Witam,
Mam problem z tv - Panasonic TX-P42UX30E.
Otóż po podłączeniu do zasilania i włączeniu przyciskiem tv próbuje się włączyć (słychać stycznik) po czym od razu się wyłącza (słychać rozłączenie).
Zielona dioda miga szybko 5-6 razy po czym gaśnie i tv nie reaguje na pilot i guziki.
Gdy przytrzymuję na pilocie guzik od kanału pierwszego w trakcie włączania zielona dioda się zapala na stałe.
Opis płyt głównych.
P-board - MPF6909
A-board - TNPH0954
SN-board - TNPA5349
SS-board - TNPA5350
Pomiar wyjść na zasilaczu
A - OK
SS - OK
SN - brak zasilania lub bardzo mała wartość (przez brak obciążenia)
(oczywiście napięcie jest obecne przez bardzo krótki czas tj. sekunda od włączenia tv)
Dodam że kondensatory wyglądają dobrze i nie są wylane/spuchnięte.
Od czego zacząć weryfikację, która płyta wywołuje problem?
Po odpięciu płyty SN telewizor się włącza i po chwili raportuje 7 mrugnięć na czerwono.
W podobnych postach zauważyłem że można odłączyć jedną z płyt aby sprawdzić działanie zasilacza. Które piny należy zewrzeć?
Pozdrawiam,
Patryk Niedzielski
Mam problem z tv - Panasonic TX-P42UX30E.
Otóż po podłączeniu do zasilania i włączeniu przyciskiem tv próbuje się włączyć (słychać stycznik) po czym od razu się wyłącza (słychać rozłączenie).
Zielona dioda miga szybko 5-6 razy po czym gaśnie i tv nie reaguje na pilot i guziki.
Gdy przytrzymuję na pilocie guzik od kanału pierwszego w trakcie włączania zielona dioda się zapala na stałe.
Opis płyt głównych.
P-board - MPF6909
A-board - TNPH0954
SN-board - TNPA5349
SS-board - TNPA5350
Pomiar wyjść na zasilaczu
A - OK
SS - OK
SN - brak zasilania lub bardzo mała wartość (przez brak obciążenia)
(oczywiście napięcie jest obecne przez bardzo krótki czas tj. sekunda od włączenia tv)
Dodam że kondensatory wyglądają dobrze i nie są wylane/spuchnięte.
Od czego zacząć weryfikację, która płyta wywołuje problem?
Po odpięciu płyty SN telewizor się włącza i po chwili raportuje 7 mrugnięć na czerwono.
W podobnych postach zauważyłem że można odłączyć jedną z płyt aby sprawdzić działanie zasilacza. Które piny należy zewrzeć?
Pozdrawiam,
Patryk Niedzielski