logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SWISS KRAFT SW6500 - Jak zdemontować twornik prądnicy z wału silnika

janekwzk 31 Gru 2015 11:33 2349 5
REKLAMA
  • #1 15285250
    janekwzk
    Poziom 13  
    Ocena: 77
    Witam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
    Panowie kupiłem agregat prądotwórczy GASOLINE GENERATOR 13HP model sw6500SWISS KRAFT.Po ośmiu godz.pracy padła prądnica(nawinięta drutem aluminiowym).Ja potrzebuję wykorzystać silnik,bo jest nowy do glebogryzarki ogrodowej,teraz mam pytanie;na silniku jest naklejka 6,5HP,czy on ma 6,5 KM.?,drugie jak zciągnąć twornik prądnicy(wirnik)z wału korbowego silnika.Za podpowiedzi z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15285661
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Masz glebogryzarką z silnikiem 13 HP? Ten 13 HP i 6 HP to inne silniki. Wirnik jest na wcisk na stożek. Od strony pokrywy prądnicy powinna być długa śruba, musisz ją najpierw wykręcić...

Ale coś mi tu nie pasi. Skąd masz info, że ten silnik ma 13 HP? Wg wujka google to jest właśnie 6,5HP...
  • REKLAMA
  • #3 15285716
    janekwzk
    Poziom 13  
    Dzięki za zainteresowanie tematem.To13HP to pisze przy modelu na obudowie agregatu,natomiast na osłonie rozrusznika przy silniku jest 6.5HP.Podejrzewam,że to jest moc silnika,a przy glebogryzarce miałem silnik 5HP-oryginalna PARTNER,ale padł.Właśnie przed chwilą wykręciłem długą śrubęM8,która dociąga cały wirnik do wału,ale jak jest osadzony na stożku to muszę dorobić sobie ściągacz.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 15286249
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Kolego poproś o pomoc drugą osobę, która będzie podtrzymywać agregat. Po częściowym wykręceniu śruby (szpilki) z wału (3 - 4 zwoje gwintu) uderz młotkiem (z wyczuciem) w "łeb" tej śruby i wirnik powinien odłączyć się. Taki sposób połączenia wału silnika z wirnikiem prądnicy najczęściej występuje. Spotkałem się też z przypadkiem ( nie pamiętam modelu agregatu), że było połączenie na gwint, ale wówczas chyba nie było tej śruby (szpilki).
  • REKLAMA
  • #5 15286413
    janekwzk
    Poziom 13  
    Na razie dzięki Panowie, każda rada jest pomocną ,że też nie wpadłem na myśl, że stożek tylko przez uderzenie mogę rozłączyć (wstyd mi bo tyle lat przy mechanice pracuję i w dodatku jestem tokarzem, gdzie różne powierzchnie pasuję) ale o tym nie pomyślałem. Dzięki.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 15286501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA