logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Hitachi 500GB - Komunikat Operating System Not Found i 100% Damaged Blocks

patrykosso 27 Gru 2015 23:05 1599 7
  • #1 15274736
    patrykosso
    Poziom 10  
    Witam,
    pewnego dnia po uruchomieniu komputera pojawił się komunikat operating system not found. Pomyślałem że obluzował się dysk, odkręciłem pokrywę i tu zdziwienie 2 śruby mocujące dysk są wykręcone i latają luźno obok dysku, a dociśnięcie dysku nic nie dało. Wyjąłem dysk podłączyłem do komputera, działa i pojawił się komunikat iż należy przeskanować dysk. Uruchomiłem skanowanie jednak ruszyłem niechcący dysk i się odłączył. Podłączyłem ponownie i pojawia się komunikat iż należy sformatować dysk... Mam na nim sporo danych i nie chcę tego robić.
    Testu smart nie można wykonać, a program Hd Tune w zakładce Error scan pokazuje 100% damaged blocks (załącznik).
    Program DMDE podczas skanowania cały czas wyrzuca błędy, że plik nie został odnaleziony, a rezultat skanowania wygląda tak:
    LBA:0 blok: 0
    0000000000: 42 41 44 20 42 41 44 20 42 41 44 20 42 41 44 20 BAD BAD BAD BAD

i tak do samego końca.

Co się stało z dyskiem? Czy jest możliwość odzyskania danych?

• #2 15274811
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Nie mam pewności co do konstrukcji firmware w Hitachi, ale zastanawiam się czy translator się nie posypał. Zobacz czy MHDD go widzi, jak go widzi (komenda EID) oraz czy dysk oddaje jakiekolwiek dane (skan i narazie tylko skan).
  • #3 15274844
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Wg screena z HDTune on go nawet nie skanuje, tylko dysk się odłącza w trakcie próby skanowania, pewnie po USB podłączony i ma problem z powierzchnią. HDDScan też SMART nie może wykonać?
  • #4 15275624
    patrykosso
    Poziom 10  
    Kolega mati211p ma rację, jest podłączony po usb i na hd tune nie dało się wykonać benchmarka, bo wołał connection failed, lub coś w tym rodzaju. Dziś po podłączeniu dysku tylko zasygnalizował iż urządzenie jest gotowe do użycia, ale nie wyświetla nic w eksploratorze. Podaję też screeny z HDDScan jak go "widzi" i screeny z DMDE. W HDScan jest to ten środkowy dysk bez nazwy, w dmde to są 2 partycje logiczne D i E oraz physical drive 2, tyle że jak chcę wybrać to urządzenie to wyświetla się komunikat jak w załączniku. Słowem chyba nie może zamontować dysku, lub jakiś problem z połączeniem.

• #5 15275815
    mati211p
    Da się wybrać opcję SMART w HDDScan dla tego dysku? Jak się zachowuje po podłączeniu bezpośrednim?
  • #6 15276001
    patrykosso
    Poziom 10  
    Nie, nie da się wybrać opcji smart, ani nie wyświetlają się żadne informacje o dysku, firmware itp.. Jakby windows widział że jest coś podłączone, ale nie widział co i nie potrafił się z nim połączyć. Po bezpośrednim połączeniu do usb (dysk zamontowany do zewnętrznej obudowy natec rhino), wyświetla się komunikat o instalowaniu oprogramowania urządzenia, diody na dysku migają, słychać rozruch dysku (wcześniej słychać było głośniejszy rozruch), po czym diody zapalają się stałym światłem i tyle. Wczoraj jeszcze pojawiał się komunikat o potrzebie formatowania dysku, dziś już nic się nie pojawiła ani dysk nie pojawił się w eksploratorze. Może dysk zgubił system plików? Po obejrzeniu go (wczoraj) w mój komputer -> zarządzaj -> zarządzanie dyskami widniał jako 2 zdrowe partycje RAW z całością nieprzydzielonych danych. Spod linuksa, gparted live też nie potrafił nic odczytać co tam jest i pojawiła się informacja o braku możliwości zamontowaniu dysku.
  • #7 15276013
    mati211p
    Nie chodzi o podłączenie USB, bo z komunikacją poprzez USB w przypadkach sporej ilości uszkodzonych sektorów może być problem. Podłącz dysk bezpośrednio przez złącze SATA i sprawdź jaki objaw.
  • #8 15828231
    patrykosso
    Poziom 10  
    Dysk chyba się wysłużył bo po oddaniu do 2 firm specjalizujących się w odzyskiwaniu danych diagnoza podobna: uszkodzona głowica i komutator - naprawa znacznie przekraczająca możliwości finansowe i znaczenie danych na dysku. Dysk do kasacji :(
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Hitachi 500GB zgłasza komunikat "Operating System Not Found" oraz 100% uszkodzonych bloków. Użytkownik zauważył luźne śruby mocujące dysk, co mogło wpłynąć na jego działanie. Po podłączeniu dysku do komputera, pojawił się komunikat o konieczności skanowania, jednak dysk odłączał się podczas prób skanowania. Programy takie jak HD Tune i DMDE nie były w stanie poprawnie odczytać danych z dysku, a użytkownik podejrzewał uszkodzenie systemu plików. Po próbie podłączenia dysku przez USB oraz SATA, dysk nie był widoczny w eksploratorze, a jego partycje były oznaczone jako RAW. Ostatecznie, po diagnozie w firmach zajmujących się odzyskiwaniem danych, stwierdzono uszkodzenie głowicy i komutatora, co skutkowało decyzją o kasacji dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA