logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp System-7700 - Buczenie tunera, brak pilota, przedwzmacniacz gramofonu?

szejker89 27 Gru 2015 21:22 1371 5
REKLAMA
  • #1 15274398
    szejker89
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam :) Mam problem z tunerem radiowym we wieży Sharp System-7700. Ogólne dziełanie jest w porządku, lecz słychać buczenie w tle podczas cichej audycji radiowej. Buczenie występuje nawet na innym zakresie fal (LW, MW). Buczenia nie ma, gdy odłączę kabel sygnałowy z płyty tunera. Czytałem już na forach, że przyczyną może być niesprawny kondensator, lecz nie mam pojęcia który mógłby to być, więc w załączniku wysyłam zdjęcie.
    Drugim problemme jest brak pilota. Może ktoś wie, jaki model pilota pasuje do tej wieży? I czy ta wieża ma wbudowany przedwzmacniacz? Po podłączeniu gramofonu Technics SL-2000 do wejścia Phono gra tak samo cichutko jak po podłączeniu do AUX. Dziwnym wydaje mi się, że oryginalny gramofon z zestawu miał osobny przedwzmacniacz lub wbudowany w gramofon.
    Załączniki:
    • Sharp System-7700 - Buczenie tunera, brak pilota, przedwzmacniacz gramofonu? IMG_3870.JPG (2.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15274729
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 573
    Sprawdź kondensatory w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 15277017
    szejker89
    Poziom 14  
    Nie mam pojęcia jak przebiega zasilanie po płycie głównej. Niestety zasilacz nie ma osobnego zasilania prosto na tuner. Najlepszym rozwiązaniem będzie zainwestować w multimetr z opcją mierzenia pojemności elektrolitów, bo nie widzę sensu, aby wymieniać większość elektrolitów na chybił trafił, na nowe. A najbardziej nie ma sensu wymieniać je na elektrolity z rozbiórek innych sprzętów, bo jaka jest pewność, że dany kondensator jest na 100% sprawny.
    Dotarłem do instrukcji obsługi. Czułość wejścia Phono to 110mV, więc nie posiada przedwzmacniacza.
    Nadal poszukuję informacji o pilotach, które współpracują z tą wieżą.
  • REKLAMA
  • #4 15398869
    szejker89
    Poziom 14  
    Kondensatory sprawdzone, wszystkie sprawne. Buczenie nadal występuje na wszystkich wejściach. Na tunerze radiowym jest największe, aż przeszkadza w słuchaniu audycji radiowych.
  • REKLAMA
  • #5 15617996
    szejker89
    Poziom 14  
    Znajomy mówi: popatrz, czy ktoś już coś naprawiał i najpierw tam szukaj, bo może dał złe zamienniki. I faktycznie, na płycie głównej ktoś grzebał z dwoma tranzystorami: BI 185 i DI 761. Ten pierwszy miał zwarte 2 nóżki. Rozlutowałem i buczenie ustało. Przestały się również nagrzewać rezystory z podświetlenia wyświetlacza (gdzie i tak już spaliły się niektóre diody).
    Jeszcze źle działa equalizer, brak podbicia najniższych tonów. Pewnie tam też coś się spaliło z racji tego partactwa...
  • #6 15631857
    szejker89
    Poziom 14  
    Dzisiaj słucham sobie radia i zauważyłem, że nie działa stereo. Stacje radiowe nie szumią, odbiór jest bardzo dobry. Zaznaczyłem kropeczkami wszystkie cewki, tak jak są ustawione i przekręcałem je, aby doregulować odbiór lecz stereo nadal się nie uruchamia.
    Palcem dotknąłem diod, na zdjęciu w pierwszym poście widać je po lewej, między układem LA3401, a białym gniazdem, oznaczone jako D407 i D408. Stereo się uruchomiło, słychać w głośnikach i świeci dioda "fm stereo indicator". Co powinienem sprawdzić?

Udało mi się dostroić tuner, napięcie wynosi ok. 30mV. Stereo dalej się nie załącza automatycznie. Gdy dotknę tych diod, to stereo jest i brak najmniejszego szumu, jakość idealna.
REKLAMA