logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 69 DC 908 - radio samo się wyłącza i włącza, szukam schematu

Maciek 15 Paź 2003 22:48 2244 12
REKLAMA
  • #1 362859
    Maciek
    Poziom 11  
    Radyjko przestało się załączać, jak po wielu próbach się załączy to po kilku minutach się wyłącza, potrafi się po chwili samo załączyć.
    Potrzebny schemat.
  • REKLAMA
  • #2 362881
    makumba
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    a co znim od początku histori
  • #3 362953
    radiowiec
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Może zimne luty przy dławiku nie raz tak miałem w podobnych radiach,są dziadosko lutowane przez naćpanych chinoli.
    Tomek. :D
  • REKLAMA
  • #4 363804
    Maciek
    Poziom 11  
    zimne luty raczej nie, coś z elektroniką, potrzebny schemat bo ciężko go uruchomić na stole bo na złączkach i obustronny druk z SMD, radio jest orginalne Holand.
  • #5 363921
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zwykle lubił siadać TDA3602 w nim. Zobacz zimne luty wokoło niego.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 364142
    Maciek
    Poziom 11  
    Powoli właśnie dochodzę do tego wniosku, wszystko sprawdzam ale bez schemy to mordęga na tym druku, bardzo dużo przepustów i pokryty zieloną farbą, jutro kupię scaladło i wymienię to dam znać.
  • #7 365632
    JaB
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Sprawdź dokładnie to co poprawiałeś , bo zdarza się , że zbyt "gorliwe" nadlanie cyny zrobi Ci po drugiej stronie kulkę i ona może dodatkowo zwierać...
  • #8 366182
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    trafiały się też prześniedziałe przelotki przez druk
  • #9 366285
    SlaweK
    Poziom 43  
    Z uporem maniaka czepiałbym się okolic TDA3602, to stabilizator który zasila wiele układów. Bez problemu można znaleść jego aplikację i nią się posłużyć przy szukaniu.

SławeK
  • REKLAMA
  • #10 367365
    robi4
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Sugeruję wziąc pod uwage sugestie kolegi oriona.Miałem kilka takich radii własnie z prześniedziałymi przelotkami przez druk i to zazwyczaj na +9V.
  • #11 369698
    Maciek
    Poziom 11  
    wymienłem TDA 3602 bez - zmian
    radio raz się właczy raz nie. Przelotki zalane są zielonym lakierem więc chyba nie prześniedziały, nurtuje mnie to że somo potrafi się włączyć, pomiary które wykonywałem pokazują że na nodze 4-Vs z aplikacji powinen się pojawić stan 0V w momencie naciśnięcia POWER, i tak jest w przypadku prawidłowego załączenia, jeśli jednak radio się nie załączy to po naciśnięciu POWER pojawia się tam 1.63V i nici, w czasie spoczynku na wyjściu Vs jest 4.8V. Czy naprawde nikt nie posiada shematu.
  • #12 370000
    SlaweK
    Poziom 43  
    No to już wiesz jak się włącza to radio. Teraz pozostało pójść po drucie do tylu. To by wskazywalo przegniłą przelotkę. Spróbuj wymusić ten stan i kombinuj. Już jesteś blisko. zobacz jeszcze czy procesor jest caly czas zasilany, nawet gdy się nie włączy.

SławeK
  • #13 2900570
    karasfm
    Poziom 13  
    Witam

Poszukuje schematu podlaczenia tego radia. W radiu brakuje orginalnej wtyczki i nie wiem pod kture piny musze sie podpiac.

Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Radio Philips 69 DC 908 ma problem z samoczynnym wyłączaniem i włączaniem się. Po wielu próbach uruchomienia działa tylko kilka minut, a następnie gaśnie i może się ponownie włączyć. Podejrzewano zimne luty, szczególnie wokół układu TDA3602, który pełni funkcję stabilizatora zasilania i często ulega awariom w podobnych modelach. Wymiana TDA3602 nie przyniosła poprawy. Problem może wynikać z uszkodzonych lub prześniedziałych przelotek na płytce drukowanej, które są jednak pokryte zielonym lakierem, co utrudnia diagnozę. Pomiar napięć na nóżce 4 (Vs) układu TDA3602 wskazuje na nieprawidłowe wartości podczas próby włączenia radia, co sugeruje uszkodzenie ścieżek lub elementów zasilania procesora. Brak schematu utrudnia naprawę ze względu na obustronny druk i dużą liczbę przepustów oraz elementów SMD. Poszukiwany jest oryginalny schemat połączeń i układów dla tego modelu, aby ułatwić diagnozę i naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA