logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór programu CAD do projektowania instalacji elektrycznych: AutoCAD czy ZWCAD?

nokiv 19 Gru 2015 15:17 4449 4
REKLAMA
  • #1 15253441
    nokiv
    Poziom 8  
    Z racji, że postanowiłem zainwestować w program CAD pojawiło się pytanie który wybrać. Czy zapłacić grubą kasę za AUTOCAD (jeśli tak to którą wersję, czy lepiej droższy nowszy czy tańszy starszy) czy może coś udającego Autocada np. ZWCAD, GstarCAD które są dużo tańsze.
    Chciałbym program przyszłościowo wykorzystywać do projektowania inst. elektrycznych, więc chodzi mi o zakup "na lata".
    Prosiłbym o porady, sugestie aby zakupić program w rozsądnych pieniądzach zawierający narzędzia które rzeczywiście się przydadzą.
  • REKLAMA
  • #2 15253999
    Flesz
    Poziom 22  
    Ocena: 68
    Zgodnie z nową polityką licencyjną firmy Autodesk - Od nowego roku licencje bezterminowe nie będą sprzedawane. Będzie możliwe tylko wypożyczenie na miesiąc, kwartał, rok.
    Źródło: link
    ZWCADa kiedyś używałem - bardzo przyjazny, reszty nie znam.
  • REKLAMA
  • #3 15254407
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    ZwCADa używamy w firmie wszędzie tam, gdzie nie ma uzasadnienia instalowania Inventora, czy na wszystkich stanowiskach, gdzie nie potrzeba specjalnie zaawansowanych opcji.
    AutoCAD powoli odchodzi w niepamięć i z tego co wiem, Autodesk będzie kończył jego wsparcie na korzyść Inventora.
    ZwCAD to bardzo dobry zamiennik AutoCADa, w dodatku z kluczem na USB, więc można instalować na wielu kompach a z pełnej wersji korzystać po włożeniu klucza w konkretnej stacji. Bez klucza działa jako demo, co widać na wydrukach.
    Mogę śmiało polecić. Istnieje też wersja Electrical, ale tej nie widziałem "na żywca".
    V.
  • REKLAMA
  • #4 15293276
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Darmowa alternatywa to program Nanocad. Można go pobrać ze strony http://nanocad.com/
    Po pobraniu wymagana rejestracja na stronie producenta. Duża kompatybilność programu z AutoCAD-em.
  • #5 15381503
    Łukasz30_
    Poziom 2  
    Jeżeli program dla elektryka i do projektowania instalacji to nie AutoCAD czy zwcad
    tylko WSCAD; SEEelectrical; eplan lub PCschematic to są programy CAD do projektowania instalacji elektrycznych, wspomagające projektanta w dużym stopniu poprzez wiele zautomatyzowanych funkcji np. generację zestawień, kontrolę wstawianych elementów ...
    Z wymienionych prze zemnie programów osobiście polecił bym WSCAD
    mają największą bazę artykułów i gotowych symboli.
    Funkcjonalnie WSCAD i SEEelectrical niewiele odbiegają od e-plana, który jest najdroższy. PCschematic choć tańszy nie posiada tak rozwiniętego zarządzania
    Najlepiej jest sięgnąć po demo lub poprosić producenta o prezentację.
REKLAMA