się diody z obudowy kieszeni. Dysk nie grzeje się, mam śrubokręty, wiertarki, lutownice, spawarki, wkrętaki i inne cuda włącznie z młotkami. Od czego rozpocząć diagnozę? Nie wiem może wstawić zdjęcie płytki z pamięciami z wnętrza obudowy dysku? Coś to pomoże Wam?
  • #9 15248663
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    vectra96 napisał:
    spawarki, wkrętaki i inne cuda włącznie z młotkami.

No miejmy nadzieję, że spawarki i młotki nie będą nam potrzebne :-D Jest to raczej ostateczność :-D
    vectra96 napisał:
    Od czego rozpocząć diagnozę? Nie wiem może wstawić zdjęcie płytki z pamięciami z wnętrza obudowy dysku? Coś to pomoże Wam?

Diagnozę zacznij od szukania bezpieczników i stabilizatorów LDO 3.3V na tej płytce oraz wstaw zdjęcie wyraźne tej płytki to pokażemy ci co dokładnie sprawdzić. Bezpieczniki powinny być oznaczone literą "Z", "F" bądź często takie bezpieczniki zastępuje cewka, dławik albo rezystor zerowy z napisem "000".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem SSD Toshiba THNSNS240GBSP, który przestał być wykrywany w BIOSie oraz systemie Windows po zawieszeniu laptopa. Pomimo podłączenia dysku do różnych urządzeń, nie został on rozpoznany. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące możliwości przywrócenia firmware'u, diagnozy sprzętowej oraz sprawdzenia komponentów na płytce dysku, takich jak bezpieczniki i stabilizatory. Użytkownik nie zależy na danych z dysku, co sugeruje, że może podjąć próby naprawy bez obaw o ich utratę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA