logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C64c - Klawiatura działa niestabilnie, zamienia znaki po naciśnięciu klawiszy

PrzemasOR 29 Gru 2015 11:17 1110 8
REKLAMA
  • #1 15278822
    PrzemasOR
    Poziom 8  
    Witam,

mam Commodore 64C i niestety mam problem z klawiaturą. Raz działa perfekcyjnie gdzie po chwili przestaje. np. jak naciskam klawisz "8" to pojawia mi się "2" zamiast "g" " ".
    Po jakimś czasie nieużywania wszystko wraca do normy (być może to problem wadliwie działającego BlackBoxa?
  • REKLAMA
  • #2 15280167
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Dla pewności możesz sprawdzić bez podłączonego kartridża czy dzieje się to samo. Masz jakiś joystick podłączony (ma autofire)? Wygląda to ma problemy z CIA1 ale warto sprawdzić w jakim stanie jest klawiatura i ją przeczyścić.
  • REKLAMA
  • #3 15281786
    PrzemasOR
    Poziom 8  
    Potem sprawdzałem bez kartdridża i było to samo co ciekawe po jakimś czasie (dzień lub dwa leży komputer nieuruchamiany) wszystko wraca do normy. Joya mam bez autofire. Spróbuje przeczyścić klawiaturę i zobaczymy co i jak.
  • #4 15288030
    Ronin64
    Poziom 35  
    To musisz ją rozkręcić i przeczyścić całą. Być może pod płytą komputera są też jakieś zabrudzenia.
  • REKLAMA
  • #5 15298586
    PrzemasOR
    Poziom 8  
    Wyczyściłem poskręcałem i jeszcze raz sprawdziłem Okazało się że konflikt powoduje uszkodzony kartdridż. Podłączyłem inny i wszystko działa jak trzeba (przynajmniej na razie)
  • #6 15300710
    Ronin64
    Poziom 35  
    Być może EPROM zaczyna tracić dane.
  • #7 15303037
    PrzemasOR
    Poziom 8  
    Może być....co ciekawe wariuje też reset (raz działa raz nie) być może mikrotyk już nie działa (zakupiłem nowy, czekam na przesyłkę....zobaczymy po wymianie
  • REKLAMA
  • #8 15318789
    Ronin64
    Poziom 35  
    Nie napisałeś który to model kartridża jednak konstrukcyjnie jest on dość prosty także łatwo znaleźć przyczynę jego niesprawności.
  • #9 15322462
    PrzemasOR
    Poziom 8  
    BB 4.0 firmy Atrax

Powiem tak wylutowałem mikroprzełącznik i wlutowałem nowy i jak podłączyłem to wszystko działało jak należy więc możliwe, że sam reset robił jakieś zwarcie i dla tego cały sprzęt wariował.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klawiaturą w Commodore 64C, która działa niestabilnie, zamieniając znaki po naciśnięciu klawiszy. Po sprawdzeniu bez podłączonego kartridża oraz po czyszczeniu klawiatury, okazało się, że problemem był uszkodzony kartdridż BlackBox 4.0 firmy Atrax. Po wymianie mikroprzełącznika w kartridżu, klawiatura zaczęła działać poprawnie. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że reset również działa niestabilnie, co może sugerować problemy z mikrotykiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA