logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta Bizhub 162 163 210 211 - Stukanie podczas drukowania

serwiskom 15 Gru 2015 22:14 1536 8
REKLAMA
  • #1 15244293
    serwiskom
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Mam problem z Bizhubem 163 (wypisałem 4 modele bo problem moze dotyczyć 4 modeli)
    Dałem się namówić na wymianę modułu bębna wraz z modułem developera. Nie znam się na tym ale klient poprosił to zrobiłem. I się zemściło. Zakupiłem używany moduł i wymieniłem. Po tygodniu klient dzwoni że stuka podczas drukowania i rozgrzewania. Podjechałem, słucham i diagnoza moja to jakaś zębatka z modułu. Miałem stary więc przełożyłem połowę zębatek i problem znikł. Za tydzień znów to samo, wymieniłem drugą połowę zębatek i problem znikł, ale znów dzwonią że po kolejnym tygodniu znów stuka.
    Co tam do cholery może stukać? Nie wymieniłem tylko wałków bo metalowy ma rysę, i OPC też, ale nie widać nic na nowych elementach co może tak stukać i w dodatku po wymianie na chwilę problem znika. Nic się nie zużyło przecież po 100str no i nic nie widać. na częściach Jak się obraza wygląda wszystko idealnie, zęby się schodzą jak trzeba.
    Dajcie jakąś radę bo mnie szlag trafi.
  • REKLAMA
  • #2 15244340
    vrus
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    wyciagnij walek magnetyczny i nim pokrec, on sie kreci na ośce ;)
  • REKLAMA
  • #3 15244376
    serwiskom
    Poziom 14  
    Myślisz, że on jest zatarty, uszkodzony? Spróbuję
  • REKLAMA
  • #4 15245382
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    stukanie? czy może chrobotanie zębatek? jesli tak to prawdopodobnie mechanizm developingu pracuje zbyt ciężko. zazwyczaj przez niedokładne odkurzanie wkładu przy wymianie developera. Po czym toner i developer dostają się do tulejek mieszadeł i stawiają opór. w niektórych przypadkach pomaga wyczyszczenie tuleji i mieszadeł a w innych tylkko wymiana na nowe.
  • #5 15245533
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Z tego co pamiętam to jedną zębatkę dało się założyć odwrotnie. I właśnie przez to stukało.
  • #6 15246211
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    NEWPRINT napisał:
    stukanie? czy może chrobotanie zębatek? jesli tak to prawdopodobnie mechanizm developingu pracuje zbyt ciężko... toner i developer dostają się do tulejek mieszadeł i stawiają opór.
    Pierwszy uszczelniacz z tulejką z prawej (najbliższe mieszadło przy magnetycznym), sprawdź, czy otwór jest okrągły, zazwyczaj on jest wytarty i ośka mieszadła jest odstawiona, w wyniku tego zębatki się nie zazębiają i przeskakują.
    M.
  • #7 15246960
    suri1986
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Ogólnie przez takie kombinowanie z zębatkami też możesz mieć problem. Trzeba było wymienić wszystkie na raz, bo przecież one się do siebie dopasowują. Jak nie znajdziesz w poprzednich postach odpowiedzi, wymień wszystkie zębatki na nowe.
  • REKLAMA
  • #8 15247355
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    A nie lepiej zakupić cały nowy unit od tej maszyny ? To cena Twojego i klienta świętego spokoju... Ja po jakimś czasie po prostu wymieniam dewelopingi w maszynach , zasypuję na nowo deweloperem i jest spokój. Fakt że praktycznie nic na takim unicie nie zarabiam ale wiem że klient będzie zadowolony a maszyna będzie bezawaryjnie działać długi czas.

C.
  • #9 15567706
    serwiskom
    Poziom 14  
    Nie wiem jaka to była zębatka, po wymianie fusera problem znikł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z urządzeniem Minolta Bizhub 163, które zaczęło stukać podczas drukowania po wymianie modułu bębna i developera. Po kilku próbach diagnozy, w tym wymianie zębatek, problem powraca. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wałka magnetycznego, czyszczenie tulejek i mieszadeł, a także zwracają uwagę na możliwość nieprawidłowego montażu zębatek. Rekomendują również wymianę wszystkich zębatek na nowe lub zakup nowego modułu, aby zapewnić długotrwałą niezawodność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA