Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eberspacher d1l 24v Jak podłączyć z sieci 230v

hubertedyta 30 Dec 2015 19:07 1284 8
    hubertedyta
    Level 10  
    Witam koledzy mam taki problem, potrzebuje wymyślić jakiś transformator (zasilacz) aby dało się podłącz ogrzewanie w garażu bez użycia akumulatorów. Ogrzewanie to jest na 24v i docelowo planuje zamontować to ogrzewanie w przyczepie kempingowej. Jak wszyscy wiemy na kempingach jest ogólnie dostępne zasilanie 230v natomiast w samochodzie osobowym to tylko 12v. Jakie zasilanie byście mi polecili żeby to ruszyło. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje
    Franio2000
    Level 14  
    sądzę że najtańszym rozwiązaniem będzie kupienie farelki na 230v (ok 30 - 40 zł).
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Dwa aku w szereg po12V i jednocześnie prostownik zasilany z 230V i hula.
    hubertedyta
    Level 10  
    Nie chcę kupować 2 akumulatorów,tylko jakiś transformator plus mostek gretza.
    pytanie tylko jaki transformator wytrzyma rozruch (ok. 30A) bo potem prąd jest znikomy. Pytanie tylko jaki transformator to wytrzyma?
    kwok
    Level 39  
    1800W mocy oddawanej za 200ml ropki + trochę prądu = cirka 1zł. Dodatkowy kłopot z zasilaniem, odprowadzeniem spalin i pojemnikiem na paliwo, do tego urządzenia nie można przestawić w razie potrzeby.
    Zakup farelki 2000W to jednorazowe 50zł + 1,1 - 1,2 zł za godzinę grzania. Poza przedłużaczem nic więcej nie potrzeba i do tego mobilność urządzenia.

Dodano po 7 [minuty]:

hubertedyta wrote:
    Pytanie tylko jaki transformator to wytrzyma?

Taki co poda te 30A bez zbytniego spadku napicia bo się Eber wyłączy. Następny problem to to że prąd z prostownika można określić jako jednokierunkowy tętniący a z aku stały. Nie wiadomo czy Eber będzie poprawnie pracował na prądzie z prostownika.
    DJ ANNUS
    Level 31  
    Są zasilacze 28V z zasilaczy serwerowych . Tylko to wchodzi w grę. Albo zasilacze przemysłowe 24V.

Dostępność ogromna i wszechobecna.
    domin122
    Level 16  
    To zależy ile chcesz wydać pieniędzy. Mamy na firmie prostownik 12/24V. Daje około 60A na luzie ( na rozruch może dać dużo więcej, ale w tym temacie nie ma takiej potrzeby). Kosztował 1,5tys. Drugi zrobił szef z spawarki - Ebera uciągnie bez problemu bo u nas też uruchamiamy piece za ich pomocą. Spawarkę kupił za jakieś 500zł plus jego własna przeróbka. Jeden mankament obu urządzeń - waga.
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Za darmo nie da się zrobić.
    hubertedyta
    Level 10  
    Witajcie panowie, bardzo dziękuje za zainteresowanie moim tematem. Na początek chcę powiedzieć że nie oczekuje nic za darmo a po drugie to mam takie ogrzewanie sprawne,dlatego nie farelka z przedłużaczem przez cały ogród. Jest też chyba kluczowy powód dla którego chcę to zrobić, a mianowicie obiecałem mojemu 11 letniemu synowi że mu zamontuje to ogrzewanie w tej przyczepie, więc sami rozumiecie że nie mogę teraz sobie odpuścić. Obiecałem mu to za poprawę wyników w nauce. Mam nadzieje że rozumiecie powagę sytuacji i pomożecie mi w dobraniu jakiegoś zasilacza do tego ogrzewania. Jakieś namiary na te transformatory przemysłowe 28v.