logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie PCB i schematu: sekcja czujnika ciśnienia, wzmacniacza, źródła napięcia

smarq8 19 Gru 2015 16:56 1596 2
REKLAMA
  • #1 15253665
    smarq8
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Witam.
    Potrzebuję opinii na temat wykonanego układu

Część krytyczna to sekcja czujnika ciśnienia, wzmacniacza i źródło napięcia dla czujnika oraz napięć referencyjnych (lewa dolna połowa układu).
    Jest to w zasadzie mój pierwszy projekt ale starałem się dostosować do wszelkich porad na temat projektowania, prowadzenia masy itp dostępnych w internecie.
    Przede wszystkim interesuje mnie poprawność wartości kondensatorów filtrujących.
    Układ jest już przetestowany i sprawny ale tkwi on na uniwersalne płytce prototypowej po wieku modyfikacjach. Dla spokojności sumienia wolę więc aby bardziej doświadczone osoby wypowiedziały się czy są tu jeszcze jakieś błędy.

Sprawdzenie PCB i schematu: sekcja czujnika ciśnienia, wzmacniacza, źródła napięcia Sprawdzenie PCB i schematu: sekcja czujnika ciśnienia, wzmacniacza, źródła napięcia

Przy okazji zapytam się także, czy tworząc polygon także należy zwracać uwagę na to by nie stworzyć pętli wokół jakiegoś modułu, czy to już nie ma aż takiego znaczenia?

Z góry dziękuje za pomoc.
    Załączniki:
    • uk__ad.rar (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15255035
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Dlaczego Labele w różowych obwódkach masz tak skierowane.
    Ostry koniec powinien pokazywać miejsce do którego jest podpięty, a nie wskazywać (w domyśle) że ten sygnał wychodzi.

Sprawdzenie PCB i schematu: sekcja czujnika ciśnienia, wzmacniacza, źródła napięcia

W niebieskiej obwódce masz dwa tranzystory, które domyślam się mają działać jako włączniki dla przekaźnika.
    Wystarczy zastosować jeden i zrobić bramkę diodową.

Na PCB, w białych obwódkach elementy które nachodzą na siebie.

Masz dużą płytkę, więc jest miejsce aby to trochę poprzesuwać.
  • #3 15255466
    smarq8
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Labele specjalnie tak poustawiałem, lepiej mi się wtedy analizuje schemat.
    Przekaźnik normalnie ma być załączony więc tranzystory go wyłączają (swego rodzaju zabezpieczenie), taki numer z diodami chyba nie przejdzie.
    Termistor specjalnie umieściłem na padach czujnika tak aby miały możliwie zbliżoną temperaturę (piny te nie są wykorzystywane). Myślałem nawet o tym czy by nie przylutować termistora SDM bezpośrednio na pinach czujnika (zdjęcie) albo tego THT dać pod czujnikiem i posmarować go pastą termo przewodzącą na styk z czujnikiem.
    Kiedy miałem go bardziej oddalonego to termistor za szybko reagował na zmianę temperatury a co za tym idzie wzmocnienie nie szło w "fazie" ze zmianą temp. czujnika.
    Rezystor nachodzący na scalaka jest po prostu od spodu, nie miałem go już gdzie upchać a i jedną zworę mniej.
REKLAMA