logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tia Portal V13 - Timer z podtrzymaniem w S7-1500 - jak utrzymać odliczanie?

Tom43x 19 Gru 2015 00:54 7257 9
  • #1 15252596
    Tom43x
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    potrzebuję w moim programie do S7-1500 umieścić Timer, który po otrzymaniu sygnału się włączy i załączy odbiornik z opóźnieniem. Problem w tym że sygnał trwa tylko chwilę i potem zanika i w tym momencie Timer się resetuje (korzystam z bloku TON).
    W związku z tym poszukuję sposobu, aby po zaniku sygnału Timer dalej odliczał i po czasie wysłał sygnał na wyjście.
    Pozdrawiam

PS: Włączenie Retain w Timerze nie pomaga.
    W bloku TON jest dodatkowe wejście PT, w które wpisuję czas opóźnienia. Jest też wyjście ET, w które nie wiem co należy wpisać. Jeśli pozostawię je puste to blok przepuszcza sygnał po upłynięciu czasu (pod warunkiem że dalej jest on podawany), natomiast jeśli wstawię tam jakąś zmienną Timera (bo nic innego nie można) to wtedy blok przepuszcza sygnał od razu, czyli na dobrą sprawę nie robi nic.
    Próbowałem też zrealizować to z blokiem TONR, wtedy po odcięciu sygnału timer się już nie resetuje, ale przestaje odliczać, czyli też nie to, o co mi chodzi.
  • Pomocny post
    #2 15252645
    Krawiec91
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Przed Timerem umieść przerzutnik SR (z nadrzędnym wejściem SET), który podtrzyma sygnał dla Timera, dopóki nie zresetujesz przerzutnika.
  • #3 15252651
    Tom43x
    Poziom 9  
    No tak, faktycznie nie pomyślałem o tym.
    Mimo wszystko zastanawia mnie, czy nie szłoby tego zrobić jedynie przy pomocy odpowiednio dobranego i ustawionego timera?
    Jeśli nie to zrobię tak, jak napisałeś.
  • #4 15252665
    Krawiec91
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Problem jest w tym, że timer TON, gdy ET jest mniejsze od PT i na wejście wyzwalające timer poda się zero, to ET się zeruje. W tym momencie nie widzę opcji, żeby to jednym timerem ogarnąć.
  • Pomocny post
    #5 15253180
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Ocena: 21

Może coś takiego? Tylko w tym przypadku wyjście Q0.0 załączy się po czasie 10s od wykrycia zbocza na wejściu S ( I0.0) i zostanie skasowane dopiero po podaniu sygnału resetującego timer (I0.1).
    Załączniki:
    • Tia Portal V13 - Timer z podtrzymaniem w S7-1500 - jak utrzymać odliczanie? timer.jpg (70.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15253302
    Tom43x
    Poziom 9  
    O coś takiego mi chodziło. Dzięki. Jeszcze lepiej by było, jakby po tym czasie załączył wyjście i od razu się zresetował, ale pewnie nie można mieć wszystkiego, więc dobre i to.
    Mam jeszcze problem z licznikiem, mianowicie mam coś takiego i o ile w górę zlicza poprawnie o tyle, jeśli podaję sygnał na I3.0 to odejmuje czasem 1 a czasem 2 i na zboczu opadającym odejmuje jeszcze 1, czyli w rezultacie zamiast odjąć 1, odejmuje 2 albo 3. Da się coś z tym zrobić?
  • #7 15253395
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Liczniki u Siemensa reagują tylko na zbocze narastające. Może masz jakieś zakłócenia i w rzeczywistości na wejście I3.0 podawane są 2-3 impulsy. Chyba, że testujesz to w symulatorze, wtedy takie zjawisko nie powinno mieć miejsca. Zawsze możesz zrobić swój własny licznik i zobaczyć jak to zadziała...
  • #8 15253431
    Tom43x
    Poziom 9  
    Właśnie w symulatorze tak mi się dzieje i nie wiem, gdzie jest błąd. Zrobienie własnego licznika to póki co poza zakresem moich umiejętności, więc wolałbym tego uniknąć.
  • #9 15253848
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Tom43x napisał:
    Zrobienie własnego licznika to póki co poza zakresem moich umiejętności, więc wolałbym tego uniknąć.

Twierdzisz że nie potrafisz wykonać dodawania po wykryciu zbocza???
  • #10 15253918
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Pokaż cały program albo chociaż wszystkie miejsca, w których używasz wejścia I3.0. Fragment, który pokazałeś jest bardzo prosty i musi działać...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania dla Timera w programie TIA Portal V13 dla sterownika S7-1500, który po zaniku sygnału powinien kontynuować odliczanie. Zastosowanie bloku TON powoduje reset Timera, gdy sygnał zanika. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przerzutnika SR do podtrzymania sygnału dla Timera oraz alternatywne podejścia z innymi blokami, takimi jak TONR. Użytkownik również zmaga się z problemem licznika, który nieprawidłowo odlicza impulsy na wejściu I3.0, co może być spowodowane zakłóceniami sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA