logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustalić co to za czcionka? WhatTheFont nie pomaga.

GieeM 15 Gru 2015 10:59 1506 11
REKLAMA
  • #1 15242482
    GieeM
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam, szukam już kilka godzin, niestety nie znajduję, whatthefont też nie pomaga, może ktoś kojarzy co to za czcionka?
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15242510
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Podejrzewam że czcionka jest z WordArt z Office.
  • REKLAMA
  • #3 15242541
    GieeM
    Poziom 9  
    niestety ciężki on jest do współpracy i jeśli faktycznie to z WordArta to raczej ciężko bez nazwy będzie... ;/ Może jeszcze jakieś pomysły? Gdzie indziej mogę szukać? Może inne strony, które rozpoznają fonty?
  • #5 15242640
    GieeM
    Poziom 9  
    W jakim programie przerabiać? No i i tak pozostaje pytanie co to za czcionka, przejechałem swoje prawie 1k fontów i nie znalazłem ;/
  • REKLAMA
  • #6 15242643
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    GieeM napisał:
    W jakim programie przerabiać?

Dowolnym. np. Illustrator. Wystarczy, że znajdziesz "coś w podobie".
    Link do "rozpoznawarki" fontów podałem. Wylej farbę w środek paru liter i tylko ten środek mu daj do rozpoznania.
  • #7 15242673
    GieeM
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak:

niestety i tak nie znajduje tej, nawet za bardzo nie są podobne ;/

edit:
    idę zrobić lepsze zdjęcie, zaraz dam znać co wyszło

Niestety nie znajduje nawet podobnych na whatthefont ;/
  • #8 15242765
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wlej 100%g z szerszym zakresem, bo nie kryje równo, reszta 0r0g0b. Wyprostuj do osi X bo krzywe to.
    What-the-font lubi litery o określonej wysokości w pixelach. Poczytaj instrukcję.
    Taka to "zabawa" z fontami. Do czego to potrzebne? (temat rzeka).
  • REKLAMA
  • #9 15242769
    GieeM
    Poziom 9  
    Potrzebuję jeden wyraz "ŚLIWIŃSKA" w wektorach, ewentualnie do wytrasowania. Będzie to napis na nagrobku, imię i daty są już inną czcionką dlatego potrzebuję tylko nazwisko.
  • Pomocny post
    #10 15242775
    safbot1st
    Poziom 43  
    Trzeba szukać do skutku. Ja nie pomogę, bo mój sprzęt uszkodzony i lapek zamienny dźwiga dziś PSa + z trudem elektroda.pl na FF - 512 MB RAM. Lolz.
    GieeM napisał:
    ewentualnie do wytrasowania.

Musiało by być idealne foto, w dodatku to jest pewnie wyryte w marmurze a nie płaskie.
    Spróbować można, tylko brakuje litery "A". Nie wiadomo jak ona nawet wygląda w tym kroju.
  • #11 15242781
    GieeM
    Poziom 9  
    Skoro nie wiadomo jak wygląda, to można ją dowolnie zrobić ;) jak mi się nie uda znaleźć to jutro będę próbował trasować ;/ I tak dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #12 15244755
    safbot1st
    Poziom 43  
    Możesz ręcznie krzywymi raster obrysować, z odrobiną wprawy - powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji czcionki, której nie udało się rozpoznać za pomocą narzędzia WhatTheFont. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym wykorzystanie WordArt z Office oraz przerabianie czcionek w programach graficznych, takich jak Illustrator. Użytkownicy podkreślają znaczenie odpowiedniego przygotowania zdjęcia czcionki oraz wskazują na trudności związane z jej identyfikacją, zwłaszcza gdy brakuje niektórych liter. Wskazówki obejmują także ręczne obrysowywanie liter oraz poszukiwanie czcionek na innych stronach internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA