logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czajka-lampa błyskowa do Smieny - Flash nie działa po podłączeniu do baterii

luludek 19 Gru 2015 22:21 3069 18
REKLAMA
  • #1 15254710
    luludek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich, jako ze jest to mój pierwszy post to chciałbym sie z wszystkimi przywitać :)

Posiadam niestety niedziałającego flash'a do Smieny i szczerze nie wiem zabardzo od czego zacząć by go naprawić.

Kiedy pierwszy raz podłączyłem do sieci to sfajczyl sie rezystor pokazany na zdjęciu.Fabrycznie działa na 220V wiec sprawę zasilania z gniazdka odpuściłem sobie(a rezystor tak czy siak połączyłem).

Podłączyłem układ pod 2 baterie 3R12, i spróbowałem poprzez stopkę załączyć flash'a niestety bezskutecznie.

Sprawdziłem miernikiem czy dochodzi napięcie do lampy, i wszystko wydaje sie wporzadku na wejściach 34V. Bardzo proszę o pomoc no już nie mam pojęcia co może być nie sprawne.
    Załączniki:
    • Czajka-lampa błyskowa do Smieny - Flash nie działa po podłączeniu do baterii image.jpeg (208.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czajka-lampa błyskowa do Smieny - Flash nie działa po podłączeniu do baterii image.jpeg (163.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15254879
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15254999
    luludek
    Poziom 11  
    Rozumiem, od czego by zaczac(posiadam mikrometrów oraz jakieś podstawy elektrotechniki)
  • #4 15255135
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2986
    Kryterium zdatności do użytku przetwornicy napięcia jest ładowanie kondensatora do napięcia 290-320V. Jeśli to napięcie jest znacznie mniejsze - kondensator wysechł, utracił pojemność i podporządkowuje zamianie. W schemacie przetworniсy są wykorzystane germanowe tranzystory P4B ( П4Б) . Jeśli przetwornica jest uszkodzona, można wykorzystać zasilanie od sieci. Przycisk S2 jest przeznaczony dla sprawdzenia zdatności do użytku lampy. Po włączeniu, przez 3-5 sekund musi zapalić się żarówka neonowa, to skorowidz gotowości do użycia. Przy naciśnięciu S2 lampa musi zapalić się. Przy sprawdzeniu elementów Dotrzymuj się ostrożności !!!. Na zdjęciu schemat lampy, ona różni się od twojego schematu użyciem w przetworniku 1 tranzystora . Czajka-lampa błyskowa do Smieny - Flash nie działa po podłączeniu do baterii [url=https://obrazki.elektroda.pl
  • REKLAMA
  • #6 15255772
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1874
    Jeśli lampa nie była długo używana to jest prawie pewne, że trzeba na nowo uformować kondensator C2, ma za dużą upływność. To jest też przyczyna dlaczego spalił sie rezystor w obwodzie zasilania z sieci. Przetwornica raczej jest sprawna, tylko przy tak dużej upływności C2 pracuje ona prawie na zwarciu i nie jest w stanie naładować kondensatora.

Proponuję podłączyć lampę do sieci na pewien czas przez duży rezystor (w szereg z R2 i R3), rzędu 100kΩ 5W, a po godzinie usunąć rezystor i ładować w oryginalnym układzie. Tylko faktycznie bardzo ostrożnie bo na C2 gromadzi się spory i niebezpieczny ładunek.
  • #7 15255923
    luludek
    Poziom 11  
    Podczas gdy załączę przetwornice słuchać charakterystyczne ładowanie(Ala defibrylator), czy to sugeruje ze kondensator sie ładuje prawidłowo?
  • #8 15256006
    Polarnik1
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Jeżeli słychać ,,świerkanie" przetwornicy to dobry znak. Jak koledzy wyżej pisali należy sprawdzić obwód ładowania kondensatora jak i jego samego. Ta lampa to produkcja lat 70 lub 80-ych. więc kondensator samoistnie mógł dostać wewnętrznego zwarcia okładzin. Proponuję, na początek sprawdzić czy kondensator nie ma wewnętrznego zwarcia. Czy wiesz jak to zrobić?
  • #9 15256056
    luludek
    Poziom 11  
    Nie za bardzo
  • REKLAMA
  • #10 15256411
    Polarnik1
    Poziom 16  
    Jeżeli Twoja ,, przygoda" z elektroniką dopiero się rozpoczyna, to proszę odpuść sobie naprawę tej lampy a to ze względu na dość wysokie napięcie występujące w układzie rzędu ok 300v, pomimo zasilania 9v. Musisz poznać metody wykonywania pomiarów przy pomocy multimetra, przynajmniej tych podstawowych jak opór, napięcie i prąd elektryczny w przeciwnym wypadku nie będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy.
  • #11 15256587
    luludek
    Poziom 11  
    Z tym nie ma sprawy, z wykształcenia jestem mechatronikiem, nie wiem tylko jak sprawdzić czy niebyłe wewnatrz przebicia
  • #12 15257074
    Polarnik1
    Poziom 16  
    Skoro tak to ruszamy. Sprawdź diody д1do д4 oraz c2 czy nie mają zwarcia. Acha, rezystory wstawione przez Ciebie mają jak dobrze widzę 100om x 2 równolegle=50om, powinno być 1.2kom.

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

luludek napisał:
    nie wiem tylko jak sprawdzić czy niebyłe wewnatrz przebicia

Odlutować co najmiej jedno wyprowadzenie elementu elektronicznego (R C D) i miernikiem sprawdzić jego sprawność.
  • #13 15257584
    luludek
    Poziom 11  
    Po zmierzeniu wartość rezystorów wynosi 1074ohm.Jestem w 3 klasie technikum i nigdy jeszcze nie sprawdzałem zwarć na diodach bądź kondensatorach, można prosić o wyjaśnienie ?
  • REKLAMA
  • #14 15257859
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 15260364
    elektro16
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    A nie prościej jest podmienić ten kondensator na np. 100uF/450 V (lub podobny -koszt <10 pln ) .Zmierzyć napięcie -powinna się zapalić neonówka na lampie i spróbować wyzwolić błysk o ile zapaliła się neonówka .Małym kosztem możesz sprawdzić sprawność przetwornicy (nie zapali się neonówka -nie działa) ,układu wysokiego napięcia (wyzwalanie błysku ) i to bez zagrożenia zdrowia .Jeśli dobrze zamontujesz kondensator (+ do plusa - do minusa) nie musisz manipulować przy wysokim napięciu .O ile pamiętam to czas ładowania tej lampy ze sprawnym kondensatorem (miał chyba 800 uF ) to max 30 s przy nowych bateriach ). Kondensatory w tych lampach lubiły padać np. po przemrożeniu .
    Pozdrawiam
  • #16 15261110
    luludek
    Poziom 11  
    Sprawdziłem diody, są sprawne a co do kondensatora to jeszcze nie sprawdzałem(czy muszę go wylutowac z układu?)
  • #17 20621699
    UnitroMan07
    Poziom 2  
    >>15254710
    Ten rezystor co się spalił jakie ma parametry? u siebie w takiej samej lampie też się spalił i jest nieczytelny.
  • #18 20621800
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2986
    Czajka-lampa błyskowa do Smieny - Flash nie działa po podłączeniu do baterii
  • #19 20621877
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Jak sobie "zaimportowałem " w/w lampę błyskową po przyjeździe z Moskwy - nie działała przetwornica, zapiszczała chwilę . Z sieci było poprawnie - uszkodzony miałem elektrolit C1 -wstawiłem 47uF i przetwornica przestała ćwierkać ,neonówka się zapaliła. Przypomnieliście mnie o tym zabytku (1976 kupiony) z ciekawości muszę odgrzebać i sprawdzić czy jeszcze działa. Często ludzie przynosili do naprawy a główny problem z usterkami to wylane baterie . Jak intensywnie była eksploatowana to upalony był rezystor R2 - siedziały 1W lub 0.5W . Teraz ze schematu wiem jaki powinien być rezystor wstawiałem 2.2kOm/2W MŁT.
    73!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lampą błyskową Czajka do aparatu Smiena, która nie działa po podłączeniu do baterii. Po pierwszym podłączeniu do sieci spalił się rezystor, a przy zasilaniu z dwóch baterii 3R12 lampa nie reaguje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu kondensatora magazynującego energię, tranzystorów w układzie przetwornicy lub w połączeniach. Wskazują na konieczność sprawdzenia napięcia na kondensatorze oraz na elementy układu, a także na ostrożność przy pracy z wysokim napięciem. Proponują również wymianę kondensatora na nowy oraz sprawdzenie diod. Użytkownik z technicznym wykształceniem jest zachęcany do samodzielnego diagnozowania problemu, ale z uwagą na bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA