logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz PT-44GD - Niskie napięcia, cykanie, zbrązowiony laminat przy NCP1203P60

IGGI 29 Gru 2015 15:37 1962 8
REKLAMA
  • #1 15279625
    IGGI
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    W obiekcie w którym pracuję padł moduł sterowania oświetleniem. Rozebrałem go i okazało się że w zasilaczu są spuchnięte kondensatory elektrolityczne. Wymieniłem wszystkie, niestety moduł po wymianie nadal nie wstaje. Podłączyłem sam zasilacz z modułu na stole i zamiast 24v daje około 15v a zamiast 5v daje jakieś 3.3. Do tego napięcie pływa w zakresie +- 0.5v.

Zasilacz poza tym objawem wydaje z siebie dziwne cykanie, które moim zdaniem dochodzi z układu NCP1203P60, przy samym układzie zresztą laminat jest lekko zbrązowiony jak by od przegrzania.

Proszę o pomoc w naprawie bo cały sterownik kosztuje około 2500 zł a bieda w państwie i trzeba oszczędzać pieniądze podatników (budżetówka) ;).

Czy mam wymienić ten układ? Czy to może być jego wina? Co mogę jeszcze sprawdzić?

Dołączam zdjęcie zasilacza
    Załączniki:
    • Zasilacz PT-44GD - Niskie napięcia, cykanie, zbrązowiony laminat przy NCP1203P60 DSC_0780.JPG (6.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15280236
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Czy wymieniłeś tylko spuchnięte elektrolity czy pozostałe również? Czy wymieniałeś elektrolity po stronie pierwotnej?
  • REKLAMA
  • #3 15281239
    IGGI
    Poziom 12  
    No wszystkich nie wymieniłem, wymieniłem te z niebieskimi oznaczeniami na zdjęciu, oryginalny został ten największy i te dwa najmniejsze po prawej stronie przy układzie scalonym. Też je wymienić?
  • REKLAMA
  • #4 15281260
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Też je wymienić. Zmierz jeszcze napięcie pomiędzy wyprowadzeniem nr 6 i 4 układu NCP1203. Czy kondensatory które wlutowałeś są low ESR?
  • #5 15282196
    IGGI
    Poziom 12  
    Witam

Więc podłączyłem lepszy miernik bo mój mały kieszonkowy nie był w stanie nawet zmierzyć napięcia na zasilaniu układu ncp1203. Zasilanie pływa w zakresie 6-9v w rytm tego cykania słyszalnego. Napięcie na wyjściu zachowuje się podobnie. Kondensatory wstawiłem zwykłe, ale stare też nie były low ESR. Jedyna różnica to zamiast 3300 uF 10v wstawiłem 3300 uF 25v bo po prostu innych nie było u mnie w mieście dostępnych. Spróbuję jeszcze dokupić te 3 niewymienione elektrolity i też je podmienić ale czy tu się doszukiwać usterki?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15282212
    Świr
    Poziom 34  
    Nie, ale podmień te kondensatory. NCP1203 ma za niskie napięcie zasilania. Koło tego układu powinien być kondensator (za pewne 22uF, połączony z wyprowadzeniem nr 6 NCP1203) - wymień go.
    Sugeruję zakupić kondensatory low ESR, ponieważ zwykłe za długo nie pożyją.
  • #7 15282332
    IGGI
    Poziom 12  
    Podmieniłem kondensatory i wydaje się że wszystko jest ok. Na układ idzie 12.63v napięcie nie pływa, na wyjściu z zasilacza mam 5.1 i 23.9 v. Jedynie układ wydaje z siebie taki pisk delikatny o wysokiej częstotliwości - może dlatego że zasilacz bez obciążenia chodzi. Przejmować się tym?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #8 15282359
    Świr
    Poziom 34  
    To piszczy transformator impulsowy. Nie przejmuj się tym. Chociaż ostatnio naprawiałem zasilacz z rejestratora TV przemysłowej, i po wlutowaniu dobrych kondensatorów Panasonic pisk ucichł.
  • #9 15282774
    IGGI
    Poziom 12  
    Ok można zamknąć, dziękuję za pomoc, sterownik złożony i zamontowany, wszystko działa. Jak widać oszczędność czasu przez niewymienienie wszystkich kondensatorów się zemściła :), bo koszt zakupu części jest śmieszny :).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W obiekcie roboczym uszkodzony został moduł sterowania oświetleniem, w którym zasilacz wykazywał spuchnięte kondensatory elektrolityczne. Po ich wymianie problem z napięciem (zamiast 24V, zasilacz dawał około 15V, a zamiast 5V - 3.3V) oraz cykaniem z układu NCP1203P60 pozostał. Użytkownik został poinstruowany, aby wymienić również pozostałe kondensatory, w tym te po stronie pierwotnej, oraz zastosować kondensatory low ESR. Po wymianie kondensatorów napięcia ustabilizowały się, a zasilacz zaczął działać poprawnie, mimo że układ wydawał delikatny pisk, co zostało uznane za normalne. Użytkownik podsumował, że oszczędność na wymianie kondensatorów była błędem, ponieważ koszt części był niski.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA