logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy benzyna ekstrakcyjna na pozłacanych wyprowadzeniach może powodować zwarcia?

nexus 14 Cze 2005 17:23 11558 5
REKLAMA
  • #1 1577443
    nexus
    Poziom 12  
    Czy mycie płytek benzyną ekstrakcyjną z elementami które mają pozłacane wyprowadzenia i na których płynie wysoki prąd może w przyszłości spowodować zwarcie lub problem w działaniu urządzenia? Chodzi mi o to czy nie zostaną jakieś osady po benzynie które spowodują jakieś komplikacje.
  • REKLAMA
  • #2 1577456
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1577504
    nexus
    Poziom 12  
    Żecz w tym że benzyna jest dużo tansza od specjalnych preparatów, a tu chodzi o dużą ilość płytek i nie zuważyłem nigdzie żeby rozpuszczała plastik. Zatapiam płytki w benzynie i zostawiam na jakieś 20 min i płytki są czyste bez żadnych zabrudzeń tylko niestety od góry gdzie są elementy zostają takie lekkie smugi i nie wiem czy to jest z kalafonii czy z benzyny i mam obawy czy w przyszłości na elementach pozłacanych i przy wysokich prądach nie spowoduje jakieś problemy.
  • REKLAMA
  • #4 1578847
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Problemów ze zwarciami itp. raczej być nie powinno.
    Ale jeżeli masz tam elementy w.cz. to uważaj, bo benzyna rozpuszcza parafinę, którą stosuje się do usztywniania cewek (chińskiego termo-plastiko-kleju nie rusza).

Polecałbym spirytus przemysłowy - ten jest absolutnie bezpieczny i chyba nawet tańszy od benzyny, tylko trzeba zwrócić uwagę na to, czym jest skażony, najlepiej metanolem, ale tu z kolei mogą być problemy z zakupem.

A wysokie prądy to jakie? Dla jednego to 1000A, a dla innego 1A... :P ;)
  • REKLAMA
  • #5 1579542
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Proponuję zapoznać się z oferta firmy Micro Chip Elektronic z Katowic - mają preparaty do czyszczenia płytek i nei są drogie - chyba, że zużywasz je całymi beczkami.
  • #6 1581144
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    płytki można myć terpentyną....
REKLAMA