logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zerowanie partycji i przywracanie systemu z partycji recovery.

trido 21 Gru 2015 19:58 1689 3
REKLAMA
  • #1 15259680
    trido
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!

Moja konfiguracja jest następująca. Posiadam dysk "Dysk 0, podstawowy, 149,05 GB" podzielony na 4 partycje podstawowe:
    - X – 20 GB – partycja odzyskiwania,
    - SYSTEM – 100 MB, NTFS – system, aktywna, partycja podstawowa,
    - C – 65 GB, NTFS – rozruch, plik stronicowania, zrzut awaryjny, partycja podstawowa,
    - D – 65 GB, NTFS – partycja podstawowa.

1. Chciałbym osiągnąć następującą rzecz: oczyścić partycje SYSTEM, C i D w ten sposób, żeby żadne pliki/ zmiany w rejestrze itp. powstałe w toku korzystania z komputera nie mogły być odzyskane/ pozostawione, a następnie przywrócić system z partycji odzyskiwania (rozumiem, że wtedy system będzie "dziewiczy"). Jak to mogę osiągnąć? Wiem, że jest np. program HD Low Level Format Tool i on doszczętnie usuwa dane (nadpisuje zerami), ale z tego co widzę nie mogę zastosować go do wybranych partycji, a tylko do całego dysku, co nie jest moim celem (usunie partycję X – partycję odzyskiwania).

2. Czy w toku pracy komputera na partycji odzyskiwania zachodzą jakiekolwiek zmiany?

3. Druga rzecz, którą chciałbym osiągnąć to zgranie partycji odzyskiwania na pendrive. Czy ktoś może polecić jakiś prosty sposób?

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15261150
    trido
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzięki, czyli, jeśli rozumiem, mam:

1. Z użyciem Paragon Disk Wiper wyczyścić dyski.
    2. Pozostałość sklonować do obrazu.

?

3. A co z zapisami w rejestrze, i innymi zmianami powstającymi w toku pracy komputera?
    4. Wiperem potraktować partycje SYSTEM, C i D?
  • #4 15261532
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Aby mieć pewność, przed kasowaniem zrób klona całego dysku. Następnie wyczyść co potrzeba i zrób kolejnego klona. Wypróbuj przywracanie z drugiego klona. Jeśli zadziała to możesz usunąć pierwszego. Jeśli nie, to przywróć z pierwszego i jesteś w punkcie wyjścia, trzeba znaleźć inne rozwiązanie.
REKLAMA