logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Napęd DVD] Napęd DVD-ROM - opóźnione otwieranie tacki po uruchomieniu komputera

Trabi 14 Cze 2005 20:52 3424 7
REKLAMA
  • #1 1577955
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Witam.
    Od jakiegoś czasu (pona pół roku) napęd DVD-ROM dziwnie reaguje na przycisk wysuwania tacki. Gdy włączę komputer i chcę otworzyć tackę, zaczyna migać LED, długo się zastanawia i... nic - LED gaśnie. Drugie naciśnięcie powoduje natychmiastowe otwarcie tacki. Zamknięcie i ponowne otwierania/zamykania zachowują się normalnie. Objaw taki pojawia się tylko przy 1-szym otwieraniu tacki zaraz po włączeniu komputera. Nawet jak chcę otworzyć np. po 2 godzinach pracy. Każde następne jest OK.
    Znalazłem już na niego co prawda sposób - naciskam, zaczyna migać, naciskam 2-gi raz, przestaje migać i za 3-cim razem się otwiera. Potem już normalnie działa. Wyglada to tak, jakby za 1-szym razem chciał otworzyć tackę ale nie mógł, wciskając 2-gi raz każę mu się "zamknąć" i 3-ci raz go dopiero otwiera.

Spotkał się ktoś z czymś takim? DVD czyta normalnie płyty, nie ma problemu, tylko to otwieranie jest upierd**we. Nagrywarka za to zachowuje sie normalnie.

Co go boli?

Konfig:
    1 kanał IDE = HDD
    2 kanał IDE = CD-RW
    RAID = ew. kieszeń (ale z reguły nieczynna)
    S-ATA = DVD-ROM
    płyta główna i proc - ABIT NF7S + AthlonXP 2200+ (niepędzony)
  • REKLAMA
  • #2 1578010
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Napisz co to za napęd. Czy ma możliwość odtwarzania z panela nagrywarki.
  • REKLAMA
  • #3 1578014
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Znajdź może nowszy sterownik SATA.
  • #4 1578890
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    mk20 napisał:
    Napisz co to za napęd. Czy ma możliwość odtwarzania z panela nagrywarki.

czyli co, czy z panela nagrywarki można włączyć odtwarzanie w napedzie dvd ? :)
    jakoś to niejasno kolego napisane :)
    tronic1 napisał:
    Znajdź może nowszy sterownik SATA..

skąd kolega wie że autor postu ma nieaktualny sterownik ?

Trabi napisz przede wszystkim co to za napęd, ilu letni, czy próba otwarcia tacki w np. biosie daje pozytywny rezultat ? czy dzieje się tak tylko po załadowaniu systemu op.
    niewydolność prądowa zasilacza raczej odpada ponieważ jak piszesz naped cd-rw działa normalnie, czy po odłączeniu nagrywarki dzieje się to samo ?
    najlepiej odłącz taśmę sygnałową od tego dvd zostaw samo zasilanie i wtedy sprawdź jak się zachowuje, wykluczysz tym samym ewentualny problem z oprogramowaniem

Pozdrawiam
    artur
  • REKLAMA
  • #5 1580977
    Trabi
    Poziom 36  
    A więc napęd to LG. Jaka prędkość? Nie wiem, ten napęd mam już ok 2 lat.
    Cytat:
    czy próba otwarcia tacki w np. biosie daje pozytywny rezultat

Eeeeee..... że jak?! Otworzyć tackę w BIOSie? No kurka, tego jeszczem nie widział! :D Znaczy co: mam wejść do BIOSu i w nim wymusić otwarcie tacki? A jak, gdzie to? Taśmy syglałowej jeszcze nie odłączałem, ale zachowuje się tak samo pod XP jak i innych systemach - w tym BeOS.
    Dziś próbowałem znów: wcisnąłem przycisk, zapalił się LED i wewnątrz było słychać jakieś ciche stuknięcie. Po chwili znów stuknęło i LED zgasł. Wcianąłem jeszcze raz - LED zapalił, coś stuknęło i tacka się otworzyła. Dalej działa już normalnie. To stuknięcie przypomina coś jakby DVD chciał otworzyć tackę, ale "coś" mu w tym przeszkadza fizycznie. Dziwne, bo potem już mu "nie przeszkadza".
  • REKLAMA
  • #6 1581050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1581136
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Trabi napisał:
    Otworzyć tackę w BIOSie? No kurka, tego jeszczem nie widział! :D Znaczy co: mam wejść do BIOSu i w nim wymusić otwarcie tacki? A jak, gdzie to?

przyciskiem na obudowie napędu :), chodziło mi o to aby wyeliminować wpływ oprogramowania na napęd. to samo osiągniesz odłączając taśmę sygnałową od napędu
    spróbuj jeszcze jednego, zdejmij ten panel który przyczepiony jest od czoła do tacki, ten z napisem dvd rom, zdejmuje się go do góry,
  • #8 1978053
    Trabi
    Poziom 36  
    W sumie rozebrałem napęd. Zacinał się również przyciskiem zewnętrznym. Coś w mechaniźmie padło. Kupiony juz nowy.

TEMAT ZAMYKAM.

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu DVD-ROM marki LG, który od około pół roku wykazuje opóźnione i nietypowe zachowanie przy pierwszym otwarciu tacki po uruchomieniu komputera. Po naciśnięciu przycisku wysuwania tacki LED miga, słychać ciche stuknięcia, a tacka nie otwiera się od razu. Dopiero drugie lub trzecie naciśnięcie powoduje jej otwarcie, a kolejne otwarcia przebiegają normalnie. Problem występuje niezależnie od systemu operacyjnego (Windows XP, BeOS) i nie jest związany z niedoborem mocy zasilacza, ponieważ nagrywarka CD-RW działa poprawnie. Próby diagnostyczne obejmowały sugestie dotyczące sprawdzenia sterowników SATA, testów w BIOS-ie (choć niektóre płyty główne mogą nie mieć takiej funkcji), odłączenia taśmy sygnałowej oraz demontażu panelu czołowego napędu. Ostatecznie rozebranie napędu wykazało uszkodzenie mechanizmu przycisku zewnętrznego, co powodowało zacinanie się tacki. Napęd został wymieniony na nowy, co rozwiązało problem. W dyskusji pojawiła się również sugestia, że podobne objawy mogą występować na płycie głównej ASUS A7V8X-X z innym napędem ustawionym jako slave.
REKLAMA