logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilne łącze (Niski margines szumu). Czy przejście na VDSL może pomóc?

skany 19 Gru 2015 21:05 2496 1
REKLAMA
  • #1 15254474
    skany
    Poziom 1  
    Witam!
    Obecnie mam internet w Netii do 20Mb/s (ADSL2+, linie miedziane Netii). Łącze jest niestabilne, a połączenie zrywane czasem kilka razy dziennie (a niekiedy kilkukrotnie w ciągu godziny). Netia zaoferowała mi przejście na technologię VDSL. Zastanawiam się, czy ma to jakiś sens?

Próbowałem szukać przyczyn zrywania połączenia po stronie mojej instalacji, jednak niewiele to pomogło.

Instalacja wygląda w następujący sposób:
    YTKSY od Netii -> puszka (połączenie złączką żelową) -> 3 metry zwykłego przewodu elektrycznego 3-żyłowego -> gniazdko (bez żadnych filtrów) -> 8 metrów przewodu telefonicznego płaskiego -> router (Netgear DG834Gv5)

Stan odczytany wtedy z routera:
    ADSL Link Downstream Upstream
    Connection Speed 18917 kbps 1117 kbps
    Line Attenuation 22.0 db 11.0 db
    Noise Margin 6.20 db 6.5 db

Po podłączeniu routera do gniazdka poprzez 1 m przewodu telefonicznego uzyskałem poprawę tłumienia, jednak bez zmian w marginesie szumu:
    Connection Speed 19477 kbps 1125 kbps
    Line Attenuation 20.5 db 8.5 db
    Noise Margin 6.15 db 6.5 db

Podpinałem też gniazdko bezpośrednio do puszki (konkretniej: w miejscu gdzie z przewodu elektrycznego zdjęta jest izolacja – nie chciałem przerywać istniejącego połączenia) – nie zmieniło to jednak tłumienia ani marginesu szumu, router synchronizował się na 19852 kbps.

Gdy połączenie jest stabilne, margines szumu utrzymuje się powyżej 6 dB (Downstream i Upstream). Zdarza się jednak, że spada nawet do 4 dB (Downstream) i do 0 w przypadku Upstream – kończy się to zerwaniem połączenia. Przykłady dwóch takich rozłączeń widać na poniższych grafikach.
    Niestabilne łącze (Niski margines szumu). Czy przejście na VDSL może pomóc? Niestabilne łącze (Niski margines szumu). Czy przejście na VDSL może pomóc?

Dodam, że do niedawna poprawienie stabilności następowało po przełączeniu się w routerze na ADSL (G.DMT) – jednak obecnie także tu zdarzają się spadki marginesu szumu i rozłączenia:
    Connection Speed 8128 kbps 992 kbps
    Line Attenuation 15.0 db 10.5 db
    Noise Margin 11.0 db 6 db

Niestabilne łącze (Niski margines szumu). Czy przejście na VDSL może pomóc? Niestabilne łącze (Niski margines szumu). Czy przejście na VDSL może pomóc?

Przed przejściem na VDSL planuję wymienić przewód od gniazdka do routera na YTKSY 1x2x0,5, jednak pozostaje pytanie: czy zmiana technologi na VDSL ma w mojej sytuacji jakikolwiek sens? Czy dzięki temu mógłbym uzyskać szybszy internet (nawet nieznacznie np. 25 Mb/s) i stabilniejsze łącze?
  • REKLAMA
  • #2 15258730
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    skany napisał:
    -> 3 metry zwykłego przewodu elektrycznego 3-żyłowego -> gniazdko (bez żadnych filtrów) -> 8 metrów przewodu telefonicznego płaskiego -> (...)
    Po podłączeniu routera do gniazdka poprzez 1 m przewodu telefonicznego uzyskałem poprawę tłumienia, jednak bez zmian w marginesie szumu:
    Oba kable do wymiany, 1.5 dB na 8 m jest niedopuszczalne (max to 0.5 dB), a tym bardziej kabel elektryczny. Margines się nie zmienił, bo zawsze celuje w założone 6 dB (w G.DMT inaczej, bo tam dajesz radę osiągnąć max synchro).

Jeśli masz telefon to musi być filtr (wyjątek dla Netii VoIP, ale to nie na tym routerze). Zaś "VDSL" ma jeszcze większe wymagania dla linii więc tym większe kłopoty.
REKLAMA