logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FPGA PMOD - podłączenie własnych peryferiów do złącza PMOD układu FPGA

kmbmkrk 16 Gru 2015 12:19 2784 7
REKLAMA
  • #1 15245441
    kmbmkrk
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam pytanie, czy można podłączyć własne peryferia do układu fpga przez złącze PMOD? Nie mogę znaleźć odpowiedzi, a chodzi mi o dowolne peryferia np jakiś czujnik z wyjsciem cyfrowym/ wyprowadzenie na silniczek RC(oczywiście nie bezpośrednio). czy mogą być to tylko gotowe układy od producenta? Z góry dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 15245548
    vertigo_02
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Mogą być to Twoje własne układy. Musisz tylko doczytać w dokumentacji płytki deweloperskiej jakie sygnały są na jakich pinach złącza - które to sygnały cyfrowe połączone z FPGA, a które to zasilanie i masa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15245552
    kmbmkrk
    Poziom 8  
    o to chodziło, dzieki
  • #5 15294937
    kmbmkrk
    Poziom 8  
    Panowie, to jeszcze jedno pytanie troche inne. Mam zynqa z postawionym petalinuxem. Jak "podłączyć" wyjście uarta do MIO? Mam cały schemat zrobiony w vivado który nie ja robiłem, ale nie ma połączenia z uartem który potrzebuje. Jeśli to dorobie to jak to potem zaktualizować na zynqu?
  • REKLAMA
  • #6 15298353
    vertigo_02
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Pamiętam, że to podłączało się chyba w projekcie Xilinx Platform Studio, który powinien być zintegrowany z Twoim projektem głównym.
  • #7 15298410
    kmbmkrk
    Poziom 8  
    Ok, a jest gdzies jakis przyklad jak korzystać z uarta przez EMIO? bo nic nie moge znalezc. chodzi mi o samo wyslanie pojedynczego znaku
  • #8 15363399
    pantol4
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    kmbmkrk napisał:
    Ok, a jest gdzies jakis przyklad jak korzystać z uarta przez EMIO? bo nic nie moge znalezc. chodzi mi o samo wyslanie pojedynczego znaku

Można to skonfigurować w ustawieniach komponentu Processing System na schemacie blokowym - wystarczy na niego dwukrotnie kliknąć po czym pojawi się okno konfiguracyjne gdzie możesz skonfigurować wszystkie peryferia SoC, w tym UART.

Xilinx Platform Studio to przeżytek - w Vivado tego nie ma. Mógłbyś dodatkowo podać z jakiej płyty prototypowej korzystasz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o możliwości podłączenia własnych peryferiów do układów FPGA za pomocą złącza PMOD. Potwierdzają, że można to zrobić, pod warunkiem zapoznania się z dokumentacją płytki deweloperskiej, aby zrozumieć, które piny są przeznaczone na sygnały cyfrowe, zasilanie i masę. Wskazano również na dostępność specyfikacji interfejsu Digilent Pmod, co umożliwia podłączenie dowolnych urządzeń. Dodatkowo, poruszono temat podłączenia UART do MIO w kontekście platformy Zynq oraz konfiguracji w Vivado, z sugestią, aby korzystać z komponentu Processing System do ustawienia peryferiów SoC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA