logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znajduje się przekaźnik wycieraczek w VW T5?

badcook 22 Gru 2015 20:12 29766 16
REKLAMA
  • #1 15262360
    badcook
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Witam Was jestem bliski obłędu - pomóżcie mi namierzyć przekaźnik wycieraczek w t5, chyba szukałem już wszędzie, nie ma go pod akumulatorem, pod bezpiecznikami, siedzeniem, nie wiem gdzie jeszcze szukać?

Moderowany przez T5:

Post edytowałem.

• REKLAMA
  • #2 15263108
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4159
    Przekaźnik znajduje się w bordnetz- po prawej od pedału gazu.
    Czyli sterownik nadwozia do wymiany.
    A co się dzieje?
  • REKLAMA
  • #3 15264581
    badcook
    Poziom 2  
    Dzięki z a [odpowiedź,jeżeli chodzi o usterkę to brak jest czaówki wycieraczek przód. Pozdrawiam
  • #4 15264695
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4159
    badcook napisał:
    eżeli chodzi o usterkę to brak jest czaówki wycieraczek przód.
    Czujnik otwarcia przedniej maski do sprawdzenia- przy uszkodzonym czasówka nie działa. ;)
  • #5 15266656
    badcook
    Poziom 2  
    Dzięki sprawdzę-WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
  • #6 15809275
    teletaxiolkusz
    Poziom 2  
    Ocena: 18
    Cześć, znalazłeś przyczynę?
  • REKLAMA
  • #7 17820263
    radio3450
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    To teraz ja się podepnę do tematu.
    Mam dokładnie ten sam problem.
    mikrostyk maski został profilaktycznie zwarty bo już raz przewód tam lutowałem.

Na chwilę obecną nie mam pomysłu co dalej :(
  • REKLAMA
  • #8 18037608
    parker000
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Mikrostyk przynajmniej u mnie jak zawarłem przewody to świecił że maska otwarta na fisie więc raczej jak rozłonczysz przewody to będzie że zamknięte a tak po za tym czy udało się rozwiązać problem z wycieraczkami bo u mnie zatrzymały się n środku i Ani drgną

Dodano po 1 [minuty]:

Wyjmowałes silnik wycieraczek na krótko sprawć
  • #9 18037758
    radio3450
    Poziom 12  
    Mi wydaję się że powinny być zwarte.
    (często jak się urwie jeden z przewodów to jest info o małej ilości oleju)

Jeśli stanęły to obstawiam że któraś tuleja się zapiekła co za tym skutkuje uszkodzeniu przekładni ślimakowej ..

p.s. który blok w VCDS jest od otwartej maski ?
  • #10 18037988
    parker000
    Poziom 12  
    Wyjmowałem silnik wycieraczek na krótko sprawdzałem to działa kupiłem drugi moduł komfortu z takim samym kodowaniem sprawdzałem i z zwartym i z rozwatrym mikrostykiem jak podam bezpośrednio na czarnozielony cieńszy przewód wychodzący z modułu komfortu to działa jak szalona i zatrzymuje się gdzie nie podoba zdejmujesz napięcie i stop po włączeniu n pierwszy bieg pojawia się napięcie na grubszym przewodzie pierwszym a jak włączę na drugą pozycję to na drugim grubszym .
    Nie mam vcds tylko vag skaner z viakena i nie wiem gdzie są poszczególne bloki pomiarowe po prostu jadę po kolei aż mówi że nie obsługuje. Nie wiem co jeszcze zrobić pół auta rozebrane i stoi morze can posprawdzać. Jutro może będę miał schemat to sprawdzę czy to nie manetka

Dodano po 7 [minuty]:

Nie wiem czy to ma znaczenie ale nie świeciły światła w podsufitce dlatego skłonilem się aby kupić moduł jednak światła świecą okazało się że to włącznik kołyskowy.wszystkie drzwi oprócz kierowcy na fisie są sygnalizowane nawet klapa tylna i przednia też. Czy jak włącznik był by uszkodzony to pokazywałoby że klapa nie zamknięta
  • #11 18038548
    radio3450
    Poziom 12  
    Wskazania z manetki w VCDS widać czy działa..
    Sprawdź też jak będziesz zapięty w OBD test modułu , będziesz wiedział czy on wykona uruchomienie wycieraczek
  • #12 18039250
    parker000
    Poziom 12  
    Vag robi test przekaźniki pstrykają a wycieraczka śpi

Dodano po 48 [minuty]:

W centralnej elektryce znalazłem błąd: włącznik zatrzymania przedniej wycieraczki f 229
  • #13 18041910
    radio3450
    Poziom 12  
    Moze jednak coś skończyło w silniku ..
  • #14 18043009
    parker000
    Poziom 12  
    Tak kupiłem nowy ten był jakiś kombinowany jak połączyłem z masą kluczem do karoserii to ruszył więc oddałem moduł komfortu i kupiłem nowy silnik chwila aż miło popatrzeć tylko jeszcze coś mi kradnie prąd pobór wynosi około 2 A s to dużo podejrzewam radio bo się nie chce uspac jak odpięte pobyt mniej niż 0,5 A jak posępne pozamykane wszystko czekam i czekam nic około 2 A co to może być. W każdym razie dziękuję wszystkim za podpowiedzi czasami warto kogoś posłuchać.
  • #15 18438941
    tomus505
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam a ja mam problem z wycieraczkami z tyłu w Vw carawelle , z dnia na dzień przestały działać tylko jedna się włącza raz po odpaleniu auta .
    co to może być ?
  • #16 20401853
    bodektdi
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Potwierdzam,przy otwartej masce nie działa włacznik czasowy.Natomiast przekaźnik wycieraczek jest w module komfortu. Ma oznaczenie Tyco V23084-C2001
    Załączniki:
    • Gdzie znajduje się przekaźnik wycieraczek w VW T5? IMG_20230123_191917.jpg (3.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21397952
    kuba34
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam podobny problem z wycieraczkami w T5 2004 r. Problem polega na tym, że po włączeniu zapłonu wycieraczki się uruchamiają na jakiś czas, po zatrzymaniu przy próbie ich włączenia działają tak długo, jak trzymam włącznik przy kierownicy (w dół). Znalazłem moduł komfortu, ale nie potrafię go wyciągnąć, proszę o podpowiedź, jak go wyciągnąć.

Podsumowanie tematu

✨ Przekaźnik wycieraczek w Volkswagenie T5 znajduje się w module komfortu (bordnetz), który jest umieszczony po prawej stronie od pedału gazu. Moduł komfortu zawiera przekaźnik oznaczony jako Tyco V23084-C2001. Problemy z wycieraczkami często wynikają z uszkodzenia tego modułu lub z czujnika otwarcia przedniej maski, który wpływa na działanie czasówki wycieraczek. W przypadku awarii wycieraczek, które zatrzymują się w środku lub działają tylko przy trzymaniu włącznika, warto sprawdzić stan silnika wycieraczek, mikrostyk maski oraz połączenia przewodów. Diagnostyka za pomocą VCDS lub innego skanera OBD pozwala na odczyt błędów i test modułu komfortu. W niektórych przypadkach konieczna jest wymiana modułu komfortu lub silnika wycieraczek. Dodatkowo, problemy z poborem prądu mogą wskazywać na inne usterki elektryczne, np. w radiu lub włącznikach oświetlenia podsufitki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA