logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane po sformatowaniu dysku i usunięciu partycji?

misiekINblue 23 Kwi 2006 21:32 2082 8
REKLAMA
  • #1 2558678
    misiekINblue
    Poziom 11  
    Witam, wiem że podobnych tematów jest sporo na forum ale w żadnym z których czyatałem nie była tak jak u mnie.
    A minowicie: na studiach mieszkam w akademiku i kompyter został w domu, siostra chcąc mieć inny system poprosiła jakiegopś swojego znajpmego informatyka o przeinstalowanie (gosc informatyk z zawodu) no i teraz problem bo ten dekiel zamiast sformatować partycje C lub nainstalowac system to sformatował mi cały dysk i usunął wszystkie partycje, do tego utworzył jedną o wielkośc 17 GB w NTFS, i z dysku 40 GB zrobił 17GB, na moje nieszczeście na partycji D były moje dane i zdjęcia które zbierałem od kilku latek, nie robiłem kopi bo nie uwazałem tego za konieczne, azdy wiedział żeby tego nie ruszać
    a wiec czy da sie jakoś odzyskac te dane?? czy to już przepadło? utworzyłem partycje D ale nic dalej nie robiłem bo komp chciał ją sformatować, partycja C jest wieksza niż wczesniej , nie wiem co robić POMOCY:cry::cry::cry::cry::cry::cry:
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • #2 2558785
    deskath
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Może spróbuj programem EasyRecovery Pro. Jest dużo sodtu do tego typu operacji. Wystarczy poszukać. :P
  • REKLAMA
  • #5 2563034
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    nie no informatyk przez duze "J"
    ale bez paniki
    byc mozesie jeszcze cos da zrobic
    o dnaych ktore byly na c rzczej zapomnij
    zassaj z www.ontrack.pl triala easy recowery
    i sprubuj moze znajdzee partycjie
    a jak nie to przelec caly dysk skanujac jako rav moze cos znajdzie ale jesli d byl pofragmetowany to raczej *.jpg beda pociete
    w kazdym razei jak znajdzie cos easy to zobaczysz czy tam cos jest
    ja, jest to albo jakis sofcik inny albo full werja easy
    acha nie rob nic na tym dysku !!! podepnij go do innego kompa nawet nie instaluj na nim easy recowery
    bo wszystko co na nim zapiszesz bedzie uzyte przeciwko tobie ;)

Moderowany przez jankolo:

Czy kolega nie przesadził z niechlujstwem?

• REKLAMA
  • #7 2566074
    misiekINblue
    Poziom 11  
    dzieki za pomoc jak pojade do domu na swieta to bede kombinował,
    niestety na dysku został już zainstalowany System peracyjny i kilka programów :| , jakbym znał tego "informatyka " to bym mu nogi z d..y powyrywał,
    a i mówice żeby nic na nim nie robić zale jak ja jeszcze nie mam ostatniej partycji zrobionej, bo jak przyjechałem do domu to była jedna 17 GB i nic poza i to w dodatku w NTFS, to utworzyłem drógą i jeszcze bedzie trzecia

Ps temat już był poruszany ale tylko odnośnie formtowanych partycji a nie jeszcze usuniętych, dla tego zadałem pytanie ;)
  • REKLAMA
  • #8 2566134
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Odnośnie odzyskiwania danych było mnóstwo tematów, także i usuniętych partycji.
    Wystarczy użyć SZUKAJ wpisać np. +odzysk* + dan*, wybrać Komputery Software i otrzymasz ponad 400 wyników !
    Nie pisz więc, że Twój problem tam się nie pojawił !

Jeżeli naprawdę chcesz odzyskać dane to pod żadnym pozorem nic nie zapisuj już na dysku, po prostu nie używaj go !
    Instalacja czegokolwiek/zapis na tym dysku zmniejsza bardzo znacząco możliwość odzyskania danych !
    Najlepiej wyjmij go z komputera i odpal na innym z zainstalowanym programem do odzyskiwania danych/partycji itp.
    Nazwy programów znajdziesz w wyszukanych tematach. Ze swojej strony do odzysku danych polecam Get Data Back.
  • #9 2905961
    misiekINblue
    Poziom 11  
    niestety nie udało mi sie odzyskać danych ponieważ mój brat wziął sprawe w swoje łapska ale programy są świetne tym samym zamykam temat pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odzyskaniem danych po sformatowaniu całego dysku i usunięciu wszystkich partycji przez osobę trzecią, która zamiast sformatować jedną partycję, utworzyła nową partycję 17 GB na dysku 40 GB, co spowodowało utratę danych z partycji D. W dyskusji zalecano nie zapisywać nic na dysku, aby nie zmniejszać szans na odzyskanie danych. Rekomendowano użycie specjalistycznych programów do odzyskiwania danych i partycji, takich jak EasyRecovery Pro, PC Inspector File Recovery, TestDisk oraz Get Data Back. Podkreślono, że najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie dysku do innego komputera i skanowanie go programami do odzysku danych bez instalowania ich na uszkodzonym dysku. Użytkownik ostatecznie nie odzyskał danych, ponieważ na dysku zainstalowano system operacyjny i programy, co znacznie utrudniło proces odzyskiwania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA