logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon MP282 - jak uruchomić zamienne tusze? Tryb serwisowy nie działa

Herrera 18 Gru 2015 00:48 2091 8
REKLAMA
  • #1 15250170
    Herrera
    Poziom 8  
    Mam drukarkę Canon mp282, kupiłem tańszy zamiennik tuszu. Niestety drukarka odrzuca tusze (wyświetla się komunikat o nie pasujących tuszach). Mam pytanie jak oszukać drukarkę by zadziałały tusze. Czytałem o trybie serwisowym i jakimś programie ale nie mogę coś zresetować ani wejść w tryb serwisowy za pomcą kombinacji przycisków.
  • REKLAMA
  • #2 15251671
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15254798
    Herrera
    Poziom 8  
    Sługa WSI napisał:
    Witam,
    Herrera napisał:
    Mam pytanie jak oszukać drukarkę by zadziałały tusze.

Użyć sprawny technicznie pojemnik z tuszem.

Z prostych spraw należy sprawdzić, czy złącze w drukarce nie ma brudnych lub uszkodzonych (powyginanych) styków. Złącze pojemnika z tuszem należy przeczyścić.

A i możesz podać kod błędu wyświetlany na panelu drukarki albo z komunikatu - to bardzo ułatwi zorientowanie się w sytuacji.

styki dobre, drukarka po włożeniu starych oryginalnych tuszy normalnie działa.
    tylko że chce wymienić na nowe (zamiennik) . wszystko przeczyściłem ale nic to nie zmieniło.

kod błędu to E05
  • REKLAMA
  • #4 15258396
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 15258448
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Herrera napisał:
    kod błędu to E05
    Sługa WSI napisał:
    Przy takim opisie sprawa jest jasna - uszkodzony przynajmniej jeden z pojemników zamiennych
    Niekoniecznie, słynny E05 może oznaczać, że Canon nie chce współpracować z tym zamiennikiem. Oczywiście jeżeli zamiennik jest dedykowany do tego modelu, sprzedawca powinien przyjąć reklamację.
  • REKLAMA
  • #6 15259436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15263326
    Herrera
    Poziom 8  
    Sługa WSI napisał:
    po podmiankach tuszu oryginalnego z zamiennikiem sprawa wygląda tak:

oryginalny czarny + zamiennik kolor = błąd e05
    zamiennik czarny + oryginalny kolor = drukarka pokazuje tylko wyczerpany tusz kolorowy,
    więc zamiennik jej pasuje. jest opcja drukowania z tylko czarnym tuszem?
    bo jak chcę coś wydrukować i mino wskazania że ma być druk czarno biały to i tak drukuje pustą kartkę.
  • #8 15265755
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15266006
    Herrera
    Poziom 8  
    @Sługa WSI edit. zrobiłem yolo akcje z otworzeniem tuszy i podmienieniem "poduszek" z atramentem. drukarka drukuje wszystko dobrze tylko idealnie by było jak bym mógł usunąć jakoś komunikat że tusze są puste.
    bo mimo wszystko to przy każdym drukowaniu resetowanie to trochę zabawy bedzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z drukarką Canon MP282, która odrzuca zamienne tusze, wyświetlając błąd E05. Po sprawdzeniu styków i czyszczeniu pojemników, użytkownik stwierdził, że oryginalne tusze działają poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonego zamiennika lub niekompatybilności tuszu. Rekomendują testowanie zamienników poprzez ich kombinację z oryginalnymi tuszami oraz zgłaszanie reklamacji do sprzedawcy. Użytkownik rozważa również możliwość drukowania tylko z czarnego tuszu, co wymaga zmiany ustawień w sterowniku drukarki. W końcu, po modyfikacji zamienników, udało mu się uzyskać poprawne wydruki, ale nadal boryka się z komunikatem o pustych tuszach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA