logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejście z ADSL na VDSL, czy w tym przypadku to problem?

cooxez 02 Paź 2017 22:18 2265 5
REKLAMA
  • #1 16734461
    cooxez
    Poziom 2  
    Cześć, w końcu w moim domu będzie zmiana, przejście na ofertę Max 50 w Netii i zmiana z ADSL na VDSL. Jutro dostanę router od netii pod VDSL, dzisiaj już mi nie działa internet w domu, wszystko super, tylko pytanie czy na tej całej mojej instalacji jaką mam w domu to będzie działać dobrze? Pierwsza rzecz jaka mnie niepokoi to jest to, że kiedyś miałem likwidowane gniazdko telefoniczne w domu i na zdjęciu poniżej zobaczycie jak to wygląda:

Druga sprawa to jest filtr z rozgałęźnieniem na internet i telefon (jakiś czas temu przez niego notorycznie mi się internet rozłączał, zarobiłem nowe końcówki i wywaliłem drugi kabel idący do PHONE - taką pętlę i przestało mi rozłączać internet, ale transfer przy ściąganiu spadł z 1,8 do 1MB, potem po jakimś czasie zwiększył się, wrócił do 1,8 i chyba znów spadł ale do 1,5MB) - zdjęcie poniżej:

Jeżeli takie coś nie przejdzie, co radzicie zrobić? Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 16734480
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Przy VDSL najlepiej nie mieć żadnych łączeń a rozgałęzienia są wręcz zakazane. Na pierwszym foto po lewej stronie jest płaski kabel - też psuje to sygnał
    Jeśli nie masz telefonu po analogowej linii to filtru też nie potrzebujesz.

Najlepiej jak by całą instalację zobaczył monter i poprawił w razie czego.
  • REKLAMA
  • #3 16734482
    cooxez
    Poziom 2  
    Ja to bym najchętniej cały kabel wymienił, żeby pozbyć się tego wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #4 16735661
    rucinada
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jeśli będą ci montować vdsl to sprawdzą czy nie masz odczepów w instalacji wewnętrznej (odczep tj.zrównoleglonych gniazdek telefonicznych ,jakiejś centralki alarmowej itp) instalacja musi być dobrej jakości wykonana skrętką telefoniczną nie mylić z komputerową utp,ftp ( inna gęstość splotu), jeśli będziesz korzystał z telefonu to trzeba zamontować tzw. Masterspliter ,krytyczna jest też jest odległość od centrali ,
    max 1200 m nawet przy dobrej linii.
  • REKLAMA
  • #5 16736301
    mazi292
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Zakładam że monter do Ciebie nie przyjedzie bo może się okazać że dostaniesz tylko router kurierem i po sprawie, nie mówię że tak musi być ale może się tak zdarzyć.
    Najlepiej wymienić kabel na YTKSY w całości, nie łączy się kabla linki z kablem typu drut jak jest to w twoim przypadku nie dość że to osłabia jakość sygnału to w dodatku kabel linkowy nie nadaje się do jakichkolwiek instalacji.
    Stosuje się go tylko od gniazdka do routera i najlepiej nie więcej niż 2 -3 metry można oczywiście zacisnąć RJ-11 na kablu YTKSY i całkowicie wyeliminować kabel typu linka
  • #6 16736737
    cooxez
    Poziom 2  
    Przeciąłem kabel przed pierwszym łączeniem przy wejściu do mieszkania i sobie pociągnąłem utp kat5 prosto do nowego routera. Poprzedni kabel wchodził z przedpokoju do salonu, okrążał go całego, wchodził do mojego pokoju i znowu do salonu, mając po drodze dwa łączenia i filtr z rozdzieleniem.. Poprzednio transfer 1.6 mb/s download i 0.05mb/s upload, ping ok 70-80ms na ofercie Max20 ADSL, obecnie 5.5mb/s, up 0,6, ping 28ms - czyli spełnia aż nadto te 50mb/s :D

REKLAMA