logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deaktywacja Satel Integra z klawiatury INT-SCR przez RFID

easypl12 30 Gru 2015 11:04 2820 3
REKLAMA
  • #1 15282070
    easypl12
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Moja konfiguracja Integra 64:
    Piętro: manipulator z czytnikiem RFID int-klcdr
    Parter: klawaitura z czytnikiem RFID int-scr

Na KLCDR mogę aktywować i dezaktywować alarm przez przyłożenie karty, jednak nie potrafię takiej samej funkcjonalności uzyskać na INT-SCR.

INT-SCR mam podłączoną bez zdanego sterowania zamkiem - zwykła klawiatura. Konfiguracja trybu jako 1 - klawiatura strefowa z czytnikiem RFID.
    Aktywacja przez kod PIN działa wiec podłączone jest dobrze.
    Kartę wykrywa ale nie aktywuje czuwania.

Jak skonfigurować aktywacje/dezaktywacje czuwania przez przyłożenie karty do INT-SCR?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15282471
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Domyślna konfiguracja INT-SCR od razu pozwala na sterowanie czuwaniem strefy, do której ta klawiatura należy.

Karta:
    Krótkie przytrzymanie - rozbrojenie strefy
    Długie przytrzymanie (ok. 3s) - uzbrojenie strefy

Użytkownik musi mieć - sprawa jasna - uprawnienia. Ale skoro działa hasło, to karta też powinna. To co opisałem oczywiście jest też elegancko opisane w dokumentacji.
  • REKLAMA
  • #3 15300391
    easypl12
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Zrobiłem dziś testy i generalnie zaczęło to działać, ale tak dziwnie:

1. przykładam pastylkę
    2. int-scr wydaje 3 pikniecia
    3. 2 sek odstępu
    4. int-scr wydaje 1 pikniecie i uzbraja strefe.

tak samo przy rozbrajaniu

czy dało by się to przyspieszyć, tak aby działało po pierwszym krotkim dotknięciu?
  • #4 15301237
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    easypl12 napisał:
    1. przykładam pastylkę
    2. int-scr wydaje 3 pikniecia
    3. 2 sek odstępu
    4. int-scr wydaje 1 pikniecie i uzbraja strefe.

Tak ma być. Klawiatura sygnalizuje trzema piknięciami sam fakt przyłożenia karty. Trzymając ją dłużej (długie przytrzymanie), przechodzi do realizacji konkretnej funkcji dla długiego przytrzymania - tutaj uzbrojenie.

Samo uzbrojenie to wystarczy tylko na krótko przyłożyć. Musi tak działać. Jeżeli tak nie działa, tzn. że coś zostało naklikane po omacku.

To rozwiązanie jest lepsze. Przechodzisz przez drzwi, przykładasz kartę, drzwi (przekaźnik) się otwierają i jednocześnie, jeżeli było włączone czuwanie to zostaje ono wyłączone.
    Nikt przypadkiem sobie strefy nie uzbroi, bo żeby ją uzbroić, trzeba chwilę stać z kartą (całe 3 sekundy).

Wersja gorsza z krótkim przykładaniem karty (na przemian załącza/wyłącza):
    Jeżeli mimo to ma być realizowane to w sposób docelowo kłopotliwy i niosący w sobie wiele frustracji u pracowników, którzy tego nie ogarną, to możliwe jest stworzenie logiki na zasadzie:

Wyjścia:
    1. Wczytano kartę (99)
    2. Wczytano karty na module (101)
    3. Iloczyn z obu powyższych, czyli: "kiedy ktoś przyłoży kartę na konkretnym module"

to
    Wejścia:
    1. Zał/wył czuwanie - typ linii: wg wyjścia 3

Uważam jednak, że to rozwiązanie jest gorsze niż to, które przewiduje producent. Proponowałbym to bardziej traktować jako ciekawostkę.
REKLAMA