logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ściemniacz dotykowy Livolo zawiesza się i przestaje reagować na dotyk

new_man 30 Gru 2015 23:10 2805 5
REKLAMA
  • #1 15284457
    new_man
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam problem z ściemniaczami dotykowymi Livolo, polega on na tym że włączniki zawieszają się i przestają reagować na dotyk. Zawieszają się czasami kilka razy dziennie albo wcale. Zawieszanie następuje zarówno gdy włącznik nie podaje zasilania na żarówki oraz gdy zasila. Obciążenie jest rezystancyjne, minimalna moc większa od wymaganej.
    Podłączenie jest wykonane prawidłowo, faza jest podana na włącznik z puszki.
    Zresetowanie włączników możliwe jest tylko przez odłączenie zasilania za pomocą bezpiecznika.
    Czy ktoś się spotkał z takim problemem ? Nie znalazłem w sieci opisu podobnego problemu, gdzie na youtube jest video gdzie pokazane jest takie zawieszenie Livolo ale bez żadnych komentarzy
    https://www.youtube.com/watch?v=JXSCL5baHmg
    Proszę o pomoc bo wyczerpały mi się pomysły co może być nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 15284515
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam
    Mogę się mylić, ale podejrzewam że przyczyną mogą być zakłócenia np. załączającej się lodówki, dzwonka itp. Miałem podobny problem z czują ruchu tyle że jak ktoś dzwonił dzwonkiem do drzwi włączało się światło samo automatycznie mimo że w korytarzu nikogo nie było :)
    Pomogło wymiana z chińczyka no name na droższy firmowy model ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 15284533
    new_man
    Poziom 10  
    Popak napisał:
    Witam
    Mogę się mylić, ale podejrzewam że przyczyną mogą być zakłócenia np. załączającej się lodówki, dzwonka itp. Miałem podobny problem z czują ruchu tyle że jak ktoś dzwonił dzwonkiem do drzwi włączało się światło samo automatycznie mimo że w korytarzu nikogo nie było :)
    Pomogło wymiana z chińczyka no name na droższy firmowy model ;)

Pozdrawiam

Jest to jakaś idea. Potencjalnie zakłócające urządzenie to raczej lodówka, ze względu na ilość włączeń. Kurcze ale i lodówka i włączniki to nie tanie "chinczyki" więc powinny dawać sobie radę z ewentualnymi zakłóceniami. Czy fakt, że lodówka i inne urządzenia są podpięte do innego obwodu nie ma znaczenia ?
  • REKLAMA
  • #4 15285354
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Napisz jeszcze jakich żarówek używasz.

Livolo to chińczyk a produkcja odbywa się w Hongkongu ;)
    http://livolo.en.made-in-china.com
    Address:
    Fifth floor, No. 210 Wenzhou Avenue,
    Longwan Economic Development,
    Wenzhou City, Zhejiang Province, China
    Ale mniejsza z tym. Napisz meila lub zadzwoń do przedstawiciela w Polsce i przedstaw jakim masz problem. Tak będzie szybciej niż gdybanie na forum.
    http://livolopolska.com/kontakt/
  • REKLAMA
  • #5 15287737
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Jeżeli jesteś pewny swojej instalacji elektrycznej - wyniki pomiarów prawidłowe - to niestety obstawiam, że wyłączniki które posiadasz to niedopracowany bubel lub po prostu są uszkodzone.
  • #6 15302066
    new_man
    Poziom 10  
    Skontaktowałem się z przedstawicielem firmy Livolo na Polskę. Poprosili mnie o opis problemu na maila i na razie cisza.

Co do żarówek to mam zwykłe rezystancyjne, w jednym pokoju tradycyjna żarówka 75W a w drugim 3 x 40 halogenowe.

Czekam na info od przedstawiciela, dam znać jak potoczyła się sprawa.
REKLAMA