logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić Eberspacher D1L 24V z sieci 230V w garażu i przyczepie kempingowej?

hubertedyta 30 Gru 2015 19:07 1539 8
REKLAMA
  • #1 15283463
    hubertedyta
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam koledzy mam taki problem, potrzebuje wymyślić jakiś transformator (zasilacz) aby dało się podłącz ogrzewanie w garażu bez użycia akumulatorów. Ogrzewanie to jest na 24v i docelowo planuje zamontować to ogrzewanie w przyczepie kempingowej. Jak wszyscy wiemy na kempingach jest ogólnie dostępne zasilanie 230v natomiast w samochodzie osobowym to tylko 12v. Jakie zasilanie byście mi polecili żeby to ruszyło. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 15283603
    Franio2000
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    sądzę że najtańszym rozwiązaniem będzie kupienie farelki na 230v (ok 30 - 40 zł).
  • REKLAMA
  • #3 15283631
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Dwa aku w szereg po12V i jednocześnie prostownik zasilany z 230V i hula.
  • #4 15283651
    hubertedyta
    Poziom 10  
    Nie chcę kupować 2 akumulatorów,tylko jakiś transformator plus mostek gretza.
    pytanie tylko jaki transformator wytrzyma rozruch (ok. 30A) bo potem prąd jest znikomy. Pytanie tylko jaki transformator to wytrzyma?
  • REKLAMA
  • #5 15283695
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    1800W mocy oddawanej za 200ml ropki + trochę prądu = cirka 1zł. Dodatkowy kłopot z zasilaniem, odprowadzeniem spalin i pojemnikiem na paliwo, do tego urządzenia nie można przestawić w razie potrzeby.
    Zakup farelki 2000W to jednorazowe 50zł + 1,1 - 1,2 zł za godzinę grzania. Poza przedłużaczem nic więcej nie potrzeba i do tego mobilność urządzenia.

Dodano po 7 [minuty]:

hubertedyta napisał:
    Pytanie tylko jaki transformator to wytrzyma?

Taki co poda te 30A bez zbytniego spadku napicia bo się Eber wyłączy. Następny problem to to że prąd z prostownika można określić jako jednokierunkowy tętniący a z aku stały. Nie wiadomo czy Eber będzie poprawnie pracował na prądzie z prostownika.
  • REKLAMA
  • #6 15283751
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Są zasilacze 28V z zasilaczy serwerowych . Tylko to wchodzi w grę. Albo zasilacze przemysłowe 24V.

Dostępność ogromna i wszechobecna.
  • #7 15283775
    domin122
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    To zależy ile chcesz wydać pieniędzy. Mamy na firmie prostownik 12/24V. Daje około 60A na luzie ( na rozruch może dać dużo więcej, ale w tym temacie nie ma takiej potrzeby). Kosztował 1,5tys. Drugi zrobił szef z spawarki - Ebera uciągnie bez problemu bo u nas też uruchamiamy piece za ich pomocą. Spawarkę kupił za jakieś 500zł plus jego własna przeróbka. Jeden mankament obu urządzeń - waga.
  • #8 15283830
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Za darmo nie da się zrobić.
  • #9 15284110
    hubertedyta
    Poziom 10  
    Witajcie panowie, bardzo dziękuje za zainteresowanie moim tematem. Na początek chcę powiedzieć że nie oczekuje nic za darmo a po drugie to mam takie ogrzewanie sprawne,dlatego nie farelka z przedłużaczem przez cały ogród. Jest też chyba kluczowy powód dla którego chcę to zrobić, a mianowicie obiecałem mojemu 11 letniemu synowi że mu zamontuje to ogrzewanie w tej przyczepie, więc sami rozumiecie że nie mogę teraz sobie odpuścić. Obiecałem mu to za poprawę wyników w nauce. Mam nadzieje że rozumiecie powagę sytuacji i pomożecie mi w dobraniu jakiegoś zasilacza do tego ogrzewania. Jakieś namiary na te transformatory przemysłowe 28v.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do zasilania ogrzewania Eberspacher D1L 24V z sieci 230V, aby uniknąć użycia akumulatorów. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym zakup transformatora lub zasilacza przemysłowego 24V, który wytrzyma rozruch (około 30A). Proponowane są także zasilacze serwerowe 28V oraz prostowniki, które mogą dostarczyć odpowiednią moc. Użytkownik podkreśla, że ma już sprawne ogrzewanie i chce je zamontować w przyczepie kempingowej, co jest dla niego ważne ze względu na obietnicę daną synowi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA