logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 634/02 - poszukuję schematu do naprawy szumiącego radia

Kaziu1991 21 Gru 2015 19:38 3021 4
REKLAMA
  • #1 15259621
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 521
    Witam,
    Znalazłem radio na złomowisku, odkupiłem je za dwa browary. Radio to względnie współczesna replika Philipsa 634A. Radio "działa", ale... no właśnie, szumi, buczy, warczy itp. Udało mi się rozruszać tulejkę kondensatora strojeniowego, po rozginałem powyginane blaszki kondensatora. Na ukf'ie coś tam łapie, ale bardzo szumi. Potrzebuje schemat ponieważ chcę powymieniać elektrolity w zasilaczu i końcówce mocy.

Pozdrawiam Kaziu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15673976
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 521
    walka cały czas trwa. Powymieniałem wszystkie elektrolity, wyczyściłem przełączniki zakresów, rozruszałem rdzenie we filtrach. Próbuje stroic to cacko, ale dysponując tylko multimetrem ciężko coś zdziałać. Efekt jest raczej mizerny, a wygląda to tak. Niby cały zakres jest, bo łapie na UKF polskie radio1 (92.3) i na końcu radio maryja (106.8). generalnie znajde stacje, ale tylko te o bardzo silnych sygnałach może łącznie z 6 stacji. Reszta to szumy i nakładające sie na siebie stacje. Jest jeszcze jeden problem, mianowicie gdy złapie stacje i jakość sygnału jest ok to po ok minucie stacja ucieka i musze delikatnie dostroic po chwili to samo i musze lekko cofnąć pokrętłem. Jak mniemam kuleje ARW.

Proszę o pomoc w zestrojeniu tego cuda, bo radio powinno grać, a nie kurzyć się:)

Mam do dyspozycji jeszcze k937, prod. Elpo, ale nigdy tego nie używałem, będę wdzięczny za pomoc przy strojeniu.
  • #5 15674307
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Kaziu1991 napisał:
    gdy złapie stacje i jakość sygnału jest ok to po ok minucie stacja ucieka i musze delikatnie dostroic po chwili to samo i musze lekko cofnąć pokrętłem. Jak mniemam kuleje ARW.

Nie ARW, tylko heterodyna pływa. Kondensatory w heterodynie pewnie ze starości nie trzymają pojemności /warunki temperaturowe/. Do sprawdzenia układ ARcz. Zmierz czy to napięcie na diodzie nie pływa. Bez generatora i miernika częstotliwości nic nie zdziałasz.
REKLAMA