logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa sonaru do robota: czy ATtiny2313 wystarczy? Jaką częstotliwość wybrać?

dzik84 14 Cze 2005 12:33 2568 8
REKLAMA
  • #1 1576659
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Chciałbym zbudować sonar do robota.
    O ile mnie obliczenia nie mylą to dźwięk w ciągu 1ms pokonuje ok 33cm
    a w ciągu 1us ok 3mm.
    Powiedzmy że pomiar miałbybyć z dokładnością ok 10cm
    Miałby on sie komunikować z resztą systemu przez spi
    Jedyny mój problem to czy 2313 sobie tutaj poradzi
    Program chyba by był na przerwaniu od przepełnienia timera

Sprawa 2:
    Jakiej częstotliwości dźwięku użyć i jak zbudować odpowiedni filtr?
  • REKLAMA
  • #2 1581595
    marcinkwa
    Poziom 14  
    Witam, ja użuwam sonarów z aparatów POLAROID polaroid 6500 (na allegro aparat z sonarem 6500 ok 15-20zł), ale minimalna mierzrona odległość to ok.30cm, za to maksymalna do 7m.
    2313 daje radę bez problemu.
    Na forum mikrokontrolery masz kilka wątków i schematów jak wszystko zbudować od podstaw.
    Częstotliwość dostosowywuje się (i stroi się dokładnie) do nadajnika. Zazwyczaj ok 40kHz.
    Pozdr.
    -=Marcin=-
  • REKLAMA
  • #3 1582671
    dzik84
    Poziom 17  
    Co wchodzi w skład tego sonaru z Polaroida?

Może spróbuje z tym Polaroidem ale spróbuje też zrobić według własnego proj w wakacje jak bede miał więcej czasu, a jedyne problemy jakie mam to część analogowa (generator i filtr po mic) z programem problemu nie mam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1583322
    marcinkwa
    Poziom 14  
    Z polaroida wydłubujesz płutkę z sonarem (google: polaroid 6500 - tak nazywa się płytka nie aparat).
    Są trzy rodzaje płytek. Dwie z nich podłączasz bezpośrednio do procka, natomiast trzecią musisz wstawiś jakiegoś scalaczka - bez problemu znajdziesz opis w sieci.
    płytkę łączysz z uC trzema liniami:
    zasilanie "+", send i echo.
    Inicjalizujesz - dajesz plusa (przez jakiś tranzystorek) czakasz chyba 3ms,
    potem dajesz 1 na send, włączasz timer, jak na echo pojawi się jedynka wtedy wyłączasz timer i przeliczasz na cm. Ja dałem jeszcze DS18B20 i robię poprawkę, bo dźwię rozchodzi się rżnie w zależności od temperatury. Z tego co pamoętam 1 st C to 0,65m/s, a w zerze prędkość dźwięku to 331,6m/s.

Jak będziesz potrzebował to wstawię kod w BASCOMIE

Pozdr.
    -=Marcin=-
  • REKLAMA
  • #5 1583477
    dzik84
    Poziom 17  
    Fajny pomysł z tym pomiarem temp., nie pomyślałem o tym.
    Jak Ci to nie sprawi problemu to możesz ten kod wrzucić.
  • #6 1584036
    marcinkwa
    Poziom 14  
    OK - jutro wstawię kod. Poopisuję go trochę, przypomnę sobie schemat - bo urządzenie pracuje. Jest to urządzenie któro mierzy poziom szamba (zwane "gównomierz" :)), wyświetla LCD na miejscu i RS-em wysyła do domu do kompa. Są ta dwa DS-y (jeden: temperatura w szambie drugi: temperatura na dworze).

Pozdr.
    -=Marcin=-

Dodano po 7 [minuty]:

PS.
    dzik84 napisał:
    spróbuje też zrobić według własnego proj w wakacje jak bede miał więcej czasu, a jedyne problemy jakie mam to część analogowa (generator i filtr po mic) z programem problemu nie mam.

Generator - to końcówka procka - traeba tylko wzmocnić, a odbiór to wzmacniacz operacyjny.
  • #7 1584144
    dzik84
    Poziom 17  
    To że generator z uP można zrobić to wiem, tylko bałem sie że sie nie wyrobi. A filtr chciałem tak żeby jeszcze przed wzmacniaczem operacyjnym odfiltrować sygnał tak żeby została tylko ta częstotliwość jaką ja wysyłam a inne dźwięki (śmiecie) usunąć żeby uP na nie nie reagował.
  • #9 1589132
    marcinkwa
    Poziom 14  
    tAK JAK OBIECAŁEM

Podsumowanie tematu

✨ Do budowy sonaru do robota proponuje się wykorzystanie mikrokontrolera ATtiny2313, który jest wystarczająco wydajny do obsługi pomiarów z dokładnością około 10 cm, realizowanych na przerwaniu od przepełnienia timera. Komunikacja z resztą systemu może odbywać się przez interfejs SPI. Jako źródło sygnału ultradźwiękowego rekomendowane są moduły sonarowe wyjęte z aparatów Polaroid 6500, które mierzą odległości od około 30 cm do 7 m. Płytki sonaru z Polaroida 6500 można podłączyć do mikrokontrolera trzema liniami: zasilanie, send i echo. Pomiar polega na wysłaniu impulsu na linię send, uruchomieniu timera i zatrzymaniu go po odebraniu sygnału echo, co pozwala na przeliczenie czasu na odległość. Dla poprawy dokładności uwzględnia się temperaturę otoczenia, mierzoną np. czujnikiem DS18B20, ponieważ prędkość dźwięku zmienia się wraz z temperaturą (około 0,65 m/s na 1°C). Generator sygnału ultradźwiękowego można wykonać bezpośrednio na wyjściu mikrokontrolera, wzmacniając sygnał, natomiast odbiór wymaga wzmacniacza operacyjnego. Filtr analogowy powinien być zaprojektowany tak, aby przepuszczał tylko wybraną częstotliwość (około 40 kHz) i eliminował zakłócenia, co pozwoli na lepszą selektywność i zmniejszy obciążenie mikrokontrolera. Dostępne są schematy i przykładowy kod w BASCOM, które ułatwiają implementację systemu sonarowego opartego na ATtiny2313 i modułach Polaroid 6500.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA