logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Xonar DG - brak dźwięku i mikrofonu po instalacji sterowników

Klompas 18 Gru 2015 12:09 2256 7
REKLAMA
  • #1 15250743
    Klompas
    Poziom 9  
    Witam. Zakupiłem ostatnio kartę dźwiękową Asus Xonar DG, podłączyłem ją i zainstalowałem sterowniki. Niestety nie mam dźwięku ani nie wykrywa mikrofonu. Natomiast w opcjach programu z płyty normalnie słyszę dźwięk (jak testuje left/right side) - w czym tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 15250787
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Trochę mało informacji do rozwiązania problemu. Nawet typu OS nie podałeś.
    Czy na nieznanej płycie głównej wyłączyłeś zintegrowane audio jeśli jest?
    Wklej parę podstawowych screenów i zakładek:
    -głośniki / obecne tory audio w systemie / tryb pracy - stereo/kwadro/5.1?
    Klompas napisał:
    zainstalowalem sterowniki.

Jakie? Co widać w managerze urządzeń?
    Klompas napisał:
    Niestety nie mam dzwieku

Gdzie, w jakim software? Skoro działałeś na "karcie" audio zintegrowanej programy muzyczne i inne ciągle w opcjach mogą mieć ustawioną ją jako domyślną.
  • REKLAMA
  • #3 15250871
    Klompas
    Poziom 9  
    Windows 7. Plyta glowna to asus m4a785td-v evo
    sterowniki instalowalem z plyty ktora dostalem razem z karta dzwiekowa.

pare screenow:

http://scr.hu/1t18/d6o82
    http://scr.hu/1t18/6hnqw
    http://scr.hu/1t18/ggko1
    http://scr.hu/1t18/cbyf7

wczesniej nieco szukalem pomocy na googlach i wyczytalem gdzies o wylaczeniu karty zintegrowanej w biosie, ale...mam klawiature usb, ktora nie dziala przez pierwsze pare sekund wiec nie mam jak wejsc w biosa, nie posiadam tez klawiatury pod inne wejscie.
  • REKLAMA
  • #4 15250889
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 407
    Zakup przelotkę na PS/2 za parę złotych i bedziesz miał na przyszłość.
  • #5 15250926
    safbot1st
    Poziom 43  
    Powoli gdzieś dochodzimy. Wklejanie do poprawienia na:
    https://obrazki.elektroda.pl/index.php
    Masz 3 karty dźwiękowe w systemie więc jest małe zamieszanie, jednakże nie ma w ogóle potrzeby 2 pozostałych karty wyłączać, wystarczy poprawnie skonfigurować.
    Ze screenów wynika, że domyślne wyjście dźwięku to VIA zintegrowana, także w teorii wystarczy, że przełączysz na Xonara. Zrób tak.
    Co do wejścia w BIOS spróbuj klawiaturę przepiąć do innego portu USB.
    W BIOSy ASUSa wchodzi się przez F2/Del. Jak już wejdziesz ustaw dziedziczenie USB dla klawiatury i przelotka z PS2 stanie się zbędna.
  • #6 15250931
    Klompas
    Poziom 9  
    wszedlem w menadzera urzadzen i wylaczylem "VIA HIGH DEFINITION AUDIO"

teraz sluchawki i mikrofon dzialaja, ale czy dzwiek jest polepszony tak jakby z karty dzwiekowej czy zintegrowanej ? (wtyczki podlaczone do wejscie na karte) troche smieszne pytanie, ale sie na tym nie znam...

a rozroznic dzwiek tez jest mi nieco ciezko bo karte dokupowalem do nowych sluchawek wiec od nich sam dzwiek sie rozni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15250952
    safbot1st
    Poziom 43  
    Klompas napisał:
    wszedlem w menadzera urzadzen i wylaczylem "VIA HIGH DEFINITION AUDIO"

Też tak można. Lepiej jest jednak wyłączyć VIA w BIOS skoro nie zamierzasz z niej korzystać.
    Klompas napisał:
    teraz sluchawki i mikrofon dzialaja, ale czy dzwiek jest polepszony tak jakby z karty dzwiekowej czy zintegrowanej ? (wtyczki podlaczone do wejscie na karte) troche smieszne pytanie, ale sie na tym nie znam...

Trzeba pytać. To nic złego. Wtyczki masz podłączone do Xonara, więc zapewniam, że dźwięk płynie właśnie z niego.
    Klompas napisał:
    a rozroznic dzwiek tez jest mi nieco ciezko bo karte dokupowalem do nowych sluchawek wiec od nich sam dzwiek sie rozni.

Masz zielone słupki przy torach dźwiękowych (jak na screenach z wklejaniem do poprawienia).
    Po słupkach samych poznasz skąd jest podawany sygnał. Będą "skakać" w czasie odtwarzania i nagrywania.
  • #8 15250972
    Klompas
    Poziom 9  
    No to jest gitarka wielkie dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą dźwiękową Asus Xonar DG, która po zainstalowaniu sterowników nie generowała dźwięku ani nie wykrywała mikrofonu. Po kilku sugestiach dotyczących wyłączenia zintegrowanej karty dźwiękowej VIA w menedżerze urządzeń, użytkownik zdołał uzyskać dźwięk. Zostało zasugerowane, aby dla lepszej konfiguracji wyłączyć zintegrowane audio w BIOSie. Użytkownik potwierdził, że dźwięk działa, ale miał wątpliwości co do jakości dźwięku z nowej karty w porównaniu do zintegrowanej. Ostatecznie uzyskał potwierdzenie, że dźwięk pochodzi z Xonara.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA