logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o info w sprawie karty graficznej do Dell Optiplex 790.

MENA515 19 Gru 2015 14:06 1818 12
REKLAMA
  • #1 15253305
    MENA515
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Mam komputer:

Zakupiłam grę Symulator Farmy 2015. Niestety moja grafika nie obsługuje DirectX 11. Bardzo proszę o info, co powinnam zmienić w komputerze, co można zmienić, by min. ta gra ładnie chodziła.

Gdyby ktoś mnie nie rozumiał - wiem, że powinnam wymienić kartę graficzną na GeForce GTX 460, a jeszcze lepiej na 660. Chodzi mi o to, czy to wystarczy, by ta gra działała. Czy tą kartę można zainstalować bez przeszkód? Wiem np, że procesor nie każdy wszędzie pasuje, trzeba czasem wymienić zasilacz itp.
  • REKLAMA
  • #2 15253418
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    A jaka karta jest w tym Dellu? Zapewne zintegrowana, więc nie pograsz chyba że dokupisz kartę grafiki.
  • #3 15253569
    MENA515
    Poziom 9  
    Tak. Jest zintegrowana. Dotychczas wystarczała. Moje pytanie brzmi czy wystarczy wymienić samą grafikę? Czy trzeba coś jeszcze? Czy te karty o których mowa wyżej mogą być zainstalowane w moim komuterze? Będą z nim kompatybilne? Ktoś mi powiedział że te karty GeForce o których mowa nie są dość wydajne w stosunku do ceny. Jakie zatem " bardziej wydajne kupić "?
  • REKLAMA
  • #4 15253574
    Pdnpyton
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Kup sobie jakąś GeForce np gtx 950
  • #5 15253589
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    MENA515 napisał:
    Czy trzeba coś jeszcze? Czy te karty o których mowa wyżej mogą być zainstalowane w moim komuterze? Będą z nim kompatybilne?

Wystarczy sama grafika ale nie wiemy nic o zasilaczu, płycie i obudowie bo tego nie przedstawiłeś. Jak kupisz taką gtx460/660 to zapewne nie ruszy bo zasilacze w takich dellach nie przekraczają 250W mocy no i pytanie czy zmieści się w obudowie. Obudowa jest w formacie desktop czy tower? Najlepiej podaj jaki to dokładnie model Della? będzie prościej.
  • #6 15253646
    MENA515
    Poziom 9  
    To Dell Optiplex 790. Obudowa desktop.
  • REKLAMA
  • #8 17635012
    MENA515
    Poziom 9  
    Witam.

Odświeżam swój temat, gdyż od tamtego czasu niestety nikt się moim starym komputerkiem nie zajął a ja nie miałam do tego głowy.
    Dziś jednak mam nie lada problem. Otóż postanowiłam że młodszy syn przejmie po nas kompa, bo mi bardziej przydał się laptop, do pracy w terenie. Mąż postanowił odnowić sprzęt dla młodego, niestety znał się nie lepiej niż ja. Zamiast kupić kartę, o której było mówiono w tym wątku, zakupił MSI GeForce GT 1030 2GB Aero. Ja ni czorta nie wiem czy nasz sprzęt zasilaczem pociągnie z tą kartą. Na pewno wejście karty jest odpowiednie. Niestety jej rozmiar.... Nie mieści się pewną częścią w kompie zaznaczyłam na rysunku. Chcieliśmy ją oddać- zakup allegro- niestety, syn rozpakowując rozdarł instrukcję w jednym miejscu na jakieś 5 cm i sprzedawca chce nam ująć 30% wartości za uszkodzenie towaru. W tej sytuacji nie opłaca mi sie zwrot. Moje pytanie brzmi...może głupie... ale czy można jakoś przerobić tą kartę? Czy wystawić na allegro i czekać na cud aż ktoś kupi?
  • REKLAMA
  • #9 17635043
    Barthelemy
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Najlepiej zanieść komputer do pierwszego lepszego serwisu komputerowego i założą kartę.
  • #10 17635070
    MENA515
    Poziom 9  
    Barthelemy napisał:
    Najlepiej zanieść komputer do pierwszego lepszego serwisu komputerowego i założą kartę.

Bardzo dziękuję, czyli jest szansa że nie przepadnie. Pytanie mam jeszcze, czy nasz komputer da radę. Wklejam zdjęcia zasilacz i płyty głównej. Chodzi mi tylko o to czy szykować się jeszcze na wymianę zasilacz lub czegoś innego. I to już koniec tego zawiłego tematu. Z góry dziękuję za ocenę.
  • #11 17635100
    Barthelemy
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zasilacz da radę bezproblemowo, gdyż karta bierze zaledwie 30W. ( w przyszłości można wymienić nawet na GTX 1050Ti 75W bez wymiany zasilacza)
  • #12 17635102
    MENA515
    Poziom 9  
    Dziękuję :)
  • #13 17635143
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    To jest karta low profile? Każde karty LP powinny pasować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer Dell Optiplex 790 z zintegrowaną kartą graficzną, która nie obsługuje DirectX 11, co uniemożliwia uruchomienie gry Symulator Farmy 2015. W dyskusji poruszono możliwość wymiany karty graficznej na modele GeForce GTX 460 lub 660, jednak zwrócono uwagę na ograniczenia związane z zasilaczem (250W) oraz formatem obudowy (desktop), co może uniemożliwić instalację większych kart. Użytkownik ostatecznie zakupił kartę MSI GeForce GT 1030, ale napotkał problemy z jej rozmiarem i kompatybilnością. Wskazano, że zasilacz powinien wystarczyć do tej karty, a w przyszłości możliwa jest wymiana na GTX 1050Ti bez konieczności zmiany zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA