logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźniona reakcja kierownicy w Mitsubishi Colt 1.3 GL 1998 - co sprawdzić?

gwidon_waw 14 Cze 2005 10:10 2952 6
REKLAMA
  • #1 1576333
    gwidon_waw
    Poziom 11  
    No i mam problem! Wczoraj podczas spokojnej jazdy z pracy do domu, mój Mitsubishi Colt 1.3 GL (CJ0 z 98`) nagle zaczął dziwnie reagować na ruchy kierownicą. Otóż działał jakoś z pewnym opóźnieniem. Jak na moment stanąłem problem zniknął. Na "zimno" działa ok i na manewrach na parkingu, ale auto później i na wiekszych szybkościach zachowuje się jak łódź - ma spóźnione reakcje na ruch kierownicy. Luzów w kierownicy nie mam ale po ok 30 sek jak ruszyłem problem wrócił. Nie wiem co się dzieję. Może to coś z układem wspomagania kierwnicy? Sprawdzałem pasek wspomagania i wygląda na dobrze naciągnięty. Poziom oleju w zbiorniku do wspomagania na poziomie MAX. Proszę o poradę co może być nie wporządku!
  • REKLAMA
  • #2 1576373
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Być może układ się zapowietrza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1576387
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Przy większych prędkościach wspomagania nie sprawdzisz - ciężko. Sprawdź luzy w układzie w jakimś serwisie. Jako użytkownik czujesz, że coś nie tak warto odwiedzić serwis. "Gdyby pan wcześniej przyszedł to byłby drobiazg - a teraz..." - tak najczęściej się to kończy. Auto zachowuje się jak łódź m.in. gdy ma teleskop chociaż jeden padnięty. Trzeba to sprawdzić - a do tego momentu radzę nie jeździć szybko. Ostatnio jechałem za vanem, który miał uszkodzony teleskop tylni. Koło nie trzymało się drogi o zgrozo... latało sobie...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1578232
    gwidon_waw
    Poziom 11  
    słyszałem że podobne objawy miewa auto zrozregulowaną maglownicą
  • #5 1578571
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    A nie było spotkania np. krawężnikiem? Może - może któryś drążek się zgiął i zbierzność warto sprawdzić. Sprawdzenie kosztuje mniej niż regulacja.

ps. a może w któreś z opon masz za mało powietrza?
  • REKLAMA
  • #6 1579236
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jedno jest pewne ze nie mozna tego problemu lekcewazyc i auto odprowadzic jak najszybciej do warsztatu. Nikt nie jest kotem i zycie ma sie tylko jedno.
    Pozdrawiam.
  • #7 1583261
    gwidon_waw
    Poziom 11  
    No i się że to maglownica padła i jeszcze na dodatek wyszło że muszę wymienić amortyzatory z przodu wraz z ich czapkami. Po prostu rewelacja - 2000zł w kieszeni mniej!!!

Podsumowanie tematu

✨ W Mitsubishi Colt 1.3 GL z 1998 roku występuje opóźniona reakcja kierownicy, szczególnie przy wyższych prędkościach, mimo braku luzów i prawidłowego poziomu oleju oraz naciągu paska wspomagania. Możliwe przyczyny to zapowietrzenie układu wspomagania, uszkodzony teleskop zawieszenia, zrozregulowana maglownica lub uszkodzony drążek kierowniczy. Zaleca się sprawdzenie luzów w układzie kierowniczym oraz geometrii kół, a także kontrolę ciśnienia w oponach. Problem nie powinien być lekceważony ze względu na bezpieczeństwo. Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie maglownicy oraz konieczność wymiany przednich amortyzatorów wraz z ich czapkami, co wiąże się z kosztami naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA