logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vw transporter T5 2.5 tdi BNZ olej w układzie dolotowym

marbinek 18 Gru 2015 21:00 5577 2
REKLAMA
  • #1 15252013
    marbinek
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam
    Chodzi o silnik 2.5tdi BNZ (niby zatarty) którego w takim stanie kupiłem.
    zanim wziąłem sie za jego wymiane postanowilem go zdiagnozowac/rozebrac.
    na bagniecie był stan oleju(nowy olej ?) :D :D :D
    po wyjeciu chłodnicy intercoolera wylały sie litry oleju,od razu pomysł - TURBO.
    Ok robieram dałej,w całym ukłądzie olej.
    Wykreciłęm świece i normalnie zakrećiłem motorem(po załozeniu nakladki na wał) :)
    niemcy wczesniej wypruli zaslepkę wału i wałka
    po opróżnieniu całego ukłądu i cylindrów z oleju i zmianie oleju silnik odpalił na 1 strzał !!! :shock: :shock: :shock:
    wirnik od turbo zero luzu
    silnik pochodził kilka minut,chodzi równo,turbo nie pluje olejem
    mam wyciągać turbo i do sprawdzenia???
    z silnika zlałem czysty-zielony olej !!! (ktoś chyba wymienił po tym co sie stało-po co ?)
    wiele silników przerobiłem i przypadków ale takiego jeszcze nie mialem dlatego proszę o jakąś podpowiedź co robic dalej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15252222
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 886
    To chyba proste. Była ostra jazda i turbo pociaglo olej. Wcale nie musi mieć luzu. Może uszczelniacz być uszkodzony i jak jest duże podciśnienie to wyssa wszystko. Silnik zaciągnął olej, dostał się on do cylindrów. Sprawdzili stan oleju, stwierdzili brak, zalali nowy ale nie odpalił bo w cylindrach było tyle że nie miał jak tego sprezyc i nie ruszył. Po wykreceniu świec udało się upuscic olej. Turbo do wyjecia, bo na wolnych obrotach nie będzie tego tak widać
  • #3 15253822
    marbinek
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Problem rozwiązany - Turbo.już zamówiłem nowe.pozdro
REKLAMA